3.Geleneksel Sultangazi Yağlı Güreşleri Yapıldı

Kıyasıya geçen mücadelede başpehlivan Mehmet Yeşil Yeşil oldu.
 
Sultangazi Belediyesi, ata sporumuz olan yağlı güreşleri yaşatmak amacıyla 3. Geleneksel Yağlı Güreşleri’ni düzenledi.  Sultangazi Hacı Bektaş-i Veli Kent Ormanı’nda düzenlenen yağlı güreşlerinde Kırkpınar’ın tanımış isimleri de kispet giyerek kıyasıya mücadele etti.

Organizasyona AK Parti İstanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Türkiye Güreş Federasyonu Genel Sekreteri Yusuf Açıkalın, Türkiye Güreş Federasyonu Merkez Hakem Komitesi Başkan Yardımcısı Davut Arslan, siyasi parti temsilcileri, sivil kuruluşları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Burada bir konuşma yapan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Türk spor geleneğinde zengin bir yere sahip olan yağlı güreşlerin, insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.

Başkan Altunay, “İlkbahar aylarında doğanın canlanışını kutlamak amacıyla yapılan kutlamalarda, evlenme törenlerinde, zafer şölenlerinde hep güreş karşılaşmaları yapılırdı. Bütün dünyada bilinen ‘Türk gibi kuvvetli’ sözü de bizlerin tarih boyunca yaptıklarımızın ve dünyaca meşhur pehlivanlarımızın eseridir” dedi.

Dünya,  Avrupa ve olimpiyat şampiyonalarında en çok madalya kazanılan spor olan güreş; Türk sporunun her zaman lokomotifi olduğuna işaret eden Başkan Altunay, “Ülkemizde karakucak ve yağlı güreş meydanları yani er meydanı dediğimiz bu sahalar dünyaca ünlü pehlivanlarımızın yetiştiği yerlerdir. Sultangazi Belediyesi olarak ata sporlarına sahip çıkmak için yağlı güreş ve atlı cirit oyunlarını ilçemize taşıdık” diye konuştu.

Başkan Altunay, diğer bir ata sporu olan Atlı cirit oyunlarının geleneksel hale getirildiğini ve Eylül ayında düzenlemeyi amaçladıklarını ifade etti.

Kıyasıya mücadelenin yaşandığı güreşlerde başpehlivanlık için final müsabakasında Mehmet Yeşil Yeşil ve Gökhan Arıcı karşı karşıya geldi. Zorlu ve çekişmeli geçen müsabakada altın madalyaya ulaşan isim Mehmet Yeşil Yeşil oldu.

Sultangazi Belediyesi Yağlı Güreşlerinin yeni ağalığına ise yeniden Zeki Özünlü seçildi.

13 boyda 225 güreşçinin katıldığı Sultangazi 3. Geleneksel Yağlı Güreşlerinde dereceye giren baş ve başaltı pehlivanların isimleri ise şunlar:


Baş pehlivanlar

1-Mehmet Yeşil Yeşil
2- Gökhan Arıcı
3- Ekrem Yavuz
4- Enver Erişti

Başaltı pehlivanlar

1-Onur Şener
2- Sezer Tepeli
3- Mehmet Taşçı
4-Mesut Özgür