Arnavutköy BEDAŞ'ta maaş eylemi

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. bünyesinde havai hatların bakım ve onarımın işleri için çalışan Alkama İnş. Taah. Müş.Hizm.San.ve Tic.Ltd. Şirketinde çalışan işçiler işten çıkarılma ve haksız uygulamalardan dolayı direnişe geçtiler.

Önceki dönemlerde hak edişlerini zamanında Bedaş’tan almalarına rağmen çalıştırdıkları personele zamanında ödeme yapmayan firmanın işçileri alacakları için eylem yapmışlardı. Firma yetkilileri işçiler içerisinde temsilci seçilmesini ve masaya oturulmasını istemişti. Seçilecek olan işçi temsilcileri hakkında her hangi bir işlem yapılmayacağı konusunda da Gaziosmanpaşa İşletme Başmühendisliği Şantiye Şefi Kudret Hazel imzalı bir taahhütname verilmişti. Yapılan görüşmeler aynı zamanda Bedaş yetkilileri nezdinde gerçekleştirildi. Geciktirilmiş olan maaşlar bu görüşmeyi müteakip belli bir müddet sonra ödendi.  Görüşmelerin ardından yeni yıl için açılan ihaleyi kazanan Aram İnş. İşçi temsilcileri olarak görüşmeye katılan işçilerle çalışmak istemediklerini belirttiler. Diğer işçilerle çalışmak içinde boş tahsilat makbuzları ve ibraname imzalattılar. İmzalamayan işçileri Aram bünyesine almadılar. Bütün bu kanunsuz işlemler ne yazık ki ana firma Bedaş’ın bilgisi dahilinde yapıldı.

Eylemi sürdüren işçiler şimdiki ihaleyi alan firmanın da kağıt üzerinde olmasa da sahiplerinin aynı olduğu iddiasında bulundular. Geçen seferki eylemde seçilen işçi temsilcilerinin tamamını yazılı taahhütte bulunmalarına rağmen işten çıkarıldığını ifade ettiler. Bununla beraber diğer çalışan işçilerinde tekrar yeni firmada işe alınmasının tek şartı olarak boş tahsilat makbuzu ve ibraname imzalamaları olduğunu belirttiler. Bu işlemin kanuna aykırı olduğunu ve bundan önceki maaşların aksama sebebinin hak edişlerin zamanında alamama değil firmanın başka yere yatırım yapma olduğunu belirttiler. Bütün bunlarla ilgili olarak ilgili mahkemelere dava açtıklarını belirtirken bütün sivil toplum örgütlerinden destek beklediklerini dile getirdiler.

 www.marmarayayingurubu.com