Deprem Gerçeği -19- Betonda Çatlaklar

Betonda çatlaklar ikiye ayrılır

1.                       Yüzeysel Çatlaklar,

2.                       Derin Çatlaklar.

 

1.                       Yüzeysel Çatlaklar: Sıva, boya, kaplama vb. çatlaklar binanın taşıyıcı sistemine zarar vermeyen, genleşme ve çevre şartlarından meydana gelen, depremde esneme gibi etkenlerden ortaya çıkan zararsız çatlaklardır. Ancak bunları uzman birisi tarafından muayene edilmesi gerekir. Bu çatlaklar duvarlarda ise (taşıyıcı sistemin dışında kolon, kiriş, döşemenin dışında) çok önemli değildir. Bunlar esneme çatlaklarıdır, soğuk derz denilen birleşim yerleri (Duvar-Kiriş) çatlaklarıdır. Kaplama veya sıva kırılıp çatlağın derinliği bakılmalı ve çatlağın taşıyıcı sistemde donatının (Demir etriye veya boyuna demirin) içine girmemesi gerekir, böyle ise önemsenmez, bu çatlaklar; mastiklerle kapatılıp boyanır veya file benzeri bantlarla çatlak üstü alçı ile yapıştırılıp sıvanır boyanır veya tamir harcı ile file ve kaplama yapılır. Yani bu çatlaklar normaldir hatta depremden sonra binada ortaya çıkmaları tabiidir ve istenen bir durum sayılır. Çünkü depremde bina titreşerek enerji boşaltmıştır. Onun için (esneme göstermiştir) hasar görmemiştir. Bu tür binalar hasarsız sınıftan sayılır.

 

2.                       Derin Çatlaklar: Bu çatlaklarda genelde taşıyıcı sistemlerde betonu saran donatının (etriye demiri) içinde devam eden ve genişliği 3,5 mm ye kadar olan çatlakları taşıyan bina orta hasarlı sayılıp, bunlar tamir ve güçlendirme yapılırlar, 3,5 mm den geniş taşıyıcı sistem çatlakları olan binalar ise Ağır hasarlı sayılıp bunların yıkılıp yeniden yapılması gerekir. Peki 3,5 mm ye kadar olan çatlakları nasıl tamir ederiz, elbette sıvatarak veya macun, mastik kapatarak değil. Bunun özel teknikleri var.

 

Çatlaklar Kiriş ve Döşemelerde ise:

 

A.                      Likid epoxi denilen bir kimyasal, çatlağa özel basınçlı hidrolik pompalarla basılır. Bunun için çatlak yüzeyi bir mebranla yapıştırılıp kapatılır ve alt üst kısmına birer sibop konur ve alt siboptan basınçlı likid epoxi çatlağın içine enjekte edilir ve üst siboptan epoxi çıkıncaya kadar basılır ve enjekte edilen epoxi betonla kimyasal reaksiyona girer ve orada bir ısınma olur. Birkaç saatte mukavemetini alır. Böylece çatlaklara bu sistem uygulanır, bunlar genelde kiriş ve döşemelerde tavsiye edilir. Kolonlarda ise bu çatlaklar Mantolama sistemi ile giderilir. Bu durumu önceki yazılarımda detaylı anlatmıştım.

 

Ancak çatlaklarla ilgili bir yeniliği yaptığım araştırmalarda buldum. Bana ilginç geldi. Sizinle paylaşmak istedim.

 

B.                     BACİLLAFİLLA: Beton çatlağına ilaç gibi bir bakteri deniyor.

İngiliz araştırmacıların çatlakların tamir edilmesi için ürettiği bakteriyle ilgili. BacillaFilla adını verdikleri bu bakteri betonun pH seviyesinde aktif hale geçiyor ve üremeye başlıyor. Önce çatlağın tamamını kaplayan bakteri, ardından sıkılaşıyor. Sıkılaşma üç tip hücrenin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Kalsiyum karbonat üretenler, ipliksi bir şekil alıp beton içindeki demir gibi davrananlar ve yapıştırıcı üretenler. Bu üç tip hücrenin etkileşimi ile mükemmel bir tamir yapılmış oluyor. Bakteri beton dışı bir ortamda kesinlikle yaşamıyor.

 

Depremsiz günler dilerim. Saygılarımla..