Dünden Bugüne Batı Trakya Sempozyumu

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi’nde yapılan uluslararası sempozyumun açılış programında, Balkan Savaşları öncesinden günümüze kadar Batı Trakya’nın tarihçesi yerli ve yabancı akademisyenler tarafından ele alındı.   

Osmanlı fetihleriyle uzun bir dönem Türk yurdu olan "Batı Trakya" uluslararası sempozyumda masaya yatırıldı. İstanbul Üniversitesi, Sultangazi Belediyesi ve Türk Ocakları İstanbul Şubesi işbirliği ile “Dünden Bugüne Batı Trakya” sempozyumu düzenlendi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi’nde yapılan uluslararası sempozyumun açılış programına İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Ak, Türk Ocakları İstanbul Şube Başkanı Dr. Cezmi Bayram, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanı Taner Mustafaoğlu, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile yurtiçi ve yurtdışından akademisyenler katıldı. 

İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cezmi Eraslan’ın oturum başkanlığını yaptığı sempozyumda Batı Trakya’nın Balkan Savaşları öncesindeki idari ve demografik yapısı, Balkan Türklerinin bağımsızlık mücadeleleri, dini özerklikler ve bölgede yaşayan azınlıkların eğitimleri hakkında ayrıntılı bilgiler aktarıldı. 

Türk Ocakları İstanbul Şube Başkanı Dr. Cezmi Bayram, açılışta yaptığı konuşmada Osmanlı münevverlerinin Avrupa’yı kaybetmek istememesinin Türk Ocakları’nın kuruluşunu sağladığını söyledi. Balkan faciasının etkisiyle Türk Ocakları’nın kurulduğunu kaydeden Bayram, “Osmanlı bir Avrupa Türk Devleti’ydi. Osmanlı’nın Kıbrıs’ı Mısır’ı İngilizlere bırakırken tek düşündüğü Balkanları muhafaza etmekti” dedi. 

İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Ak, bilimsel araştırmaların merkezi olarak uluslararası sempozyuma ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. Prof. Dr. Ak,  Batı Trakya’nın dünüyle bugününün uluslararası bir sempozyumla konuşulmasının balkanlardaki saadeti geliştireceğini, yeni çalışmalara ise ufuklar açacağını söyledi.   

Açılış programında sempozyumda emeği geçen kurum ve kişilere teşekkür plaketi takdim edildi.  Etkinlikte ayrıca Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği tarafından açılan “Etnolojik Malzemeler Sergisi” yer aldı.