Gaziosmanpaşa'da deprem seminerleri devam ediyor.

Gaziosmanpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen seminerde AFAD Eğitmeni Güler Sayılı, öğrencilere deprem öncesi alınacak tedbirler ile deprem anı ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi. Büyük İstanbul depreminin olma olasılığın her geçen gün arttığını belirten Sayılı, kurumlar hazırlıklarına devam ederken vatandaşın da bireysel hazırlıklar yapması gerektiğini söyledi.

 

“AFET DURUM ÇANTAMIZI MUTLAKA HAZIRLAYALIM”

Güler Sayılı, ailelerin kendi acil durum planlarını hazırlaması gerektiğini ifade ederek, “Devrilme ihtimali olan eşyaları duvara sabitlemeliyiz. Binayı terk edebilirsek artçı depremlerin oluşturabileceği tehlikelerden uzak durmak için bina altına geçmememiz gerekiyor. Deprem sonrası acil toplanma alanlarımızı öğrenip ailemizle bunun planlamasını yapmalıyız. Deprem sonrası ne kadar dışarıda kalacağımız belli olmadığı için temel ihtiyaçların ve ilkyardım malzemelerinin bulunduğu afet durum çantamızı mutlaka hazırlayalım” dedi.

 

“ÇÖK, KAPAN, TUTUN” HAYAT KURTARIYOR

Deprem anında doğru davranış biçimlerini geçmiş depremlerden örnek görsellerle anlatan Sayılı, “Deprem sırasında banyo, tuvalet ve mutfakta kesinlikle durmamamız gerekiyor. Kapı araları ve kolon dipleri de yine aynı şekilde tehlikeli bölgeler. Koltuk, yatak gibi nesnelerin yanında bina yıkılsa bile bir hayat üçgeni oluşuyor. “Çök, kapan, tutun” yapan birçok insanın daha önce yaşadığımız depremlerde enkazdan sağ olarak çıkarıldığını gördük. Bina yıkıldığında bir toz bulutu oluşuyor. Bu da ciğerlere dolarak boğulmalara sebep oluyor. "Çök, kapan, tutun" yaptığımız yerde kıyafetimizle ağzımızı ve yüzümüzü kapatarak bu tozlardan korunmamız lazım. Bağırmak yerine elinize aldığınız bir nesneyi duvara vurarak yerinizin bu şekilde tespit edilmesini sağlayabilirsiniz” diye konuştu.