GOP Gençlik Grubundan Afet Projesi

GOP Genç Grubu Ekip Lideri ve Yasal Temsilcisi Eray Karadeniz, büyük bir emek ve zahmetle bu proje döneminin sonuna gelindiğini, ama Gaziosmanpaşa için önemli bir kazanım elde edildiğini ifade etti.

Gönüllülük esasına dayalı gerçekleştirilen proje ile Gaziosmanpaşa Yeni Mahalle’de 36 kişiden oluşan Afet İlk Müdahale Ekibi’nin kurulduğunu ifade eden Eray Karadeniz, bu mahallede veya civar yerlerde herhangi bir büyük afetin gerçekleşmesi durumunda resmi afet görevlilerinin bölgeye sevk edilmesine kadar geçecek sürede bu Afet İlk Müdahale ekibinin bölgede ilkyardım, arama kurtarma ve halkı koordine etme gibi görevleri gerçekleştirebileceğini ifade etti.

12 Nisan 2012 tarihinde Ulusal Ajans’tan onay gelmesi ile başlayan süreçte projenin başlangıç tarihi 1 Mayıs 2012 olarak belirlendi. Proje 12-13 Mayıs 2012 tarihlerinde projeyi anlatan broşürlerin Küçükköy’de dağıtılması ile başladı. 4 Haziran 2012 tarihinde gerçekleştirilen Mahalle Afet Gönüllüleri Tanıtım Toplantısı ile proje dahilinde Yeni Mahalle’den eğitimlere katılmak isteyenlerin kayıtları alındı ve her birine Kişilik Envanteri Testi yapıldı. Bu kişilik envanteri testlerinden geçen 36 kişi, 11 Haziran 2012 tarihinde başlayan ve 3 hafta süren yoğun bir eğitim programına tabii oldular. Bu eğitim programında ilkyardım, yangın söndürme, hafif arama kurtarma hakkında bilgi sahibi olan bu ekip eğitimlerin ardından birer ay ara ile iki defa uygulama yaparak sertifika almaya hak kazandılar. Ayrıca bu proje kapsamında ‘deprem öncesi alınabilecek basit önlemler ile deprem anında ve sonrasında yapılabileceklerin’ anlatıldığı 3 adet Temel Afet Bilinçlendirme Eğitimi ve 19 Temmuz 2012 tarihinde “Gaziosmanpaşa’da Gönüllülüğün Yaygınlaştırılması”  konferansı düzenlendi.

Avrupa Birliği’nin de ehemmiyeti ve gerekliliğine önemle değinen Proje Koordinatörü Sinan Yaman, mevcut projenin gerçekleşmesinde en önemli mihenk taşının buradan gelen hibe olduğunu ifade etti. Ayrıca gençlerimiz ve halkımız arasında Avrupa Birliği fonlarından karşılanan hibelerin bilinmemesinin toplumumuz açısından önemli bir eksiklik olduğunu söyledi. Sadece gençlik projeleri ile değil, eğitim ve staj projeleri ile de hem toplumlar arası hem de gençler arası irtibatın ve ilişkilerin gerçekleştirilmesinde önemli bir yere sahip olması gerektiğini ve gençlerimiz tarafından daha çok ilgi çekmesi gerektiğini ifade etti. Yine Proje Sorumlularından Hakan Kızıldağ, Gaziosmanpaşa’da böyle bir Afet İlk Müdahale Ekibinin kurulmasının ve ekibin çoğunluğunun gençlerden oluşmasının haklı gururunu yaşadıklarını ve yoğun eğitim programını aksatmadan tamamlayan tüm gönüllülere gösterdikleri çalışmadan ötürü teşekkür ettiğini söyledi.

Bundan sonra tekrar Avrupa Birliği’nden hibe alabilmeleri durumunda Gaziosmanpaşa’da bulunan başka bir mahalleye daha Afet İlk Müdahale Ekibi kurma niyetlerinde olduklarını ve yine “Gaziosmanpaşa’da okumamış genç kalmasın!” sloganıyla Avrupa Birliği onaylı bir “Eğitim Projesi” üzerinde çalıştıklarını da ifade eden Eray Karadeniz, mevcut projeye büyük destek veren Gaziosmanpaşa Kaymakamı Seddar Yavuz, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Erhan Erol, İstanbul Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG) Derneği (MAG-DER) Başkanı Hüseyin Karadayı ve MAG Vakfı Eğitim Programları Koordinatörü Sencer Bediz’e teşekkürlerini sunarak sözlerini bitirdi.