Gophaber ile yoldan çık, keşfet... Eyüpsultan Odayeri ve Ağaçlı Köyü'ndeyiz...

Odayeri ve Ağaçlı Köyleri Eyüpsultan’ın Karadeniz’e açılan köyleri… Gophaber editörümüz Ali Şükrü Kara, Murat Haşhaş ile yoldan çıkarak bu iki köyü ziyaret etti.
Bu iki köye havaalanı çevre yolu veya Kemerburgaz’ın içinden eski yoldan ulaşabiliyorsunuz. Köylere ulaşmadan önce Kemerburgaz’ın içinde damak tadına hitap eden Mis Köfte, içindeki duvarları Atatürk posterleri ve sözleri ile donatılmış durumda. İşletme sahibi eski bir Selanik göçmeni…

Burada Köşk Cafe’de çay içerek yola devam edebilirsiniz. Köşk Cafe Rumlardan kalma orijinal, tarihi eski bir köşk. Şimdilerde çay bahçesi ve cafe olarak hizmet veriyor.

Odayeri Köyü ise Ağaçlı’ya giderken hemen sağda küçük bir köy. Köyde hane sayısı az. Okul taşımalı olarak devam ediyor. Köyüm ortasında bir kahvehane var. Köy buradan yönetiliyor gibi. Köydeki tüm meseleler bu kahvede toplanarak konuşulup, karara bağlanıyor. Köy muhtarını da burada bulabiliyorsunuz.

Odayeri’nde büyük bir otel hizmete açılmış. Köylüler, havaalanı yakın olduğundan şehir trafiği de olmayan bu oteli tercih edildiğini ifade ediyorlar. Büyük bir otel yapılan köyde vatandaşlar köy imarının dışına çıkamıyor.

Ağaçlı Köyü ise Karadeniz’e sahili olan bir köy. Köyün sahili eskiden plaj ve kumsal şeklinde bulunuyordu. Şimdilerde plaj ortadan kalkmış, sahilin büyük kısmı deniz dolgusu ve maden sahasına dönüştürülmüş durumda. Sahilde cankurtaran var ama deniz dalgalı ve bulanık, pek giren yok! Bu ara sahilin keyfini inekler çıkartıyor.

Köyde ilkokul, bakkal, kahvehanenin yanı sıra Çocuk Esirgeme Kurumu’nun da binası var. Köyün tepelerinde büyük çapta bir inşaatın başladığı da görülüyor.

Hayvancılık özellikle manda yetiştiriciliği devam ediyor. Köyde manda yoğurdu ve manda sütü bulabilirsiniz. Sahile bakan kısımda Lavanta Bahçesi bulunuyor.

Köyleri gezerken sebze yetiştirilen seralara da uğradık. Seralarda domates, biber, patlıcan, salatalık, kabak gibi sebzeler yetişiyor. Köylere İETT otobüsleri belli saatlerde sefer düzenliyor.

Köyler bu aralar orjinalliğini koruyor. Köy ve çevrelerinin tarım ve hayvancılık için desteklenmeli.  Konut ve siteleri buralara getirmektense, üretim yaptırılırsa İstanbullular daha uygun fiyatlarla sebze mevye tüketebilir.