1 Mayıs sonrası kim ne dedi?
İstanbul, Ankara ve İzmir’de 1 Mayıs olaylı geçti. Taksim Meydanı’na gitmek isteyen sendikalara izin çıkmayınca istenmeyen görüntüler yaşandı. Ankara Kızılay’da polis göstericilere sert şekilde müdahale etti.
BAZI SENDİKALARA TEŞEKKÜR
Olaylarda çok sayıda gösterici ve polis yaralandı. İşyerleri tahrip edildi. İstanbul’da ulaşım durunca kaos yaşandı. Olayların ardından karşılıklı sert açıklamalar sürüyor. DİSK, eylemcilerin arasına polislerin karışarak provokasyon yaptığını savundu.
Çalışma Bakanı Faruk Çelik ise olayların sorumlusu olarak yasak kararına uymayan sendikaları gösterdi. Çelik, karara uyan sendikalara teşekkür ederek diğerlerini eleştirdi: “80 öncesinde kalmış sendikacılık anlayışı.”
DİSK’E GÖRE PROVOKASYON
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, eylemcilerin arasına sivil polislerin katıldığını iddia etti. Polis müdürleriyle Taksim’e çıkma konusunda konuşurken eylemci görünümlü sivil polislerin taş attığını ve provokasyon sonucu müdahale başladığını savundu.
Beko, “Tek tip sırt çantası, mont ve şapka giyen eylemci görünümlü sivil polisler Halasgargazi Caddesi’nde eylemcilerin arasına karıştığı fotoğraflarla belgelendi” dedi.
Barbarca saldırı
DİSK Başkanı Beko, 1 Mayıs’ta dünyanın tanık olduğu barbarca bir saldırıya maruz kaldıklarını söyledi.
Ankara, İzmir ve bazı illerde polis şiddetinin yaşandığını aktaran Beko, “En az 266 kişi İstanbul’da, 300’ü aşkın kişi tüm ülkede gözaltına alındı. Gözaltına alınanlara işkence yapılan yerlerden biri de Taksim Karakolu’ydu ve bu da fotoğraflarla belgelendi” dedi.
Sendikacılık Taksim değil
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Mayıs’ta yaşanan olayları değerlendirdi.Çelik, "Yazık, bayram günü bunlar Türkiye'ye yakışmıyor. Biz ısrarla Taksim diyen sendikalarla görüştük. Bu ısrarın doğru olmadığını kendilerine söyledik. Ama onlar ille de 'Taksim' dediler ve bazı olumsuz görüntüleri Türkiye'ye yaşattılar" dedi.
Çelik, şöyle devam etti: “İşçilerin ölmemesi için sendikalar işçilerden almış oldukları aidatın ne kadarını iş sağlığı güvenliği için harcamışlar?
Çıkıp bunun hesabını versinler. Sendikacılık demek yalnız Taksim demek değil. Sendikacılık demek emekçilerin sorunlarına “nasıl çözüm buluruz” diye kafa yormaktır.”
Çelik, gösterilen alanlarda 1 Mayıs'ı kutlayan sendikalara teşekkür ederek, şunları kaydetti: “Emekçinin sorunlarına çözüm için adım atmayan bir sendikacılık demode ve 80 öncesinde kalmış bir sendikacılık anlayışıdır. İlgili arkadaşlar 2014’e gelsinler ve oturup konuşalım."
35 yeni gözaltı
1 Mayıs’ta çıkan olaylarla ilgili dün de 35 kişi gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 1 Mayıs’ta toplam 211 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltına alınan 211 kişiden sadece 29’unun işçi olduğu belirtildi.
AB: Görüntüler üzüntü verici
Avrupa Birliği, Türkiye’de 1 Mayıs kutlamalarının kısıtlanmasına tepki gösterdi.AB Komisyonu, Türkiye’deki 1 Mayıs olaylarına ilişkin soruya verdiği cevapta İstanbul’daki kargaşa ve şiddet görüntülerinin üzüntü verici olduğunu, barışçıl toplantı hakkının temel bir değer olduğu ve saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Ala: Polis görevini yaptı
İçişleri Bakanı Efkan Ala, 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili, “Polis gerçekten net, güzel bir duruş sergiledi genel olarak. Gerçekten teşekkür ediyorum. Orada verilen görevleri çok net biçimde, berrak bir biçimde verilen talimatları tam anlamıyla uyguladı, yerine getirdiler” dedi.
‘OHAL partisi oldu’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, 1 Mayıs’ta yaşanan olayların en büyük sorumlusunun yasakçı zihniyet olduğunu belirterek, “AKP olağanüstü hal partisi olduğunu bütün dünyaya göstermiştir” dedi.
Müdahale yetkisini kim verdi?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya, 1 Mayıs’ta polise müdahale yetkisini kimin verdiğini sordu. Tanrıkulu, oru önergesinde şu soruları yöneltti:
*TOMA’lardan insanlara sıkılan sularda kimyasal madde var mıdır? Sular kanalizasyon veya kuyu suyu mudur?
*Sivil toplum kuruluşları fişlendi mi?
*Yaşanan müdahalenin sorumluları hakkında soruşturma açılmış mıdır?
*Polis kameralarıyla vatandaş fişlendi mi?
‘Polisten zorla poşu’ Meclis gündeminde
CHP’li Umut Oran, 1 Mayıs kutlamaları sırasında Beşiktaş’ta 10 kadar sivil polisin yakaladığı iki genci, zorla kendilerine ait olmayan poşuyu boyunlarına takıp fotoğrafını çekip fişlemesini TBMM gündemine taşıdı. Oran, İçişleri Bakanı’na şu soruları yöneltti:
“Çektikleri fotoğraf ve görüntüler hangi amaçla nerelerde kullanılmaktadır? Bu polisler hakkında hangi işlemi yapacaksınız? Poşu takmak suç mudur? Polisin insanları bu şekilde yanıltıcı biçimde fişlemesinin gerekçesi nedir? ”
BUGÜN GAZETESİ