Elektrik faturası yüzde 30 - 50 nasıl düşer?

Elektrik malzemeleri üreticisi Viko’nun CEO’su Apaydın, bu formülü verdi ve “Tarifenizi değiştirin, 3T’ye geçin. Çamaşır, bulaşık ve ütüyü gece saat 10’dan sonra kullanın. Banyo ve mutfağa sensörlü lamba taktırın. Elektrik faturanız yüzde 30 – 50 arasında düşer” dedi.

Enerjiye büyük faturalar ödüyoruz. Sizce ucuz elektrik kullanımında bir formül var mı?

İki formül var. Birisi yine akıllı sayaç kullanmak kaydıyla farklı tarifeleri kullanabiliyorsunuz. Türkiye’de T1, T2 ve T3 diye 3 tarife var. Tarifeler, belirli saat aralıklarında enerji birim fiyatlarını değiştiriyor. Örnek olarak mesela T1’de 24 saat boyunca aynı elektrik dilimini (sabah 06 ile 17 arasında) kullanıyorsunuz. T3’e geçerseniz daha ucuza elektrik alabiliyorsunuz. Elektrik İdaresi’nin en çok kullanılan saatlerde birim fiyatı yüksek, az kullanıldığı saatlerde ise düşüktür.

Hangi saatlerde birim fiyatlar düşük?

Mesela, gece saat 22 yani 10’dan sonra sabah saat 06’ya kadar birim fiyatı çok düşüktür. Bu tarifenin adı T3’tür. Eğer bulaşık ve çamaşır makinesi kullanımı ile ütüyü gece 10’dan sonra yaparsanız kilovatsaati  değişmediyse 22 kuruştan değil, 7- 8 kuruştan kullanıyorsunuz. Yüzde 20 – 30 hatta yüzde 50 bile elektrik fiyatını düşürebilirsiniz. Bu ucuz tarifeye geçebilirsiniz.

Siz bu tasarruf işinin neresindesiniz?

Akıllı sayaçlar olmadan tasarruf olmaz. Sayaç dışında bizim ürettiğimiz bir sistem olan dimmerle lambayı kısabiliyorsunuz. İhtiyacınız kadar ışık kullanabilirsiniz. O dimeri “dokunmatik” olarak da yaptık. Ayrıca varlık sensörü ile de tasarruf mümkün. Eğer o sensörün olduğu yerde canlı varsa onu algılayıp ışık yanıyor. Hareket sensörü de o canlı hareket ediyorsa onu algılıyor. Bence tuvalette varlık sensörü daha doğrudur. Oysa çoğunlukla hareket sensörü kullanılıyor.

Perihan ÇAKIROĞLU- BUGÜN GAZETESİ