Rami Kışlası Bilim ve Teknoloji Müzesi Oluyor.
Müzeye dönüştürülmek üzere restorasyonu süren Rami Kışlası’nda 10 milyon kitap kapasiteli bir kütüphane kurulacağını ifade eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Türkiye’nin en büyük kütüphanesini hayata geçireceğiz” dedi. Kütüphane ayrıca, dünyanın da sayılı kütüphanelerinden biri haline gelecek.
Rami Kışlası müze, kütüphane, alışveriş ve 200 bin metrekarelik peyzaj düzenlemesiyle İstanbul'un en önemli odak noktalarından biri olmaya aday gösteriliyor. Proje kapsamında, tarihi binanın yeri, boyutları, ulaşılabilirliği, müze programına uygunluğu göz önünde bulundurularak, "Şehir Müzesi" olacak.
MODERN TEKNOLOJİ KULLANILACAK
Kışlanın tamamlanmasıyla birlikte çevresindeki yapıların da iyileştirilmesi öngörüldü. Tek bir kapıdan girişin yapılacağı müzede, bununla birlikte ziyaretçilerin gezebileceği büyük bir avlu ve iç mekanlar inşa edilecek. Koridorlarla geçişlerin sağlanacağı avluda, sergi salonları ve gezi mekanları yapılacak. Ayrıca, ziyaretçiler için kafeteryalar, kitapçı dükkanları, hediyelik eşya satış birimleri ile geleneksel el sanatlarının yapımını, tanıtımını ve satışını içeren atölyeler de bulunacak. Tarihi binanın dokusunu bozmamak için bitişiğine kışla yapısına uygun, modern teknoloji kullanılacak.
Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın da müze ile ilgili çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirterek, en kısa zamanda restorasyonun tamamlanarak açılışının gerçekleştirileceğini ve vatandaşların hizmetine sunulacağını söyledi.
KIŞLANIN DÜNÜ VE BUGÜNÜ
1980’nin başlarına kadar TSK’nın kullanımında olan Rami Kışlası’nın 250 yıllık bir geçmişi var. Kışla ilk olarak 1757-1774 yılları arasında 3. Mustafa döneminde yapıldı. Daha sonra 2. Mahmud 1828-1829 yılları arasında kışlayı yenileyip büyüttü. Yeniçeri ocağını kaldıran 2. Mahmud, yerine kurduğu Asakir-i Mansure-i Muhammediye ordusunu bu kışlaya yerleştirdi ve kışla, Asakir-i Mansure-i Muhammediye Kışlası (Hz. Muhammed’in yardım edilmiş askerlerinin kışlası) adını aldı. 1836’da Mühendishane öğrencileri buraya taşınınca kışlanın adı bu kez Fünun-ı Harbiye-i Mansure olarak anılmaya başlandı.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE DE KIŞLA OLARAK KULLANILDI
Cumhuriyet döneminde de orduya hizmet veren Rami Kışlası 1980’li yılların başlarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, dinlenme alanı yapılmak şartıyla devredildi. Bunun için çeşitli projeler hazırlansa da, hayata geçirilemedi ve kışla gıda toptancılarına tahsis edildi ve kışla uzun süre toptancılar tarafından kullanıldı.
Son olarak ise müze ve kütüphane yapılmak üzere restorasyonuna başlanan Rami Kışlası, başta İstanbul ve Türkiye olmak üzere dünyanın cazibe merkezlerinden biri olmaya hazırlanıyor.