Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi iş sağlığı ve güvenliği sempozyumu yapıldı.
Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Berber, İş Sağlığı Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İsmail Gültekin, Ohsad Başkanı Dr. Reşat Bahat, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Hüsnü Gündüz, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı-İBF Dekanı İ.Yaşar Hacısalihoğlu, İŞ ve iş kurulu Ankara Grup Başkanlığı müfettişleri, Hastane Kurucu Başkanı Mustafa Hayta, Hastane yöneticileri ve Akademik kadrolar katıldı.
Program 1 dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Program açılış konuşması yapan Hastane Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sedat Azak; " İş Sağlığı ve güvenliği yersiz uygulanmasından resmi kayıtlarda ülkemizde 1500-1700 kişi 1 yılda ölüyor ve ülkemizde çalışanların %3ü iş kazası geçiriyor. Sağlık alanındayız ve sağlık alanında maalesef şu anda enjeksiyon yapıyoruz yalnızca enjeksiyon yaptığımız iğnelerin kapağını kapatıp taşırsak o kadar insanların sağlığına katkı yaparız" dedi.
Ohsad Başkanı Dr. Reşat Bahat ise;" Bizim işimiz hayat kurtarmak ve sağlık çalışanları ülkemiz için çok kıymetlidir. İnsan hayatı o kadar kıymetli ki ülkemizde katillere bile idam yok ve bizler diyoruz ki yaşatacağız, katili bile terbiye edeceğiz veya gerekirse yaşatarak cezalandıracağız bu sebeple iş sağlığı ve güvenliği üzerinde çok tartışmamız gereken bir konudur" dedi.
Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Hüsnü Gündüz ise;" Yüzyıl Üniversitesi İş sağlığı ve güvenliği sempozyom'un da bir ilki gerçekleştiren bir üniversite oldu. Dünyada bir çok meslek yeni ortaya çıkıyor mesela bir zamanlar elektronik mühendisliği yeni bir akımdı arkasından bilgisayar mühendisliği oldu şimdi onun gibi iş sağlığı ve güvenliği diye bir konu var çok önemli bir konudur"dedi.
Daha sonra söz alan , Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İsmail Gültekin;" Teknolojiyi üretip de kullanan ülkeler bir şekilde sağlık sektöründe zorla veya isteyerek bunu alışkanlık haline getirmişler. 4 yıl ilkokul, 4 yıl ortaokul, 4 yıl lise,4 yıl üniversite ve ardından yüksek lisans okuyan sağlık çalışanlarımızı maalesef ki iş kazası sebebi ile kaybediyoruz. Hiç kimse öksüz kalan bir çocuğun gözyaşlarının bedelini ödüyemez" dedi.
Daha sonra Sempezyum'un ilk oturumunda oturum Başkanı Prof.Dr. Yaşar Bağdatlı, Yrd.Doç.Dr.Serap Baş,. Prof.Dr. Yaşar Bağdatlı ,Prof.Dr.Ayhan Mergan iş sağlığı ve güvenliği'nin sağlık hizmetlerinde uygulaması ile bilgilendirdi.
Oturumda söz alan Prof.Dr.Yaşar Bağdatlı İse konuşmasında;" Değerli katılımcılar öncelikle sempozyomun ana konusunu değiştirelim . İsmin değişmesi sanıyorum çok fazla sürmez çünkü iş sağlığı güvenliği terimi Türkçe cümle gramer'ine uygun değil. İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği olur yani ilk önce bir yerde sağlık daha sonra güvenlik olur. Bu tabiri zannediyorum ilk başladığı zaman işçi sağlığı iş güvenliği sonra çalışan sağlığı çalışan güvenliği denilmeye başlandı sonradan nasıl olduysa böyle bir kısaltmaya gelindi halbuki önce bu ismin anlamıyla gramer yapısının uyması lazım"dedi.
2 gün, 6 oturum halinde devam edecek olan sempozyum da konular İş Sağlığı ve Güvenliği'nin Sağlık Hizmetlerinde Uygulaması, Sağlık Kuruluşlarında İSG Uygulamaları ve Hukuki Boyutları, Radyasyon Güvenliği ve Meslek hastalıkları, Sağlık Kuruluşlarında İSG Eğitimi, Ergonomi ve Risk Yöntemi, Hastanelerde Acil Durum Yönetimi- İnfeksiyonlar ve Hastane Çalışma Ortamı Risklerinin Değerlendirilmesi hakkında bilgi verilecek. Sempozyumun sonunda katılanlara plaket ve katılım belgesi verilecek.