Sultangazi Belediyesi, Kentsel Dönüşüm Hamlesi Başlattı
Sultangazi Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ işbirliğinde Sultangazi için yaşam kalitesini artıran projeler hayata geçiriliyor. Sultangazi Belediye Nikah Sarayı’nda gerçekleşen toplantıya Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun, AK Parti İlçe Başkanı Süleyman Yiğitoğlu, MHP İlçe Başkanı Yusuf Özel, Belediye Başkan Yardımcıları, AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Vasfiye Ayvalı, AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Yasin Bakırcı, GEDAŞ yetkilileri, Meclis Üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Sultangazi’nin çehresini değiştirecek kentsel dönüşüm projeleri Cumhuriyet Mahallesi’nde başlayacak. Projenin tanıtımını slayt gösterisiyle anlatan Başkan Dursun, vatandaşlara 48 ay boyunca bin 500 lira kira yardımında bulunulacağını belirtti.
“Kentsel dönüşüm ve mülkiyet sorununda çalışmalarımızın meyvelerini alıyoruz”
İlçedeki mülkiyet problemlerinin çözülmesiyle ilgili çok ciddi bir gayret içinde olduklarını söyleyerek konuşmasına başlayan Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun, “Sadece mülkiyet değil kentsel dönüşüm ve altyapıda neler yapılabileceği konusunda hem bakanlıklarla hem de konunun tüm ilgilileriyle yoğun temaslarda bulunduk. Artık bunların meyvelerini almaya başlayacağımız bir döneme geliyoruz” dedi.
“Zübeyde Hanım Mahallesi’nde 112 parselle ilgili mülkiyet sorunu çözüldü”
Zübeyde Hanım Mahallesi’nde çok uzun zamandır süren mülkiyet problemiyle ilgili büyük bir mesafe kat edildiği bilgisini veren Başkan Dursun, “Mutlak koruma havzası dışında Hazine arazisi üzerinde bulunan 112 parsel vardı. Bu parsellerin üzerinde gecekondular bulunuyordu. Bu oturan komşularımız uzun zamandır mülkiyetin kendilerine geçmesini istiyordu. Bu 112 parselle ilgili sorunu kıymetli Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’un desteğiyle hallettik.” diye konuştu.
Çözüm için söz konusu 112 parselin Sultangazi Belediyesi’ne devredildiğini kaydeden Başkan Dursun, bu yerlerin gecekondu sahiplerine rayiç bedellerin çok altında düşük bir bedel karşılığında devir sürecini başlattıkları müjdesini verdi.
“İlçedeki su havzalarındaki mülkiyet sorununun çözümü için TÜBİTAK’ın raporunu bekliyoruz”
İlçedeki su havzaları ile ilgili de çalışmaları olduğuna dikkat çeken Başkan Dursun, havza sınırlarının olabildiğince geri çekilmesi ve mülkiyet sorunlarının çözülmesi için çalıştıklarını söyledi. TÜBİTAK’ın bu konuyla ilgili yaklaşık bir yıldır çalışma yürüttüğünü bildiren Başkan Dursun, şunları söyledi:
“TÜBİTAK, yaklaşık bir yıldır su hareketlerini izliyordu. Bu süreç bitti ve rapor aşamasına geldi. Rapor İSKİ’ye geldikten sonra Gazi mahallesinden başlayarak Yayla mahallesine kadar giden hatta hangi alanlarda havza sınırı geriye çekilecek bunu hep birlikte göreceğiz. Böylelikle havza sınırı geriye çekilen alanlarda da mülkiyet sorununu Sultangazi gündeminden çıkarmış olacağız. Bu oldukça önemli bir mülkiyet sorununun halledilmesidir.”
“Paşa torunları davası bitti”
Paşa torunları olarak bilinen davanın da Hazine lehine çözüme kavuştuğunu ve temyiz sürecinin başladığını kaydeden Başkan Dursun, “İki Osmanlı paşasının torunları ilçedeki hazine arazilerinin kendilerine ait olduğunu iddia ederek mahkemeye müracaat etmişti. Bu davalar uzun zamandır sürüyordu. Çok ciddi bir takiple 2 Temmuz itibariyle yerel mahkeme Hazine adına yani devlet adına tescil etti. Davanın sadece Yargıtay aşaması kaldı. Yargıtay’da da onaylandığında Sultangazi’nin 5 milyon metrekaresi üzerindeki şerhler kalkmış olacak.” dedi.
“Donatı odaklı kentsel dönüşüm çalışması”
Sultangazi’de park ya da okul alanı gibi sosyal donatı alanları üzerine yapılmış gecekondusu olan mülk sahipleri sorunu olduğunu belirten Başkan Dursun, “Mülkiyet sorunlarının küçük ya da büyük olmasına bakmadık çözmeye çalışıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan, Kayaşehir bölgesinde 30 adet daireyi devir aldık. Bu sosyal donatı alanlarında kalan gecekondularla ilgili çözüm sürecini başlatmış olduk. Yaklaşık 15 vatandaşımızın bu dairelere taşınmasını sağlayarak bu sorunu da çözüme kavuşturacağız. Sadece bu sorunları çözmüyor söz konusu sosyal donatı alanlarını da aslına uygun olarak yapıyoruz. Yani park ise park olarak yeniden yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Başkan Dursun, Sultangazi’de çok uzun süredir bir problem olan Halk Ekmek Fabrikası yanındaki yolların plana işlenmemesi nedeniyle İGDAŞ, İSKİ gibi altyapı hizmetlerinden faydalanamayan vatandaşların sorununu da çözme aşamasında olduklarını belirtti. Başkan Dursun, “O bölgedeki yolların plana işlenmesi çalışmasını bitirdik. Artık orada yaşayan komşularımız altyapıyla ilgili taleplerini plan işlendiği andan itibaren çözebilecekler.” diye konuştu.
“Cebeci’de Dökümcülerin olduğu yeri ticaret alanı yapıyoruz”
Kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar konusunda sadece Cumhuriyet Mahallesi’nde değil ilçenin farklı yerlerinde çalışmalar yürüttükleri bilgisini veren Başkan Dursun, şunları söyledi: “Cebeci Mahallesi’ndeki T2 alanında dökümcülerin bulunduğu bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarının sonuna geldik. 22 hektar bir alan içerisinde çok güzel bir plan yapıyoruz. Dökümcülerin oradan çıkarılması ve sonrasında da o bölgenin bir ticaret alanı olmasıyla ilgili çalışmamız var. Bu bizim açımızdan iki yönüyle önemli: İlk olarak şehrin bir çöküntü alanını devre dışı bırakıp bir yaşam alanı haline getireceğiz. İkinci olarak sokak içerisinde faaliyetlerini sürdürerek yaşamı etkileyen ayakkabıcılıkla ilgili işletmeleri de o bölgeye alarak, sokaklarımızın daha temiz olmasıyla ilgili bir çalışma yapıyoruz.”
Esentepe ile ilgili bir kentsel dönüşüm çalışmasında ihale aşamasına gelindiğini belirten Başkan Dursun, “Bu bölgede güzel bir kentsel dönüşüm gerçekleştireceğiz. Esentepe’ye yönelik yer altı otoparklarımız, üzerinde güzel bir tesis olacak. Bir de hizmet binası yapacağız.” ifadelerini kullandı.
“Örnek Sitesi’nde vatandaşlarla uzlaşma aşamasına geçtik”
Uğur Mumcu Mahallesi’ndeki Örnek Sitesi’nde proje aşamasının tamamlandığını ve vatandaşlarla uzlaşma aşamasına geçildiğini belirten Başkan Dursun, “Orada bir Kentsel Dönüşüm Ofisi kurduk ve uzlaşma çalışmaları yapıyoruz. Yaklaşık 202 dairemiz var. İnşallah Örnek Sitesi’nde adı gibi örnek bir kentsel dönüşüm ortaya koyacağız.” diye konuştu.
Tuna, Palmiye, Sultan Kent, Saydam ve Mavi Evler sitelerinde kentsel dönüşüm çalışmaları sürdürdüklerini kaydeden Başkan Dursun, şunları söyledi: “Avan projelerini oluşturup, mekânsal tasarımlarını yapıyoruz. İnsanlarımızın sağlıklı konutlarda yaşamaları için çalışmalar yapıyoruz. Bu siteler kooperatif niteliğinde siteler. İmar planımız gereği yüzde 25 imar artışını herhangi bir bedel almadan kendilerine devrederek komşularımızın elini rahatlatmış oluyoruz. Sultangazi’de kooperatif statüsünde olan toplamda 43 sitemiz var. Geçmişte kooperatif olarak kurulmuş ancak farklı sebeplerle tasfiyesi yapılmış 4 sitemiz var. Bunlar yüzde 25’lik imar artışından yararlanamıyordu. Bugün İBB’de kabul edilecek teklifimizle birlikte o 4 sitemiz de diğer sitelerimizle birlikte bu imar artış hakkından faydalanmış olacak. Böylelikle bu sitelerin de dönüşümünün önü açılacak.”
“Küçük parsellerin birleştirilmesi için ada uygulamasını 600 metrekareye indirdik”
“İnsanımızın can güvenliği için daha dayanıklı konutlar yapmalıyız. Bu çerçevede kentsel dönüşümün hızlanması için imar düzenlemeleri yapmaya devam ediyoruz.” ifadeleri kullanan Başkan Dursun, şöyle konuştu: “Birincisi ada uygulamasından vazgeçiyoruz. Ada bazlı birleşmelerden vazgeçilmesiyle parsel bazlı birleşmeler mümkün hale gelecek. Böylece parsel birleştirmeleri 600 metrekarede yapılabilecek. Küçük parsellerin birleştirilmesiyle binaların altına otopark yapılabilecek ve bu meseleyi çözmüş olacağız. Belediye Meclisimizden sonra İBB’den de bu şekilde geçtiğinde daha az kişinin bir araya gelmesiyle otoparklı ve daha güzel binalar yapabilme kapasitesine ulaşacağız. Buralara imar artışı da vereceğiz. Bu yönüyle de güzel bir şehir ortaya çıkmış olacak.”
“Sultangazi’de bodrum kat uygulamasını kaldırıyoruz”
Kentsel dönüşümde şehrin görüntüsünün bozulmaması için sınırlamalar getirdiklerini kaydeden Başkan Dursun, “Eski Edirne Asfaltı ve ana caddelerde binaların yüksekliğini 8 katla sınırlandırdık. Şehir içerisinde özellikle 10-12 katlık binalar istemiyoruz. İnsanlarımız ada uygulamasına geçince bu hakları var. Biz onu engelleyemeyiz. İkinci olarak biliyorsunuz bizde dubleks uygulaması var. Dubleksler yarım kat olması hasebiyle hemen hemen her sokağımızda bir tarafının kapatılarak hem çirkin görünen hem de kaçak kat hüviyetine getirilen yerler. Şimdi meclisimizde oybirliğiyle geçirdiğimiz uygulamayla bodrum katlarını artık iskan edilemez hale getiriyoruz. Komşularımızın bodrum katlarda, sağlıksız koşullarda yaşamasını istemiyoruz. Bodrum katlardaki su basmalarını 70 santimetreye indirerek fiili olarak kullanılamayacak hale getiriyoruz. Daha önemlisi bütün bodrum katlarda daire sakinlerine tanımlı eklentiler ve küçük depolar oluşturuyoruz. 5 katlı binada her daire sahibinin artık küçük bir deposu olacak. Bunun karşılığında da çatı katını tam kat haline getiriyoruz. Büyükşehir’den de geçer geçmez artık dubleks uygulaması inşallah Sultangazi’de olmayacak. Son olarak da sosyal donatı alanlarında yeşil alan olarak tanımlanan yerlere imar transferi hakkı getirerek bu sorunu da çözüyoruz. Bunu da meclisimizden geçirdik.” diye konuştu.
Bugüne kadar Sultangazi Belediyesi’nin bir Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi olmadığını bildiren Başkan Dursun, “Hangi mahallede nasıl bir kentsel dönüşüm uygulayacağımızı, nasıl bir strateji izleyeceğimizi biz de, Bakanlık da bilmiyordu. Biz bunu tamamladık ve onayını aldık. Artık Sultangazi Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bu belgeye sahip olan İstanbul’daki üç belediyeden biri. Elhamdülillah bunların hepsini 2,5 yıl gibi çok kısa bir sürede gerçekleştirdik ve devam ediyoruz. Bütün bu yaptığımız işlerin Sultangazi’ye hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.
“Cumhuriyet Mahallesi’nde yatay mimari içerisinde konutlar üreteceğiz”
Cumhuriyet Mahallesi’ndeki projeyi bir video eşliğinde detaylarıyla anlatan Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun, “Sultangazi’de Kentsel dönüşüm çalışmalarımızın bir örneğiyle buradaydık: Cumhuriyet Mahallemizdeki kentsel dönüşüm çalışması. Burası çok uzun yıllardır dönüşüm bekleyen, insanların talepleri olan bir yerdi. Bize bir an önce can ve mal güvenliğimizi sağlayacak konutlara geçelim şeklinde talepte bulunan oldukça fazla vatandaşımızın olduğu bölgedir. Bu mahallemizde 1112 dairemiz var. Burada kentsel dönüşümden sonra 5-6 bin daire olacak diyen isimler, hatta meclis üyeleri oldu. Bütün gayretimiz buradaki insanların daha sağlıklı konutlarda yaşamasını sağlamak, can güvenliğini korumak, mal güvenliğini korumak. Seçim döneminde ve sonrasında yapmış olduğumuz çalışmalarla burada yaşanabilir, yatay mimarisi içerisinde konutlar üretmek için gayret ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın da büyük desteğiyle çok güzel bir proje ortaya çıkarmış olduk. Bu proje mevcutta zemin artı 4 kat olan yapıları sadece zeminle artı 5 katla bitiriyoruz. Yaşam alanlarıyla, parklarıyla, bahçeleriyle, oyun gruplarıyla ve otoparkların yer altına alınmasıyla çok güzel bir kentsel dönüşüm örneğidir” dedi.
“2+1 konutlarda ortalama 90 bin lira, 3+1 konutlarda ortalama 120 bin lira borçlanma bedeliyle dönüşüm sağlanacaktır”
Başkan Dursun, “Vatandaşlarımızdan 2+1 konutlarda ortalama 90 bin lira, 3+1 konutlarda ortalama 120 bin lira borçlanma bedeliyle dönüşüm sağlanacaktır. Bu talebimiz karşılığında da yaklaşık 120 aylık bir vade ortaya koyuyoruz. Konutlar teslim edildikten sonra başlayacak ödemeler. Komşularımız ayda bin lira ödeyerek depreme dayanıklı konutlarda yaşayacak. Böyle bir parayla da yeni konutuna sahip olmuş olacak. Banka veya bir faizle uğraşmayacak. Böylelikle vatandaşlarımız yaşanabilir yerde olacak. Vatandaşlarımıza 48 ay boyunca bin 500 lira kira yardımında bulunacağız. Bu yardım evlerini boşaltır boşaltmaz verilmiş olacak. Kira ile ilgili de böyle bir destekte bulunmuş olacağız” şeklinde konuştu.
“Bin 112 dairemiz var”
Vatandaşları bankaya mecbur etmeden ev sahibi yapacaklarını dile getiren Başkan Dursun, “Bin 112 dairemiz var. Sadece 377 daire artarak bu proje ortaya çıkmış olacak. Bakanlığımızın bize vermiş olduğu bilgi yaklaşık 80 milyon lira katkısı olacak. Bu bir müteahhit bu işe girse 80 milyon lira zarar ediyor demektir. Ama biz işin o tarafında değiliz. Buradan bir kar elde edilsin diye bir rant elde etsin tarafında değiliz. Burada bir kazanç varsa buradaki komşularımız kazanır. Burada bir rant varsa o komşularımız olur. Hiç kimseye ve bir bankaya mahkum etmeden yaşanabilir güzel konutları vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Huzurla yaşasınlar diye bu karar onların. Biz hep onlarla birlikteyiz” ifadelerini kullandı.