Kabusu yeniden HATIRLATAN deprem
Dün akşam yaşanan deprem akıllara İstanbul depremini getirdi. Ancak uzmanlar depreme yol açan fayın İstanbul depremiyle ilgisi olmadığını ancak uyarı niteliği taşıdığını belirtti.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre, dün saat 20.57’de, merkez üssü Marmara Denizi’nin Tekirdağ açıklarında 15.3 kilometre derinlikte olan 5.2 büyüklügünde deprem meydana geldi. Tekirdağ’ın yanı sıra İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Edirne ve Kırklareli’nde de hissedilen deprem kısa süreli paniğe neden oldu. Bazı vatandaşlar tedbir amacıyla evlerinden çıkarken, telefon hatlarında fazla yüklenmeden dolayı kısa süreli sorun yaşandı.
Depremin en çok hissedildiği Tekirdağ’da da halk korkuya kapıldı. Tekirdağ Valisi Zübeyir Kelemek, depremin ardından polis telsizi ile il emniyet müdürü Necdet Çelikbilek’ten bilgi istedi. Emniyet Müdürü Çelikbilek, sokaklardaki ekiplerine talimat vererek şehir merkezi ve ilçelerde depremle ilgili araştırma yaptırdı. Bu arada, 5.2 büyüklüğündeki depremden sonra Marmara Denizi’nde 2.6 ila 2.9 büyüklüğü arasında 7 deprem daha meydana geldi.
- Deprem İzleme Merkezi Müdürü Prof. Doğan Kalafat: “Zaman zaman Marmara’da, özellikle 2.5-3 yılda bir 4’ün üzerinde deprem olur ve bunlar Marmara Denizi’nin doğal aktivitesi olarak değerlendirilir. Can ve mal kaybına neden olacak bir niteliği yok. Dolayısıyla panik ve endişeye gerek yok. Burası Türkiye’nin en aktif bölgesi.”
- Prof. Dr. Ali Koçyiğit: “Tekirdağ’a bağlı Işıklı beldesinin altından geçen fayın, deniz altında uzantısı var. Buradaki son deprem 1542 tarihli. Verilen koordinatlara göre Işıklı fayının deniz altındaki uzantısından kaynaklı bir deprem olabilir. Öncü müdür artçı mıdır şimdilik söylemek mümkün değil. Ancak İstanbul depremiyle ilgili değil ayrı bir fay ve durum söz konusu.”
‘İstanbul için uyarı’
- Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür: “Marmara’da yapılan araştırmalarla bilinmeyen faylar haritalandı. Ve çıkan sonuç, Tekirdağ çukuruyla Adalar arasındaki kesimin kırılmaya en uygun yer olduğuydu. Burası kırılırsa da en az 7.2 büyüklüğünde bir deprem olacak ve bu İstanbul için bir uyarı. Depreme neden olan fay, olası İstanbul depreminde kırılmasını beklediğimiz fayın hemen batı ucunda. Bu durum bölgenin gerilmekte olduğunu ve buna bağlı olarak irili ufaklı depremler olduğunu gösteriyor. Bu depremler, bunun uyarısı olarak algılanmalıdır. Büyük tehlike gelmeden önce yaşanan kırılmalar gösteriyor ki, Marmara’daki faaliyet devam ediyor.”
‘Ciddiye alınmalı’
-Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar: “Bu depreme, şu andaki kısıtlı verilere göre Marmara Denizi içinde beklenen olası büyük depremin öncü depremi olarak bakmak mümkün değil.”
‘Herhangi bir olumsuzluk yok’
Tekirdağ İl Afet ve Acil Durum Müdürü Recep Erol, Marmara Denizi’nde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem sonrası Tekirdağ il merkezi ve ilçelerinde herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını söyledi. Erol, bu depremin ardından 2,5-2,3 büyüklüğünde sarsıntılar olduğunu belirterek, “Her şey kontrolümüz altında. Ankara Deprem Kriz Merkezi ile sürekli irtibat halindeyiz, gelişmeleri takip ediyoruz” dedi.
Milliyet