Farkındamısınız Bugün Tüketicler Günü!

Tüketici Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu ve Kayapınar Kaymakamlığı Tüketici Hakları  Hakem Heyeti Üyesi 15 Mart dolayısı ile bir uyarı mesajı yayınladı.

1-Kredi kartınızın son on yıllık aidatını, bulunduğunuz ilçenin Tüketici Hakem Heyeti'ne müracaat ederek ilgili bankadan talep edebilirsiniz. Son on senenin aidat toplamını vermek istemeyen bankaların durumu da ortadadır.

2-Tüketici Kredisi almış iseniz, yine dosya parasını ve sigorta ismi adı altında belirtilen yatırdığınız paranızı talep edebilriisniz ve sigortanın bir daha kesilmemesini isteyebilirsiniz.

3-Konut Kredisi alırken sizi kimse zorla sigorta adı altında saçmalıklarla başbaşa bırakmaz ve zorlayamaz. Dosya ve eksper ücretini ödemek zorunda bırakılmışsınız. Takip edeceğiniz yol aşağıdaki gibidir:

a- İlçe Hakem Heyetleri, 1.167 TL kadar olan anlaşmazlıkları bağlayıcı kararla çözer. Bunun için ev kredisinde dosya, eksper ve sigorta bedeli talebinizi ayrı ayrı isteyiniz ki 1. 167 TL'yi aşmasın. 1.167 TL miktarı aşan taleplerinizi İl Hakem Heyetine yapınız. İl Hakem Heyeti, her ilde bulunan İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü bünyesinde hizmet vermektedir.

b-Bankaların size ödeme talebi amaçlı gönderdiği  ve kredi kartınızı da iptal ederiz tehdidine boyun eğmeyin. Çünkü kimse sizin kredi kartınızı iptal edemez. Bu durumlarda tazminat davası açma hakkınız bulunmaktadır.

c- Bankalardan ekstre isterken hiç bir ücret ödemeyiniz. Bu yasal değildir.

4- Ev, araba ve benzeri İpotekli mallar üzerinde ipoteği kaldırıken sizden bankanın ipotek kaldırma adı altında "Fek Parası" talebi yasal değildir. Bu hususta Tüketici Hakem Heyetine müracaat ediniz.