Deprem Gerçeği -9- Kaba İnşaatın Tasarrufu Olmaz

“Deprem Değil Bina Öldürür” vecize sözü çok anlamlı, tek başına her şeyi anlatan, içerik ve mana bakımından üstünde duracağımız bir sözdür. Yani binalarımızı Deprem yönetmeliği hükümlerine göre yapar veya güçlendirirseniz sorun yok demektir. Tıpkı karayollarında olduğu gibi hız sınırı max 90 km/h demek: karayolları, bu hıza göre maksimum güvenliği sağlamış, daha fazlası, tehlikedesin manasındadır.

 

İşte bunun gibi; Deprem emniyet sınırı demek: Yeni Deprem Yönetmeliği olup, binalar buna göre yapılmalı ve güçlendirilmesi gerekir. Bazen bu durumun hala farkında olmayabiliyoruz. Sadece TV’ de Deprem olan yerlere bakıp bir acıma duygusu hissetmek yetmiyor, duyarlı olmak gerekiyor. Bu duyarlılık: Yeni inşaat yapacak ve yaptıracaklar için, deneyimli uzman kişilere başvurmakla başlıyor. Siz hasta olsanız, iyi, uzman bir doktor aramaz mısınız, işte bu iş bu kadar önemlidir. İnşaatın ucuzu olmaz, taşıyıcı sistem, yani kaba inşaatta tasarruf olmaz, kaba inşaattan bir şey esirgemeyeceksin, çünkü o birçok can taşıyor, ince iş olan fayans, boya, sıva vs. den tasarruf edebilirsin. Bu göz zevkini bozmaktan başka bir zararı yoktur ve binanın statiğini etkilemez.


Yeni bina yaparken bitişik nizam olan yerlerde, daha bodrum kattan başlayarak, bitişik kısımlara strafor köpük koymak gerekiyor. Köpük kalınlığı, her 3 metre yükseklik için 1 cm kalınlaşarak çatıya kadar devam ediyor. Faydası ise, deprem sırasında, farklı periyotta sallanan binalar, bir birine çarpma payı bırakılmış oluyor, aksi halde depremle birlikte kuvvetli bina, zayıf binayı dövüyor ve yıkılmasına sebep oluyor. Bir önceki yazımda bahsettiğim, Depreme karşı tedbir alın ve çeşitli, çelik karyola, kafes filan önermiştim, komedi konusu olmuş, ama bu bir gerçek depreme karşı duyarlı ve tedbirli olalım, evdeki ve işyerindeki eşyaları duvar ve yerlerine sabitleyelim.

Mustafa DEMİR
İnş. Müh.
Uzman, Denetçi, Deprem Müşaviri
PM 193
Web Adresi : www.yapi-kur.com.tr
E-mail Adresi : info@yapi-kur.com.tr
YAPIKUR MÜH.MİM. LTD.ŞTİ. Tel: 0 212 564 64 80