İstanbul'da Okullar Sıkıntı Dolu!
Anketlerin söylediği
Eğitim Sen’in Türkiye genelinde 469 eğitimci ile yaptığı ankete göre, okulların yüzde 78’i ödenek sıkıntısı yaşıyor. Yüzde 60.69’unun temizlik, yüzde 56’sının tuvalet, yüzde 53’ünün dersliklerin bakımsızlığı sorunu var. Okulların yüzde 43’ünde sandalye, sıra, yüzde 59’unda ders araç gereci, yüzde 59’unda atölye ve laboratuvar eksikliği yaşanıyor. Yüzde 72’sinin ise spor alanı yok.
Bu istatistiklere konu okullar, sadece Anadolu’nun ücra köşelerinde bulunmuyor. İstanbul’un yoksul ilçelerinden biri olan Sultangazi’deki Mehmetçik İlköğretim Okulu istatistiklerdeki verilerden daha vahim sorunlarla başetmeye çalışıyor. Okulda 120 kadrolu öğretmenin olması gerekiyor ama bu sayı 97. Geri kalan açık, 33 ücretli öğretmenle kapatılıyor.
Sınıf mevcutları ortalama 50-60 kişi. 15 bilgisayarın olduğu küçük bir bilgisayar laboratuvarı var sadece. 40 dersliğin olduğu okulda sadece bir sınıfta projeksiyon aleti mevcut.
Aynı ilçedeki Gazi İlköğretim Okulu’nda daç durum pek farklı değil. Öğretmenler branşları dışındaki derslere girerek hem açıkları kapatıyor ve ek ders ücretiyle maaşlarını yükseltmeye çalışıyor. Adını vermek istemeyen bir öğretmen sıkıntıları anlatıyor:
“Özellikle 6-7 ve 8. sınıflarda öğretmen var mı, var. Maksat çocuklar başı boş kalmasın. İki yılını dolduran öğretmen tayinini istiyor. Beş yıl içinde 5-6 sınıf öğretmeni değiştirenler var.”
Şubeler M’ye kadar gidiyor
Melahat Öztoprak İlköğretim Okulu da 4 bin 254 mevcutlu kalabalık bir okul. Okulda her sınıgın 14 şubesi var. A’dan başlayıp M’ye kadar uzanıyor şubeler. Toplam şube sayısı 112. Okulun 142 öğretmenlik norm kadrosu var. Var olan öğretmen sayısı ise sadece 95. Açık 57 ücretli öğretmenle kapatılıyor. Yılda 200 öğrenci sürekli devamsız çünkü çalışıyorlar. 15 hizmetlinin maaşını da okul kendi gelirleriyle ödüyor. Bir dönemde dört öğretmen değiştiren sınıflar var.
Bir diğer ilçe Sultangazi'de de manzara değişmiyor. Esentepe İlköğretim Okulu’nda 4 bin 500 öğrenci var, Ortalama sınıf mevcudu 60’ın üzerinde. Okulda tek rehber öğretmen var. İsmini vermek istemeyen bir öğretmene göre rehberlik dersi bu sorunlar içinde teferruat zaten: “Okul mevcudu bini geçiyorsa sağlıklı bir eğitim olmaz. Bu kalabalıka ne yapacaksınız ki? Ne hizmetli dayanır ne temizlik.”
PVC bölmeli odalar
Küçükçekmece Altınşehir’deki Tepe İlköğretim Okulu’nda da mevcudu 70’i bulan sınıflar var. 4 bin 200 öğrencinin eğitim aldığı okulda 90 kadrolu öğretmenin olması lazım ancak sayı 43. Açık 35 ücretli öğretmenle kapatılıyor. Yıllardan sonra ilk kez bu yıl okulun iki rehber öğretmeni oldu. Koridorlar PVC’yle bölünerek idareci ve rehber öğretmenler için dört oda oluşturulmuş. UMAY AKTAŞ SALMAN / Radikal Gazetesi