Gazi Halkı Tapularını İstiyor!

İSKİ su havzası içerisinde yer alan ve Milli Emlak’a ait olan yerleşim alanlarında 30 yıldır oturan bin 500 emekçiye 4 bin ile 40 bin TL arası para cezası fatura çıkarıldı. Mahalle halkı cezalara tepkili.  

KANUNLAR SADECE YOKSUL HALK İÇİN Mİ?

Mahalle halkı sorunlarının çözümü için Gazi mahallesindeki bira deposu önünde toplantı yaptı. Toplantıya Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Barış ve Demokrasi Partisi, EMEP ve CHP Sultangazi yöneticileri ile Koçgiri Platformu, Gazi Mahalle Muhtarı Nevzat Altun, Zübeyde Hanım Mahalle Muhtarı Ali Ekber Palabıyık ve avukatlar katıldı. Toplantını ardından basın açıklaması yapıldı.

Hayati Kahraman, yaptığı açıklamada, Gazi ve Zübeyde Hanım mahallesinde oturan 4 bin ailenin mağdur olduğunu kaydetti. Kahraman, 4 bin TL ile 40 bin TL arası değişen ecrimisil cezalarının kesildiğini söyledi, “Milli Emlak buraları işgal ettiniz, kar ettiniz, diyor. Soruyoruz, biz buralara fabrika mı yaptık, gökdelen mi diktik” diye sordu. Kahraman insanca yaşamak istediklerini kaydetti, “Bizlere gelince su havzası diyorlar, ceza yolluyorlar. İstanbul 2010 Kültür Başkenti diyorlar, gözümüzün önünde dikilen gökdelenleri görüyoruz. Kanunlar yoksullara mı geçerli?” dedi.

Oturdukları yerlerin rant gruplarına peşkeş çekilmek istendiğini ifade eden Kahraman, ecrimisillerin kaldırılmasını, İSKİ’nin orta mesafeli ve uzun mesafeli baraj koruma havzasını kaldırmasını istedi.

Büyükşehir ve ilçe belediye başkanına seslenen Kahraman, “30 yıldır bu gecekondular burada var. elektrik, su getirdiniz. Telefon bağlattınız ve kısmen alt yapı yaptırdınız. İmar va tapu sorununu da sez çözün, başka çaresi yok” dedi.

ÖNCE YARDIM YAPIYORLAR SONRA CEZA YOLLUYORLAR

Mahalle halkı ve muhtarlar sorunları ETHA’ya anlattı.

1976′den Gazi Mahallesi’nde oturan Abdullah Bodur, “Buranın çok kahrını çektik. Her ne olursa olsun bunlara izin vermeyeceğiz. İnsanlara kömür, yiyecek yardımı yapıyorlar, arkasından da 20-30 milyarlık işgaliye cezası yolluyorlar. Biz buna razı değiliz” dedi.

Hatice Demirhan tepkisini “Otuz yıldır burada oturuyorum. Biz tapumuzu istiyoruz. Bizi işgalci olarak görüyorlar” sözleriyle dile getirdi.

Bir başka mahalleli Cuma ise, “İlk cezanın geldiği kişilerden birisi benim. Tapu tahsis belgem yok. 80 metrekarelik yerime 6 bin lira ceza geldi. Benim karşımdaki komşuya kağıt yollamışlar senin cezanı 10 yıla düşürdük diye. Nasıl düşürdünüz on yıla? 10 bin liralık bedeli on yıla yayıyorlar. Bunlar gülünç şeyler. Ben 7,8 aydır bu işle uğraşıyorum. gitmediğimiz yer kalmadı. Kahvede, cemevinde toplantılar yaptık. Pasif kalmayacağız, dernekse dernek kuracağız, yürüyüşse yürüyüş yapacağız.Birlik olmak zorundayız. Elimizden geleni hep beraber yapmak zorundayız” diye konuştu.

28 yıldır Gazi mahallesinde oturduğunu söyleyen Engin Altar kaygısını şöyle anlattı: “İstimlak sorunu var, tam olarak neyin ne olduğunu bilemiyoruz. Buraya bilgi almaya geldik. Bakalmı ne olacak?”

Gül Çakmak şöyle dedi: “Ben on yıldır Gazi Mahallesi’nde oturuyorum. Mahallemizin ışıkları yanmıyor. Hırsızlık çok. Tapu ile ilgili bize ceza gelmedi. Ama çoğu kimseye geldi. Bizde tam olarak bilmiyoruz, neyin ne olacağını.”

Zekiye Er, “Gecekondumu bana versinler. Bana ceza gelse ben nasıl ödeyeyim. Oğlum da askerde kim bize bakacak. Tapumuzu istiyoruz. Başbakan oluyorlar, milleti süründürüyorlar” diyerek tepkisini dile getirdi.

BELEDİYE BAŞKANI GECE GÜNDÜZ AÇILIŞLARDA

Zübeyde Hanım Mahalle Muhtarı Ali Ekber Palabıyık şöyle anlattı: “Burada belirsizlik var. Belediye sorunlarımızla ilgilenmiyor. Belediyeye gittiğimizde bizi başından savuşturuyorlar. Belediye başkanı gece gündüz açılışlarda. Bu mahallede mağdur olan 5 bine yakın insan var. Bizim okulumuz yok. Çocuklarımız her gün 5 kilometre yol yürüyüp başka mahallelerin okullarına gidiyor. Otobüslerimiz yok. Bize hat vermiyorlar. Buraları mesire alanı ilan ettiler. Ama bizim oturduğumuz evler mesire alanı içinde kalıyor! Biz dernek kurmak istiyoruz, sorunlarımızı halkla birlikte halledeceğiz. Belediye başkanı bu mahallede 5 bin oy almış bende onun kadar oy aldım, ama bize gereken ilgiyi göstermiyor. Buralar muhallif mahalleler olduğu için! Bu araziler Mlli Emlak’a bağlı. Milli Emlak’a mürcaat ettiğimizde bize, “Belediye buraları bizden satın alıp, sizinle anlaşma yapmalı” diyor. Artık buraya TOKİ yi koyacaklar. Gazi’deki polis karakolu İSKİ baraj havzası içerisinde yer alıyor. Oraya dokunmuyorlar. Orası özel yasayla yapılmış, diyorlar.”

GAZİ’DE 10 BİN KİŞİ MAĞDUR

Gazi mahallesi muhtarı Nevzat Altun ise “Mahallemizin nüfusu 30 bin civarında. Gazi’nin tapu, imar ve İSKİ su havzası sorunu var. 10 bin kişi, yani Gazi’nin yüzde 30′u bu sorunlardan dolayı mağdur durumda. Gazi ve Zübeyde Hanım mahallelerine şuana kadar bin 500′e yakın ecrimisil dediğimiz cezalar geldi. Baraj havzasında olan evlerimizi yıkıyoruz demiyorlar. Bizi oyalayıp, sorunu yumuşatarak halletmeye çalışıyorlar. Biz tapuların uygun bedelle verilmesini istiyoruz. Kimse mağdur edilmesin istiyoruz. Sultangazi Belediyesi 8. aydan itibaren yeni bir plan çıkarıp, onaylanması için Büyükşehir’e yollayacakmış. Bizim kaygımız şu; mahellenin yeşil alan olarak ilan edilip daha sonra başkalarına peşkeş çekilmesidir. Biz dernek kurarak önce birliğimizi sağlayacağız.Sonuna kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

TAPULAR İÇİN DERNEK KURMAK GEREKLİ

Av. Ziya Çelik, izlenenecek hukuki yolları şöyle anlattı: “Bu bölgelere ecrimisil ihbarnameleri yollanmış. Evinde tapusu veya tapu tahsis belgesi olanlar bu ceza ihbarnamelerini iptal edebilir. Bu ihbarnameyi aldıktan sonra itirazı yapın, 60 gün içinde size yanıt verilmezse İdari Mahkemeler de dava açabilirsiniz. Ancak çok az insanın tapusu var ve çoğunluğunun her hangi bir belgesi yok. Yapılacak imar planlarına karşı dava açmak için ve birlik için mahalle derneği kurmanızdır. Bu dernek vasıtasıyla dava açabilirsiniz. Şahsi olarak açılan davalarda mahkemeler sizi dinlemez.”

Tuncay MAT / www.Etha.com.tr