Şadi Çatı: Bizi yerlerimizden çıkartmak istiyorlar.

Gaziosmanpaşa Sarıgöl Mahallesi'nin Roman  sakinleri mahalleleri hakkında çıkan Kentsel Dönüşüm çalışmalarından dolayı endişeliler. Konuyu Sarıgöl Romanlar Dernek Başkanı Şadi Çatı ile görüştük. İşte Çatı'nın söyledikleri, konu başlıkları ve ayrıntılar.

Gaziosmanpaşa'nın en eskisi Romanlar
Gaziosmanpaşa'ya biz aile olarak Çatalca Karacaköy'den 1950 yıllarında geldik. Bizden önce akrabalarımız burada olduğu için bizde buraya geldik. Bizden daha sonra Menderes buralara Rumeli Göçmenlerini yerleştirmeye başladı. Buranın yerleşimi Romanlar ile başlamıştır. 1983 yılına kadar tapumuz yoktu. 1983 yılında Turgut Özal zamanında yasalaşan gecekondu imar affı ile tapu, tapu tahsisi veya çap belgelerine sahip olduk. 60 yılı aşkındır buradayız ve 28 yıldır da ellerimizde belgelerimiz var.

Yerlerimizde kalmak istiyoruz
Biz Kentsel Dönüşüm yerine 'Mekansal İyileştirme' istiyoruz. Yer sahiplerinin yerlerini kaybetmelerini istemiyoruz. Yıllardır yaşadığmız bu yerleri bırakmak istemiyoruz. Bizler için burada iki katlı özel evler yapılacağı söyleniyor. Yeni başlaması planlanan 1. ve 4. Etap projelerinde böyle bir şey yok! 85 metrekare yeri olan bir arkadaşımızın 30 bin TL ödeme alacağı söyleniyor. Bu parayla değil bir yerden ev almak; kiraya bile çıkılmaz. Ayrıca çıkan listelerde 100 metre yeri olanların da 80 metre gösterildiği görülüyor. Para verip gönderilecek bu insanların borçlanarak ev taksitine girecek durumları da yok. 30 Bin  TL alıp  70-80 Bin TL'lik bir borç altına bu insanlar nasıl girsin. 30 Bin TL bile alamaycak bir çok insan çıkacaktır.

Çocuklar sokaklarda kalacak
Kentsel Dönüşüm dolayısı ile başlatılacak yıkımlardan sonra bir çok aile sokakta kalacak. Şu anda bir evde 3-4 aile birlikte durmaktadır. Kaymakamlıktan kömür yardımı alan 200 aileye, bu sene yardım yapılmamıştır. Nedeni ise kontrol memuru gelip, evde bunca insanı görünce bir gelirleri var zannediyor. Bu insanlar ihtiyaç sahibi olduğundan 3-4 aile bir arada kalıyor. Şimdi evleri yıkılırsa nereye yerleşecek bu insanlar. Bu insanların çocukları sokaklarda kalacak, hastalanacak... İnsani amaçla kurulan tüm kurumların sesimizi duymasını istiyoruz.

Şadi Çatı ile Genel Yayın Yönetmenimiz Ali Şükrü Kara görüştü....

Her şey Şen Mahalle'den biliniyor
Gaziosmanpaşa'da ne olursa olsun Şen Mahalle'ye suç atılıyor. Bu günahı vebali nasıl çekecekler. Esrar var deniyor, satılıyor deniyor...  Bunu sadece Romanlar mı yapıyor. Her yerde bu var. İki yıl önce yapılan operasyonda 5-10 Romanın dışında bir çok farklı insanda gözaltına alındı. Her şeyi Romanların üzerine atmak doğru değil.

Başbakan Erdoğan'ın Sarıgöl mesajı
Bu insanlar Tayyip Erdoğan'a yetimin, fakirin fukaranın hakkını koruyor diye oy veriyor. Bizim hakkımızında korunması gerekiyor. Sarıgöl'de gençten bir arkadaşımız vardı. Zaman içinde namaza başlamış ve bir sabah baktım abdest almış camiye geliyor. Camiye girdik ikinci sıradaki safa girdi. Biri geldi onu kolundan tutup geri çekti, onun yerine başka birini yerleştirdi. Bende kızdım, orada söylendim. Daha sonra özür dilediler ama bu nasıl olur! Bunu bir gazeteciye anlatmıştım, oda genç yerine benim adımı kullanmış. Sayın Başbakanımızda Zeytinburnu'nda ki konuşmasında bunu vurguladı. Yok biribirimizden farkımız, aynı bayrak altında aynı dine mensubuz... Ne farkımız var.