TOPBAŞ'tan Esnaf Açılımı!

Birliğin Bakırköy’deki merkezinde İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz ve yönetim kurulu üyelerinden İstanbul esnafının sorunlarını dinleyen Başkan Kadir Topbaş, çok önemli açıklamalarda bulundu ve esnafa müjdeli haberler verdi.

Konuşmasında İstanbul’un ölçek ve nüfus olarak bir ülke ölçeğinde olduğunu belirten Başkan Kadir Topbaş, esnaf bir aileden gelen esnaf bir belediye başkanı olarak, göreve geldiği günden bu yana İstanbul’u esnaf zihniyetiyle yönettiklerini ve şehrin gelişme sürecinde esnafı mağdur etmemeye özen gösterdiklerini söyledi. Esnafın kardan önce müşteri memnuniyetini esas aldığını çok iyi bildiğini ifade eden Kadir Topbaş, bu anlayışla 36 milyar TL harcayarak İstanbul’da çok önemli yatırım ve hizmetler gerçekleştirdiklerini ve yapacak çok daha fazla işleri olduğunu kaydetti.

“Esnaf mağdur olursa toplum ayakta kalmaz”

Yatırıma harcanan bu parayı İstanbul’un ekonomisine kazandırdıklarını anlatan Başkan Topbaş, “Çalışmalarımızı yürütürken esnafımızı ve derdini anlatamayan bütün kesimleri düşünmek zorundaydık. Böyle hareket ettik. Her işimizde ve toplantımızda arkadaşlarıma, ‘Aman esnafımız mağdur olmasın’ dedim. Çünkü esnaf mağdur olursa toplum ayakta kalmaz. Esnaf bir aileden gelen bir başkan olarak, hep İstanbullu esnafımızın daha da gelişmesi için neler yapabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

 

TBB ve UCLG başkanlıkları nedeniyle Türkiye’de ve dünyada da önemli yerel çalışmalar yürütmek durumunda olduğuna dikkat çeken Topbaş, “Ama İstanbul her şeyin önünde. Başkan olarak hasta olmaya bile şansımız yok. Bugünkü gibi öksürsek de işimizin başında olmak zorundayız. Bu iyi niyetli çalışmalarımızın karşılığında esnafımız da bizi kendisinden biri olarak görüyor ve öyle güveniyor. Çünkü bizim kendilerini mağdur etmeyeceğimizi iyi biliyorlar. Biz de bu anlayışla hizmetimize devam ediyoruz. Ağzımızdan çıkan söz bizim teminatımızdır. Bunu yerde bırakmayız” diye konuştu.

“Biz her türlü görüşe ve her konuda esnafımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla çalışmaya hazırız. İlçe belediyelerimize de esnaf odalarımızla beraber çalışarak karar almalarını özellikle söyleyeceğim” diyen Topbaş, İstanbul’u dünyanın gıpta ettiği bir şehir haline getirirken, esnafı ve yaşayanları da mağdur etmemeye özellikle önem verdiklerini belirtti.

Ticari taksilere ÖTV kolaylığı için çalışılıyor

Call Center kurarak taksilere bir düzen getireceklerini, her türlü güvenlik tedbiri ile elektronik takip sisteminin bulunacağı yeni taksilerin İstanbul’u Londra gibi taksileriyle anılan bir şehir haline getireceğini aktaran Başkan Kadir Topbaş, şunları kaydetti;
“Yeni taksi alımında ÖTV kaldırılırsa daha büyük ve daha kaliteli taksiler alınır. Bu konuya daha önceki Maliye Bakanımız Kemal Unakıtan’a iletmiştim. Böyle bir çalışma yapılması için çalışıyoruz. Zaten taksicilerimize eğitim veriyoruz. Modern ve geniş taksiler alınırsa daha kaliteli bir hizmet sunulur. Gerekirse yüzde 20 fazla ücret ödenir. Ama bir rekabet ortamı oluşturulur. İnanıyorum ki bu çalışmalarımızla gelecekte İstanbul da Londra gibi modern ve güvenli taksilerinde bahsedilen bir şehir haline gelecek.”

Minibüs ve otobüs esnafının hakları korunacak

Minibüsçülerin İstanbul’da her gün 1 milyon 800 bin insan taşıyarak çok önemli bir görevi yerine getirdiğini dile getiren Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “Minibüsleri rehabilite ederken bu esnafımızı mağdur etmeyeceğiz. İETT Genel Müdürümüze yeni oluşturulan minibüs hatlarına fazla otobüs koymamaları talimatını verdim. Ancak minibüs ve otobüsçülerimiz de öyle bir hizmet sunmalı ki halk özellikle onları tercih etsin. Ama şimdi İETT otobüsleri tercih ediliyor. Biz biliyoruz ki minibüs ve otobüsçülerin her biri bir ailenin geleceği. Bu hatlarda dönüşüm yaparken esnafımızın geleceği olan bu değeri kaybettirmeyeceğiz. Alışveriş merkezlerindeki ücretsiz servislerin kaldırılması talebinizi de değerlendireceğiz.”

Minibüsçüler havaray işletecek

Minibüslerin otobüse ya da dolmuş taksiye dönüştürerek rehabilite edilmesi konusunda çalışmaları olduğunu açıklayan Başkan Topbaş, projelendirdikleri Okmeydanı-Şişhane Havaray Hattı’nı burada hizmet veren minibüsçü esnafına yap-işlet modeliyle vermek istediklerini söyledi.

500 yeni otobüs daha geliyor

Halk otobüslerinin düzgün bir sistem oluşturamamaları nedeniyle Otobüs A.Ş.’yi kurduklarını hatırlatan Kadir Topbaş, İstanbul’da 2 bin yeni otobüse ihtiyaç olduğunu ve çıkacakları ihalelerle bunu hizmet alımı şeklinde gerçekleştireceklerini kaydetti. 172 araçlık ilk otobüs ihalesinin ardından 500 otobüslük yeni bir ihale hazırlığı yaptıklarını ifade eden Topbaş, “Bazı otobüs hatlarını minibüsçü esnafımıza yap-işlet olarak devredeceğiz” dedi.

“Fırıncılar birleşerek büyük modern tesisler kurmalı”

Türkiye’de halkın çok fazla ekmek tükettiğini, bu nedenle dünyanın gıda devlerinin bu ülkemizde sektöre girmeye başladığını hatırlatan Topbaş, “Biz de fırıncı esnafımıza 10’ar 20’şer, hatta 40’ar 50’şer bir araya gelerek daha büyük ve kaliteli ekmek üretim tesisleri kurmalarını tavsiye ediyoruz. Bunları yapmazlarsa piyasada barınamazlar. Artık çok daha kaliteli ve hijyenik üretim yapmak zorundalar. Böyle çalışırsa fırıncı esnafının yüzü güler. Esnafımızın bu konuda yapacağı çalışmaya İstanbul Halk Ekmek (İHE) şirketimiz destek vermeye hazır. İHE olarak bunu fırıncılarımıza öğretmeliyiz. Şu anda İstanbul’daki ekmeğin yüzde 13’ünü karşılayan İHE’ye aslında çok fazla talep var. Fakat biz esnafımızı mağdur etmemek için şirketimizi daha fazla ekmek üretmek ve daha fazla büyümek konusunda hep tutuyoruz” şeklinde konuştu.

İşyeri ruhsatlarına kolaylık...

İşyerinin adının ya da sahibinin değişmesi nedeniyle yaşanan ruhsat sorunların giderilmesi için talimat verdiğini ve bu tür durumlarda yeni ruhsat almak yerine sadece bir belge alınmasının yeterli olacağını müjdeleyen Topbaş, işyeri açılışında yaşanan bazı sıkıntıların ortadan kaldırılması için İtfaiye Yönetmeliği’nde de değişikliğe gideceklerini ifade etti.

Kendi dönemlerinde büyük bir mücadele vererek İstanbul’daki işportaya son verdiklerinin altını çizen Topbaş, yayalaştırma çalışmalarında esnafın mağdur olmamasına da özellikle dikkat ettiklerini söyledi. Kaçak mallarla mücadeleyi belediyelerin esnaf odalarıyla birlikte sürdürmesi için talimat vereceğini kaydeden Topbaş, yayalaştırılmış alanlarda turistlere yönelik 24 saat açık çarşı şeklinde satış yapılacak yerler oluşturmak için Turizm Atölyesi’ne bir çalışma yaptıracağını dile getirdi. Topbaş, belediye bürokratlarıyla birlikte İSTESOB yöneticileriyle tekrar bir araya bir araya gelerek daha detaylı görüşmeler yapmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Esnaf Odası’ndan Başkan Topbaş’a özel teşekkür

Programda konuşan İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sayın Başkanım sizi ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. İstanbulluların sorunlarını çözmek için gece gündüz çalıştığınızı biliyoruz. Esnafın mutlaka yaşaması gerektiğini söylediniz. Biz de esnaf bir başkanın bize sahip çıkacağını çok iyi biliyorduk dedi.