Amatörlüğe Dönüş -Ali ŞEN-

Bizim ülke insanları olarak ortak özelliğimiz, bir program dahilinde olmaksızın, yaşadığımız olaylarla, kararlar almamız olsa gerek. Örnek vermek gerekirse, programlarımızı doğru yapıyor olmamaktan dolayı olsa gerek, yaz sıcağında hala 2010-2011 istanbul amatör futbol sezonu bitmemiş durumda. Asıl bahsedeceğim konu tabii ki bu değil. Amatörce yapılan futbol, bana göre tarihin derinliklerine karışmış durumda,  amatörlüğe dönüş ile ilgili kimse kafa yormuyor olsa gerek, her sezon yüzlerce karşılaşmanın programı, binlerce lisans çıkartılışı ile ilgili uğraşlar,  en önemlisi de kulüplerin harcadığı müthiş paralar, sporcu kardeşlerimizin bir sözleşme yapamadıkları için alamadığı paralar, 30 yaş üstü konulan kotalar ile birçok gencimizin açıkta kalışı… Sorunları sıralamaya çalışırsak uzar gider diye düşünüyorum.

 

Bunun için bana göre, önümüze bir tarihi hedef koyup o tarihe kadar mutlaka amatörlüğe geçiş ile ilgili, bir program hazırlamak gerekir. Örneğin hedefimiz, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023-2024 futbol sezonu olsun.

 

Bir çocuğumuz, futbol okulu veya alt yapıya 10-12 yaşında başladığında 18’li yaşlarından sonra A takımda oynar duruma gelir diye düşünüyorum. 2020-2021 futbol sezonunda alt yapıdan lisanslı 5 futbolcu, 2021-2022 futbol sezonunda alt yapıdan 6 futbolcu, 2022-2023 futbol sezonunda alt yapıdan 7 futbolcu oynatma koşulu koyulduğunda, sanırım bütün spor kulüplerimiz alt yapıya ağırlık vererek bir nebzede olsa, Amatörlüğe dönmüş olacaklardır.



Tesis gerekliliği 

Bunların yapılabilmesi içinde mutlaka tesisleşmeye gidilmeli ve hedef , tesisi olmayan her kulübe 30 x 50 ebadında idman sahaları yapabilmek olmalı. Bununla ilgili yapılacak tesis yeriyle ilgili, yerel yönetimlerden ve ekonomik olarak, TFF, Lig TV gelirlerinin bir kısmını bütçe olarak ayrıldığında sanırım sorun çözülmüş olur.



İnternetten vize alınabilmeli 

Lisansların hazırlanışı ile ilgili mutlaka teknolojinin imkanlarından yararlanılabilmeli. Tüm işletmeler her türlü beyannamelerini internet üzerinden verebiliyorlarsa,  özellikle vize yapılacak lisansların onaylanmış dökümü internet üzerinden bilgisayardan alınabilir diye düşünüyorum. Böylece İl temsilciliğinin yükü de azalmış olur sanırım. Amatörlüğe dönüş ile ilgili program hazırlandığında takımların harcadığı o paraların büyük bir çoğunluğu semtimizdeki, mahallemizdeki çok fazla sayıda çocuğa spor yaptırmak ve bunun dışında sporun diğer branşlarında da faaliyet gösterebilinir diye düşünüyorum.



Sözleşme şart 

30 yaş üstü ile ilgili bir mahalli lig kurulduğunda sanırım tüm mahallelerde eskiden olduğu gibi, birçok sayıda takım oluşur ve birçok sayıda insan spor yapmış olur diye düşünüyorum. Bir de sporcuların sendikalaşması biraz ütopya olsa bile, sözleşmeye dayalı transferler olmalı ve  sözleşmelerini mutlaka noter onaylı yapıp hem futbolcu kardeşlerim akıttıkları terin karşılığını alsınlar, hem de takımlar futbolcuların sözleşme gereği yapması gerekenleri, idmana düzenli geliş, takımı yarı sezonda bırakma, koyulan hedefe ulaşılamadığında kesintilerinin yapılabileceği, kart cezası aldığında kesintilerinin yapılacağı sözleşmelerle  tespit edilip hem sporcu kardeşlerimiz, hem de kulüplerimiz açısından sözleşmenin yaptırım gücü olabilsin. Bu sözleşme kuralı, mutlaka çok değerli spor emekçileri olan takım çalıştırıcılarıyla ilgili de olmalı.

 

Devlet sigorta yaptırmalı

Bir de amatör olan takımlarımızda spor yaptırdığımız futbolcu , takım çalıştırıcısı, malzemeci, masör herkesin sağlık sigortası devlet tarafından yaptırılmalı. Bu sigorta sadece idman esnasında olabilecek sağlıkla ilgili sorunlar, maç esnasında olabilecek sağlıkla ilgili sorunlar, idmana ve maça gidiş geliş ile ilgili oluşabilecek sağlık sorunları ile alakalı olmalı.

 

2011-2012 futbol sezonun tüm spor camiasına hayırlı olmasını diler saygılar sunarım.