Siyasette Gündem Soğumuyor...

Medya Takip Merkezi (MTM)’nin düzenli olarak hazırladığı ayın siyaset gündemi raporu açıklandı.

Suriye depremi sürüyor…
Temmuz ayında yine gündemin en sıcak konu başlığı, 130 bini aşkın haber ve yazı ile Suriye oldu. Suriye’deki gelişmeleri değerlendirmek için Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Erdoğan yurtdışında bazı temaslarda bulundu. Ülkedeki çatışmalar ise ay boyunca çok sayıda sivilin canına kıymaya devam etti. Muhalif Özgür Suriye Ordusu’nun başlattığı, “Şam volkanı, Suriye depremi” adlı saldırılar sırasında, Suriye Ulusal Güvenlik Binası’nda patlayan bomba devlet erkanından birçok kişinin ölümüne sebep oldu. Patlayan bomba sonucu, Esad’ın eniştesi ve Genelkurmay Başkan Yardımcı Asaf Şevket, Savunma Bakanı Davud Rasa, İçişleri Bakanı İbrahim El Şaar, Devlet Başkanı İkinci Yardımcısı General Hasan Türkmani ve İstihbarat Servisi Daire Başkanı Hafız Mahluf hayatlarını kaybettiler.
 

Özel Yetkili Mahkemeler kaldırıldı
Özel yetkili mahkemeleri kaldıran ve yerine bölgesel ağır ceza mahkemeleri getiren 3.’üncü yargı paketi, mecliste kabul edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Gül’ün de onaylaması üzerine yasalaştı. Yeni düzenlemenin kabul edilmesi ile, KCK, Balyoz, Ergenekon, Oda TV gibi davalardan yüzlerce tahliye talebi geldi. Kanuna göre, Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilecek.

Samsun’daki sel can aldı
Temmuz ayı içerisinde Doğu Karadeniz’de etkili olan yağış, Samsun’da sel felaketine yol açtı. Birçok evin zarar gördüğü, dev ağaçların yerinden söküldüğü, araçların sürüklendiği felakette, 12 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Selde ayrıca, Küçük Sanayi Sitesi’nin sulara gömüldüğü, köy yollarının ulaşıma kapandığı ve ekili tarım arazilerinin zarar gördüğü bildirildi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, sel felaketinden sorumlu olanların görevlerinden alınmaları gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu ayrıca, TOKİ’nin imara uygun olmayan yerlere konut dikmesi ile insan hayatının tehlikeye girmesine neden olduğunu ifade ederek eleştirilerde bulundu.

CHP’nin 34. Olağan Kurultayı ses getirdi
MTM ’nin hazırladığı siyaset gündemi raporuna göre, Temmuz ayı gündeminde geniş yer bulan bir diğer olay, CHP’nin 34. Olağan Kurultayı oldu. 17-18 Temmuz 2012 tarihlerinde gerçekleştirilen kurultayın ilk gününde başkanlık için tek aday olan Kılıçdaroğlu, yeniden parti başkanı seçildi. Çarşaf liste yönteminin başvurulduğu kurultayda, birçok sandıktan bazı adayların aldığı oy sayısının, geçerli oydan fazla olduğu belirlendi. Bunun üzerine kurultaydaki Parti Meclisi (PM) sonuçlarının iptali için 300’ü aşkın CHP’linin YSK’ya başvurduğu fakat red cevabının alındığı öğrenildi. Merkez Yönetim Kurulu (MYK)’nda örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevine Adnan Keskin getirilirken, Kılıçdaroğlu'nun eski kurmayları Gürsel Tekin, Erdoğan Toprak ve Nihat Matkap'ın yanı sıra Haluk Koç ve Umut Oran gibi önemli isimlerin de yer aldığı bildirildi.

HAS Parti, AKP’ye katılıyor mu?
Başbakan Erdoğan’ın HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş’a AKP ile HAS Parti’nin birleşmesi konusunda bir teklifte bulunması siyaset dünyasına bomba gibi düştü. Bu teklif AK Parti çevrelerince olumlu karşılanırken, HAS Parti’de bütünleşmeye karşı çıkan kişilerin bir platform kurup bir araya gelmek için hazırlandığı öğrenildi. HAS Parti cephesinden ayrıca, Kurtulmuş’un Erdoğan’la yaptığı görüşme öncesi partilileri yeteri kadar bilgilendirmediği yönünde eleştiriler geldi. Daha sonrasında, HAS Parti Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında yapılan il başkanları toplantısında,n Kurtulmuş'a destek kararı çıktığı belirtildi. Kurtulmuş’la birlikte HAS Parti’den bazı isimlerin 30 Eylül’deki AKP kongresinde AKP’ye katılmaları planlanıyor.

Siyaset Gündemi
Medya Takip Merkezi’nin (MTM) siyaset gündemi araştırmasına göre, Temmuz ayında medyanın en fazla yer verdiği siyasi parti AKP oldu. Ay boyunca parti ile ilgili medyada yansıma bulan haberlerin arasında, Eylül sonunda yapılacak kongreye ile ilgili hazırlıklar, yeni anayasaya ilişkin önerileri, HAS Parti-AKP birleşmesi yer aldılar. Toplamda, 118 bin 773 haber ve yazıda yer alan AKP, Suriye’den sonra en çok konuşulan konu oldu.

CHP Temmuz ayında kurultaya odaklandı
Aynı araştırmaya göre, medyanın en geniş yer verdiği ikinci siyasi parti CHP oldu. Ay genelinde, 34. Olağan Kurultay ile medyanın yakın takibinde bulunan CHP, ÖYM’lerin yasaklanmasına ilişkin eleştirileri, Sivas Katliamı’nın yıldönümünde bazı CHP’li milletvekillerinin yaptıkları anma etkinlikleri ve 8 yıl aradan sonra gerçekleştirilen 11. CHP Kadın Kurultayı ile ilgili haberlerle basında sıklıkla yer buldu. CHP, Temmuz ayını 76 bin 192 haber ve yazı ile tamamladı.

BDP gergin bir ay geçirdi
Temmuz ayında medyada en çok konuşulan diğer parti ise BDP oldu. Haziran ayı sonunda Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana’nın Başbakan Erdoğan ile yaptığı ikili görüşmeyi eleştirmesi ile gündeme gelen partinin Mardin’de düzenlenen kampında, BDP’li kadın milletvekillerinin Hasip Kaplan’ı agresif tavırları nedeniyle suçlamaları ve görevini bırakmasını istemeleri, medyada büyük yankı buldu. Yapılan oylamada Kaplan'ın yerine Bingöl Milletvekili İdris Baluken grup başkan vekili seçildi. BDP toplamda, 26 bin 714 haber ve yazı ile gündemde yer aldı.

  

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ

No

Siyasi parti

Temmuz

Haziran

% Artış

1

AKP

118.773

128.228

-7

2

CHP

76.192

93.469

-18

3

BDP

26.714

36.589

-27

4

MHP

25.774

40.998

-37

5

SP

4.979

4.962

0

MTM Medya Takip Merkezi'nin, Temmuz ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir


Erdoğan yine en çok konuşuldu
MTM’nin araştırmasına göre, Temmuz ayında en çok konuşulan siyaset adamı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Başbakan ay boyunca, Suriye’deki olaylar ile ilgili yurtdışında temaslarda bulunması ve konu ile ilgili çeşitli yorumlar yapması ile medyada geniş yer bulurken, Numan Kurtulmuş’a yönelttiği partiler arası birleşme talebi ile de basının sıkı takibindeydi. Srebrenitsa soykırımının 17. yıldönümü kapsamında Bosna-Hersek'ten getirilen katliamın sembolü olan çiçeği yakasına takması ile medyanın ilgisini toplayan Erdoğan, Temmuz ayı boyunca 81 bin 410 haber ve yazıda yer aldı.

Kılıçdaroğlu tekrar başkan seçildi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ayın medyada öne çıkan diğer siyasi ismi oldu. İktidarın Suriye politikasını sert bir dille eleştiren CHP lideri, ay genelinde parti kurultayına ilişkin haberler ile medyada yer buldu. Kılıçdaroğlu ayrıca, AKP’ye eleştirilerde bulunan HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş’un Erdoğan’ın birleşme önerisine sıcak bakmasını da kendisine yakıştıramadığını belirterek eleştirdi. CHP Başkanı, ay genelinde 27 bin 162 haber ve yazı ile medyada yansıma buldu.

AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ İSİMLERİ

No

Siyasi isim

Temmuz

Haziran

% Artış

1

Recep Tayyip Erdoğan

81.410

112.924

-28

2

Kemal Kılıçdaroğlu

27.162

33.799

-20

3

Ahmet Davutoğlu

17.030

16.915

1

4

Abdullah Gül

16.624

29.393

-43

5

Beşar Esad

13.978

7.123

96

MTM Medya Takip Merkezi'nin,Temmuz ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir

 
MTM 'nin derlemesiyle ayın dikkat çeken diğer gelişmeleri:
·         Oda TV davasında tahliye olan gazeteci Ahmet Şık'a cezaevi çıkışında hakimler, savcılar ve polislere yönelik sözleri nedeniyle tehdit ve hakaret suçlarından 3 yıldan 7 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
·         Türkiye Büyük Millet Meclisi, 2. yasama yılı çalışmalarını tamamlayarak 1 Ekim 2012 Pazartesi gününe kadar tatile girdi.
·         Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye tarihinde 11 yıl aradan sonra bir ilki gerçekleştirerek Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret etti.
·         Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 19 üniversite rektörünün atamalarını gerçekleştirdi.
·         Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Moritanya İletişim ve Parlamentoyla İlişkiler Bakanı Hamdi Ould Mahjoub, iki ülkenin devlet televizyonları arasında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik bir anlaşma imzaladılar.
·         CHP, KPSS'deki kopya iddialarına ilişkin ÖSYM Başkanı Ali Demir ve Beyaz Kalem Yayıncılık şirketi hakkında suç duyurusunda bulundu.
·         140'ı tutuklu 205 sanıklı İstanbul KCK davasında Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın da aralarında bulunduğu 16 tutuklu "3.Yargı Paketi" kapsamında tahliye edildi.
·         İstanbul Avcılar-Beylikdüzü metrobüs hattı çalışmaları sırasında sökülen köprünün beton bloklarının düşmesi sonucu 1 işçi öldü, 2 işçi de yaralandı.
·         Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İstanbul İl Başkanlığı'na yeniden Abdurrahman Başkan seçildi.
·         Anayasa Mahkemesi, hekimlerin muayenehane açmasını yasaklayan 650 sayılı KHK’nın, devlet, üniversite hastaneleri, TSK, GATA gibi değişik kurumlarda çalışan hekimlere çalışma yasakları getiren maddelerini "Yetki Kanunu kapsamına girmediğinden" iptal etti.
·         Danıştay'ın, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) puanlarının hesaplanmasıyla ilgili kararının ardından, ÖSYM’nin Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'na göre açıkladığı sınav sonuçlarında 189 bin 410 adayın bazı alan test türlerinde, "sıfır" çektiği belirtildi.
·         Irak’ta, aralarında başkent Bağdat'ın da bulunduğu 18 kentte düzenlenen 27 saldırıda, en az 107 kişi öldü, 268 kişi de yaralandı.
·         Ergenekon davasına bakan İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, CHP milletvekilleri Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Tuncay Özkan, Doğu Perinçek ve Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 65 sanığın tutukluluklarının devamına karar verdi.