Elveda Ya Şehr-i Ramazan

Ve şimdi Sultangazililer toplumsal birlikteliği sağlayan değerlerin anımsandığı, güzelliklerin ve iyiliklerin yoğun olarak yaşandığı Ramazan Bayramı'nı karşılamaya hazırlanıyor.

Sevmiştik seni Ey şehr-i Ramazan. Sefa geldin diye methiyeler okumuştuk; şimdi gidiyorsun, hem de on bir ay gelmemek üzere. Alışmıştık sana… Seninle beraber artan hoşgörüye, sabıra ve iyiliklere…

Ramazan ayı Sultangazi’de dolu dolu yaşandı. Her gün kurulan iftar sofralarında Sultangazililer omuz omuza oruçlarını açarken, Ramazan ayının ruhuna yakışır kültür etkinlikleri ve sohbet programları ile Ramazan akşamları renklendi. İşte Sultangazi’de bir ay boyunca yaşanan Ramazan Coşkusu:

 

İFTAR ÇADIRI

Sultangazililer ilk günden itibaren oruçlarını Sultangazi Belediyesi tarafından kurulan iftar çadırında açmak için Osmangazi Katlı Kavşağı’na koştu. 2 bin metrekarelik yarı kapalı alana kurulan iftar çadırı, Ramazan’ın manevi iklimini tüm Sultangazililere yaşattı. Her gün farklı bir hayırsever vatandaşın verdiği iftar sofrasında günde binlerce kişi orucunu açtı.


MAHALLE İFTARLARI

Sultangazi Belediyesi, Ramazan ayı boyunca  ilçenin 18 farklı  yerinde düzenlediği mahalle iftarıyla da binlerce kişiyi bir araya getirdi. Komşuluk ilişkilerinin pekişmesini de sağlayan iftarlarda birlik ve beraberlik mesajları verildi.

ÇORBA ÇEŞMESİ

İş yaşamındaki temponun yükselmesi ve trafik sorunu gibi nedenlerle ortaya çıkan iftara yetişememe kaygısı, çorba çeşmeleri ile sona erdi. Sultangazi Belediyesi tarafından bu yıl ilçenin 7 ayrı noktasına kurulan “Çorba Çeşmesi” ile her gün 4 bin 500 kişiye sıcak çorba, ekmek ve su temini sağlandı.

LİMONATA ÇEŞMESİ

Sultangazi Belediyesi  İftar vaktine kadar çorba çeşmesi olarak hizmet veren çeşmeleri teravih namazı sonrasında ise limonata çeşmesi olarak düzenledi. Limonata dağıtımı çorba çeşmeleri ile sınırlı kalmadı. İlçe genelindeki tüm camilerde teravih namazı sonrası münavebeli olarak limonata dağıtımı yapılıyor.

RAMAZAN’DA SULTANGAZİ KENT ORMANLARINA BÜYÜK İLGİ

Sultangazi Belediyesi tarafından hayata geçirilen projelerle artık Sultangazililer yaz akşamları ve günün her saatinde ailece gidebilecekleri mekanlara kavuştu. Sultangazililer ve çevre ilçelerden gelenler Malkoçoğlu Parkı’nda şelalenin yanı başında akşamları semaverden çaylarını yudumlarken, Hacı Bektaş-ı  Veli  ve Mimar Sinan Kent Ormanı’nda piknik havasında oruçlarını açtılar. Özellikle iftar sonrası Sultangazi Kent Ormanlarını dolduran yüzlerce kişi gece geç saatlere kadar burada kalmayı tercih ettiler.

BİR OSMANLI GELENEĞİ YAŞATILDI

Sultangazi’de Ramazan etkinliklerinde, Osmanlı’dan günümüze İstanbul’da yaşanan Ramazan gelenekleri yeniden hayat buldu.  Bu amaçla Sultangazi’ye kurulan Ramazan Arastası ile bir Osmanlı geleneği yeniden yaşatıldı. Sultançiftliği Merkez Cami önüne yapılan “Ramazan Arastası” ile ramazan etkinlik alanları yeni bir model kazandı. Osmanlı döneminde büyük camilerin çevresine inşa edilen dükkân topluluğundan oluşan büyük çarşılara  “Arasta” ismi verilirdi. Arastalar genellikle medrese, darüşşifa, imarethane gibi hayır kuruluşlarına gelir sağlardı. Günümüzde ise bir örneği Sultanahmet’de bulunan arastanın en büyüğü  Sultangazi Merkez Camii önüne kuruldu.  Böylece  Ramazan Arastası ile bu gelenek Sultangazililerle buluştu.

4 bin metrekare alan üzerine kurulan Ramazan Arastası’nda bir çok dükkan yer aldı. Bu dükkanlarda geleneksel el sanatları ürünlerinden yerel tatların sunulduğu stantlara, ev tekstilinden hediyelik eşya satan dükkanlara kadar çeşitli ürünler görücüye çıktı.

KÜLTÜR ETKİNLİKLERİ

Sultangazi Belediyesi’nin geleneksel Ramazan etkinlikleri Osmangazi Katlı Kavşağı üzerinde kurduğu kültür çadırında hergün farklı bir program düzenlendi. Geleneksel ramazan eğlencelerinden örneklerin sunulduğu gecelerde, şiir ziyafetleri, tiyatro gösterileri, skeç ve parodiler Sultangazililerle buluştu. Ramazan Gecelerini renklendirilen etkinlikler kapsamında ülkenin sevilen isimleri de Sultangazi’de sahne aldı.