Reflü'den korunma yolları...
Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin düzenlediği sağlık seminerleri devam ediyor.
Gaziosmanpaşa Belediyesi ve Gaziosmanpaşa Hastanesi işbirliği düzenlenen “Sağlık Seminerleri”ne konuk olan Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Muharrem Coşkun, “Reflü Hastalığı’’ ile ilgili bilgiler verdi.
Gaziosmanpaşa Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen seminerde konuşan Uzman Dr. Coşkun, reflünün, solunum hastalıkları ile ilişkisi ve tedavisi gibi konularda tavsiyelerde bulundu.
Reflü yakınması olan hastaların beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Uzman Dr. Muharrem Coşkun, “Beslenme alışkanlıklarını değiştirmeden ya da yalnızca ilaç kullanmaya yönelmek çözüm olmayacaktır” şeklinde konuştu.
Uzman Dr. Muharrem Coşkun, “Yemek borusu ile mide arasında kapanma fonksiyonunu sağlayan kasların yetersizliği neticesi asit karakterdeki mide suyunun yemek borusuna kaçmasına reflü denir. Çoğu zaman mide yanmaları ile birliktedir ancak hiçbir mide yanması olmayabilir. Yalnızca mide ve yemek borusunda yanma, baskı ve dolgunluk duyguları olan reflü hastalığı, ayrıca öksürük, horlama, geniz akıntısı, boyun ağrısı ve ses kısıklığına da neden olabilir. Sebepsiz müzmin öksürüklerde reflü önemli bir sorun olarak gündemdeki yerini almış bulunmaktadır’’ dedi.
Seminere katılan katılımcıların sorularını da cevaplayan Uzman Dr. Muharrem Coşkun, “Mideden gelen benzeri şekli ise aşırı beslenme sonrası reflü ya da farkına varılmayan küçük çaplı kusmalar ile soluk borumuza yönelen gıda taarruzudur. Yatağın baş kısmını yükseltmek, reflü oluşmasını kolaylaştıran gıdalardan kaçınmak (kahve, alkol, yağlı besinler gibi), göğüste yanmaya sebep olan asidik gıdaların alınmasından kaçınmak (gazlı içecekler, baharatlı yiyecekler gibi ) ve soluk borusunun asitle temasını azaltacak davranışların öne çıkarılması (sigarayı bırakmak, yemek yedikten sonra 2-3 saat sırtüstü yatmaktan kaçınmak gibi) gibi önlemler alınması gerekir” uyarılarında bulundu.