Alıştığın Yerde Yeni Bir Hayat

İstanbul’un en büyük “Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi” Gaziosmanpaşa’da gerçekleşiyor.

14 mahallede 393 hektarlık alanda “Yerinde Kentsel Dönüşüm”ü gerçekleştiren Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, göreve geldiğinden bu yana kararlı ve etkin çabalarıyla Gaziosmanpaşa’nın 3’te birini yeniliyor. 105 bin Gaziosmanpaşalının yüzünü güldürecek projeye en büyük desteği de, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar veriyor.

2013 sonuna kadar 3 bin 500 binayı boşaltıp yıkarak yerine 15 bin yeni konut inşa etmeyi hedefleyen Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol’un çabalarını takdir eden Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 454 binanın yıkım töreni için Gaziosmanpaşa’ya geliyor.

İstanbul’un en büyük “Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi”nin mimarı Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, şu ana kadar 6 bin hane sahibiyle görüşüp % 80’iyle anlaşarak 7 mahallede 620 binanın yıkıldığı, 1.050 hanenin kiraya çıktığını belirtti. Kiraların Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından ödendiğini vurgulayan Başkan Erol, “Dönüşüm projelerimizi Gaziosmanpaşa’nın geleceği ve Gaziosmanpaşalıların mutluluğu için gerçekleştiriyoruz. İlçemiz tarihinde bir milat olacak olan bu dönüşüm ve yenilenme dönemiyle çarpık yapılaşmanın önüne geçilecek, yeşil alanlarımız artacak ve vatandaşlarımız için daha fazla sosyal alan oluşturulacaktır. Mutlaka vatandaşlarımızla oturup anlaşacağız ve bu işi birlikte çözeceğiz. Vatandaşlarımızı tatmin etmeyen bir proje çalışması, belediyeden bile önerilse imzalamamaları konusunda uyarıyoruz. Bu, Yerinde dönüşüme ne kadar hakkaniyetle yaklaştığımızın göstergesidir. İlçemizdeki dönüşüm, söz verdiğimiz gibi yerinde ve hakkaniyetli bir dönüşüm olacaktır. Vatandaşlarımıza alıştıkları yerde yepyeni bir hayat sunacağız. Zaten sloganımız da: Alıştığın yerde yeni bir hayat” diyor.

Gaziosmanpaşa ‘yerinde’ dönüşüyor
Türkiye’nin en büyük ilçelerinden olan ve nüfusuyla 39 ili geride bırakan Gaziosmanpaşa’da, 2005 yılından bu yana sürdürülen “Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi”nin en büyük adımı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın da katılımlarıyla düzenlenen temel atma ve yıkım töreniyle gerçekleşiyor. İlçenin 1/3’lük alanında, 393 hektarlık alanda yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları proje alanlarında oturan tüm ilçe sakinleriyle varılan karşılıklı anlaşma esasına göre sürdürülüyor. Aynı yerde, daha iyi bir hayat hedefiyle yola çıkan Gaziosmanpaşa Belediyesi, anlaşma yapılan vatandaşların taşınma masraflarını ve yeni evleri tamamlanana kadar kira ve taşınma masraflarını da karşılıyor.

Yerinde Kentsel Dönüşüm süreci, ilçenin altyapı ve sosyal donatılarıyla modern bir yapıya kavuşmasını sağlayacak. Yeni binalar, bir sosyal sorumluluk projesi duyarlılığıyla yapılmakla birlikte, sosyal konut mantığından uzakta, yürüyüş yollarından kapalı otoparka, yüzme havuzundan yeşil alanlara her yaştan ilçe sakininin ihtiyacını karşılayacak şekilde düzenlenecek.

Rakamlarla “Yerinde Kentsel Dönüşüm”
Gaziosmanpaşa nüfusu: 488 bin
Toplam bina sayısı: 32 bin 350
Yıkıma hazır bina sayısı: 454
Yıkım için boşaltılan bina sayısı: 410
Kentsel Dönüşüm için görüşülen aile sayısı: 6 bin 500
Kentsel Dönüşüm alanında yaşayan kişi sayısı: 105 bin
Şu ana kadar kiraları Gaziosmanpaşa Belediyesince ödenen aile sayısı: 1.050
Kentsel Dönüşüm yapılan mahalle sayısı: 14
İlk etapta Kentsel Dönüşüm başlatılan mahalle sayısı: 7
Kentsel Dönüşüm alanı: 393 hektar
Gecekondu Dönüşüm alanı: 28 hektar
Toplam Kentsel Dönüşüm alanı: 421 hektar
Şu ana kadar yıkılan bina sayısı: 620
2013 yılında Kentsel Dönüşüm için yıkılması hedeflenen bina sayısı: 3 bin 500
2013 yılında inşaatı başlatılması öngörülen yeni konut sayısı: 15 bin

Çalışma yapılan mahalleler:
Sarıgöl Mahallesi (293 bina yıkılacak, daha önce boşaltılan alanda 775 konut, ilkokul ve lise inşaatına başlandı)
Fevzi Çakmak Mahallesi (75 bina yıkılacak, Hilal Camii inşaatına başlandı)
Yıldıztabya Mahallesi (67 bina yıkıma hazırlandı, 400 konutluk inşaata başlandı)
Yeni Mahalle (147 bina ile mutabakat sağlandı, 4 bina yıkılacak) Barbaros Hayrettin Paşa Mahallesi (10 Bina yıkılacak)
Mevlana Mahallesi (10 blokluk kooperatif sitesiyle anlaşıldı, 2 blok ve 1 bina yıkıma hazır)