Nisan Ayı Ekonomi Gündemi

Medya Takip Merkezi (MTM) Gazete, dergi, TV kanalı ve internet siteleri üzerinden hazırlanan rapora göre, ihracat, vergi ve ekonomik büyüme ekonomide en çok konuşulan başlıklar oldular.

Medya Takip Merkezi’nin Nisan ayını kapsayan araştırma raporuna göre ekonomi, önceki aya oranla medyada yüzde 10 daha az yer aldı. Toplam 50 bin 291 haber ve yazıda konuşulan ekonominin, aya damgasını vuran konu başlığı ise ihracat oldu. Yılın ilk üç ayında yüzde 3,3 artarak 36 milyar 448 milyon dolar seviyesine yükselmesi, ihracatın medyada daha fazla konuşulmasını sağladı.

MTM’nin araştırmasına göre, medyada öne çıkan diğer ekonomi başlığı vergi oldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, Türkiye’de vergi yükünün çok yüksek olmadığı ve herhangi bir vergi artışının yapılmayacağı yönündeki açıklaması, vergiyle ilgili öne çıkan haberler arasındaydı. OECD ülkelerinde ortalama vergi yükü yüzde 34 iken, Türkiye’de bu oranın yüzde 24,4 olduğunu hatırlatan Bakan Şimşek, vergi yükü en düşük ülkeler arasında yer aldığımızı bildirdi. Vergi ile ilgili haberler medyada 32 bin 778 haber ve yazı ile yer buldu.

Aynı araştırmaya göre, ekonomik büyüme ay boyunca adından en fazla söz edilen bir diğer konu oldu. Mart’a göre Nisan ayında yüzde 17 daha fazla gündeme gelen ekonomik büyüme ile ilgili toplam 29 bin 803 haber ve yazı yayınlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin 2012 yılı ekonomik büyüme rakamlarını Avrupa’ya göre başarılı bulduğunu ifade ederken, finans sektöründeki yüzde 20’ye yakın büyüme ise ekonomi çevrelerince tehlike olarak adlandırıldı.

MTM VERİLERİYLE AYIN DİKKAT ÇEKEN EKONOMİK GELİŞMELERİ:
• Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından onaylanan, GSM şirketlerinin cep telefonu ve haberleşme hizmetleri ücretlerine uygulayacağı yeni Azami Ücret Tarifesi uygulanmaya başlandı. Yeni tarifede, GSM şirketlerince uygulanacak ücretlerin üst sınırı yüzde 5.7 oranında artırıldı.

• Türkiye'nin tek Enerji Tarımı Araştırma Merkezi'nde nişastalı ve şekerli bitkilerden bezine alternatif biyoetanol üretimine başlandı.

• Enflasyon Mart ayında gıda fiyatlarındaki yükselişle beklentilerin üzerinde arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mart’ta TÜFE yüzde 0.66, ÜFE yüzde 0.81 yükseldi. Yıllık enflasyon yüzde 7.29'a çıktı.

• Uluslararası piyasalarda altın fiyatlarında büyük düşüş gözlendi. Uluslararası piyasalarda altının onsu 1540,18 dolara kadar geriledi. Kapalıçarşı'da altının gramı 90,21 liradan, çeyrek altın 147,50 liradan ve Cumhuriyet altını ise 607 liradan el değiştirdi.

• Türk bankacılık sektörü geçen yıl toplamda 23 milyar 649 milyon liralık kâr elde ederken, Merkez Bankası 2012 yılını 4,3 milyar liralık kârla kapattı.

• Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK aracılığıyla, üniversitelerdeki bilimsel çalışmaların sanayiyle buluşmasını sağlamak amacıyla 10 yıl boyunca teknoloji transfer ofislerine 1'er milyon lira destek vereceklerini bildirdi.

• Cari açık, 2013’ün ilk iki ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 956 milyon dolar artarak 10,94 milyar dolara yükseldi.

• Hükümet ve sendikaların geçen yıl yaptığı toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşı sağlanamayan ve halen Başbakanlık'ta bekleyen tasarıya göre emeklilere ödenen tazminat gösterge rakamı artırılacağı ve böylece emekli olurken alınan tazminatın da yükseleceği bildirildi.

• Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kırıkkale'nin Delice ilçesindeki 8 milyar tonluk kaya tuzu rezervini ekonomiye kazandırmak için çalışmalara başladı. Sahada yapılan etüt ve sondaj çalışmalarının ardından, rafine tuz ve klor alkali üretimi tesisi kurulacağı açıklandı.

• Dünyanın en etkili kadınları listesine iki Türk girdi. İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı ile Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Newsweek'in her yıl belirlediği "Dünyanın en etkili 125 kadını" araştırmasında yer aldı.

• Devlet’in, Türk filmi gösteren sinema salonlarına "elektrik ve su" desteği vermeye hazırlandığı bildirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın taslak çalışmasına göre, yüzde 50 yerli film oynatan sinema salonlarının elektrik ve su ihtiyaçları devlet tarafından karşılanacağı iletildi.

• Ekonomi yönetiminin soğutma tedbirleri büyümeye sert fren yaptırdı. İç talepteki daralma büyümeyi Orta Vadeli Program'da revizyona uğramış yüzde 3.2'lik hedefin de altında bıraktı. İhracatın katkısıyla 2012 büyümesi ancak yüzde 2.2'ye çıkabildi.

• Sağlık Bakanlığı artan yaşlı nüfusunu göz önüne alarak, ülke genelinde toplam 4 bin 400 yatak kapasiteli 26 yeni fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi inşa etme kararı aldı.

• Kalkınma ve Ekonomi Bakanlıkları'nın verilerine göre, 2013'te Güneydoğu Anadolu'da 341 proje start alacağı bildirildi. Her biri en az 10 milyon dolarlık olan projeler bölgedeki illerin kaderini değiştireceği düşünülüyor.

• Merkez Bankası’nın 50 lira ile karıştığı için rengini mor olarak değiştirdiği yeni kâğıt 5 liralar tedavüle çıktı. Yeni 5 liralık banknotlarda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu’nun imzaları yer alıyor.

• Maliye Bakanlığı Varlık Barışı'na yönelik yasal düzenlemeyi tamamladı. Yurtdışındaki para, döviz, altın, menkul kıymet ve sermaye piyasası araçlarını Türkiye ekonomisine kazandıranlar sadece yüzde 2 gibi cüzi bir vergi ödeyecek.