Sarıgül mü Tekin mi? CHP'nin zorlu İstanbul dengesi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İstanbul Büyükşehir adaylığı için Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e randevu verdiğine ilişkin AKŞAM’ın kulis haberi CHP gündeminde baş sırada yerini koruyor.
Her fırsatta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına sıcak baktığını ifade eden Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün adaylıkları arasında bir tercihle karşı karşıya olan CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun kuşkusuz gözeteceği en önemli unsur ‘seçimin kiminle kazanılacağıdır. Sarıgül ve Tekin arasındaki bir tercihin avantaj-dezavantaj tablosuna göz attığımızda öne çıkan bazı önemli başlıklar şöyle:

Seçim şarkısı bile hazır
ANKETLERDE ÖNDE: Kamuoyu algısı ve resmi - gayri resmi anketlerde Sarıgül önde çıkıyor. Sarıgül’ün bu avantajı hem Kılıçdaroğlu hem CHP açısından, ‘seçimin kazanılabileceği aday’ düşüncesini öne çıkarıyor.
ARZULU VE KARARLI: Sarıgül ‘arzulu ve kararlı’ görünüyor. Yakın çevresi de, bu kararlılığı teyit edip, “Öyle ki, seçim kampanyasının şarkısı bile şimdiden hazır’ diyerek özetliyor.
 HAPİSTEN BAŞBAKAN ÇIKARIM: AKP’nin elinde ‘Sarıgül dosyaları’ olduğu kulaklara fısıldanıyor. Bunlardan haberdar olan Sarıgül’ün bu fısıltılara yanıtı ise oldukça manidar: ‘Eğer süreç böyle işlerse, o zaman da hapisten çıkar, Başbakan olurum!’

Kozu Kürt seçmen

MYK’DA GÜCÜ VAR: CHP MYK’sının güçlü isimlerinden olan Tekin bu gücünü Kılıçdaroğlu nezdinde de kullanma şansına sahip. Eğer aday olamazsa bir kırgınlık yaşayabilir.
KÜRT TABANLA İÇ İÇE: Tekin’in asıl kozunun İstanbul’da ‘seçim sonucunu’ etkileyecek ve sayıları bir milyon civarında lanse edilen Kürt seçmen olduğu ifade ediliyor. Kendisi de Karslı bir Kürt olan Tekin’in bu tabandan oy alacağı  yorumu yapılıyor.
BDP’YLE SICAK DİYALOG: Meclis zemininde BDP grubu ile ‘samimi ve sıcak’ bir diyaloğu bulunan Tekin’in ‘gayri resmi’ bir şekilde BDP tabanıyla işbirliği yapması da yüksek olasılık. 

Akşam haberin linki - A.Rezzak ORAL