KURBAN FİYATLARI NE DURUMDA?

Et fiyatlarındaki artışın konuşulduğu bir dönemde kurbanlıklarını erkenden satın almak isteyenler, kent merkezine yakın çiftliklere giderek fiyat araştırması yapmaya başladı.

Şuan kesim fiyatının 17-18 lira civarında olduğu Konya’da besiciler, geçen yıl 13-14 lira olan kurbanlık özellikleri taşıyan dana ve düveler için karkas kilogram fiyatını 20 lira olarak söylüyor.

Konya’da besicilik yapan Bekir Er, kurbanlıklarını erkenden almak isteyenlerin telefonla kendilerini arayarak ya da besihanelere gelerek fiyat araştırması yapmaya başladığını söyledi.

Bugünkü fiyatlara göre kurbanlıkların, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi karkas kilogramının 20-21 lira civarından satılacağını düşündüklerini belirten Er, ”Kurbanlık özelliklere sahip 150 kilogram kemikli et çıkaran bir dana ya da düvenin 3 bin liradan, 350 kilogram et çıkaran bir dana ya da düvenin ise 7 milyar liradan satılmasını öngörüyoruz.

Ortalama büyüklükteki bir kurbanın 5 bin lira seviyesinden satılacağını düşünüyoruz. Yani geçen yıl 3 bin 500 lira olan kurbanlık bu yıl en az 5 bin liradan satılacak” dedi.

Konya’da et entegre tesisi bulunan Seyet Ltd. Şirketinin Genel Müdürü Osman Topaç ise kendilerinin kurbanlık hayvan satışı da yaptıklarını söyledi.

İthalat kararıyla birlikte fiyatlarda kısa zaman dilimleri içinde büyük dalgalanmalar yaşanabildiğini ifade eden Topaç, kurban fiyatlarının düşebileceğini ancak bu ihtimalin çok gerçekçi olmadığını belirtti.

KURBANLIKLARIN UCUZLAMA İHTİMALİ DÜŞÜK

Son dönemde yaşanan et kriziyle birlikte ülkedeki hayvan sayısının yüzde 50′den fazla azaldığını, bu azalmanın 4-5 milyon baş hayvana tekabül ettiğini vurgulayan Topaç, şunları kaydetti:

”Fiyatların bu seviyelerin altına düşmesi zor görünüyor. Çünkü Kurban Bayramın’a kadar ithal edilebilecek canlı hayvan sayısı 300-500 bini geçmez.

Şuan karkas etin kesim fiyatı 17-18 lira ancak bu hayvanların yüzde 60′ı kurbanlık özellikleri taşımayanlar. Kurbanlık vasfına sahip hayvanların maliyeti daha yüksek olduğu gibi fiyatlarının da bugünkü kesim fiyatlarından daha yüksek olması son derece normal…

Çünkü her yıl kurbanlık fiyatları, kesim fiyatlarından 2-3 lira fazla olur. Buna rağmen, ithalatın beklenenden fazla olması ve üreticinin ‘fiyatlar düşecek’ tedirginliyle hayvanlarını aynı anda kesime vermeye başlaması durumunda, kurbanlık fiyatları da düşebilir. Ancak belirttiğim gibi, bu ihtimal oldukça düşük.”

150-160 DOLARA KURBANLIK VERELİM

Konya Nogay Türkleri Derneği Başkanı Abdurrahman Berkcan, Arap ülkelerine kurbanlık koyun gönderen Rusya Federasyonu’na bağlı Karaçay-Çerkez Özerk Cumhuriyeti ve Dağıstan Nogay Otonom Cumhuriyeti’nin 150-160 dolara kurbanlık koyun ve koç göndermek istediğini bildirdi.

Berkcan, yaptığı açıklamada, Kafkasya’da bulunan Karaçay-Çerkez Özerk Cumhuriyeti’nden, Suudi Arabistan’a ve tüm Arap ülkelerine kurbanlık koç, kuzu ve koyun gönderildiğini söyledi.

Karaçay-Çerkez Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Nogay Valeriy Kazakov’un ve Dağıstan Nogay Otonom Cumhuriyeti Vali Yardımcısı Şamil Hacı Baytarov’un kendilerini aradığını dile getiren Berkcan, ”Kazakov’un ve Baytarov, bizi arayarak 150-160 dolara Türkiye’ye kurbanlık koyun ve koç göndermek istediklerini söylediler” dedi

Kendilerini arayan söz konusu yetkililerin, ”Türk kardeşlerimize damızlık koyun tedarik etmekle kendimizi mutlu sayacağız” dediğini anlatan Berkcan, Türkiye’den talep olması halinde, kurbanlık koyun ve koçların Rusya’nın Novoroski Limanı’ndan teslim edilebileceğini anlattı.

KOYUNLAR NET 60 KİLO

Yetkililerin, limandan teslim edilecek küçükbaş hayvanların Türk yetkililer tarafından her türlü tetkikinin ve kontrolünün yapılabileceğini, buna açık olduklarını bildirdiğini dile getiren Berkcan, şunları kaydetti:

”Bizimle irtibata geçen yetkililer, ‘Türkiye’de bu işle uğraşan kişilere kurbanlık koyun ve koçları gemiyle Rusya’nın Karadeniz’e açılan Novoroski Limanı’ndan teslim ederiz’ dediler.

Bu durum ikili görüşmelerde daha da netleşir. Gümrük konusunda olsun, diğer hastalık konusunda olsun her türlü yardıma hazır olduklarını ilettiler.

Yetkililer, yaklaşık 60 kiloya kadar ulaşabilen küçükbaş hayvanları gemiye kadar getirip teslim etmeye hazır olduklarını söylediler.

Türkiye’den kendilerini arayıp küçükbaş ve büyükbaş konusunda istekte bulunanlar olmuş. Onlar da küçükbaş hayvan gönderme konusunda yardımcı olabileceklerini kaydettiler.”

Berkcan, Konya’da bir firma sahibinin Kafkasya’dan kurbanlık küçükbaş hayvan ithalatı için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile görüştüğünü, firmanın ithalat izni için başlattığı girişimlerin sürdüğünü sözlerine ekledi.

VEKELATEN KESİMLERDE SON DURUM

Kurum         Vekaletle kurbanlık bedeli

Kızılay          410

Diyanet        450

THK             420   

Deniz Feneri 380

GEÇEN YIL ORTALAM FİYAT 280 LİRAYDI
Dernek ve vakıfların açıkladıkları vekaletle kurban bedelleri, et fiyatlarındaki     artışın kurban fiyatlarını olumsuz etkilediğini gözler önüne serdi. Bu yıl vekaletle kurban bedelini 450 lira olarak belirleyen Diyanet Vakfı geçen yıl vekalet bedelini 290 lira, 410 lira olarak belirleyen Türk Kızılayı ise 275 lira olarak açıklamıştı. Yine Türk Hava Kurumu da vekaletle kurban bedelini geçtiğimiz yıl 280 lira olarak belirlemişti. Vekaletle kurban kesen Mehmetçik Vakfı ve     LÖSEV de geçtiğimiz yıl vekaletle kurbanı 280 liradan keserken, bu yıl ise henüz bir rakam belirlemediler.

Kaynak: GazeteVatan.com