Marketlerin rakibi semt pazarları

 Kredi kartıyla satış yapılan pazarlara, otopark, soğuk hava deposu, ring servisi gibi özellikler eklendi

Son yıllarda kapalı ve otoparklı binalara kurulan, alışveriş arabaları gezilebilen, servisleri olan ve kredi kartı geçen yeni tip pazarların sayısı artıyor. Modern pazarlar marketleri zorluyor.

Türkiye'de sayıları giderek artan alışveriş merkezleri ve süpermarketlerin en önemli rakibi modern semt pazarlar haline geldi. Semt pazarlarının kapalı alanlara taşınmasıyla birlikte hizmet kalitesi ve hijyen arttı. Belediyeler kapalı pazarlara özel servis imkânı sağlıyor, pazarın içinde yer alan otopark sayesinde şahsi arabayla pazara çıkmak artık. Kredi kartı geçen bu pazarlar tüketiciyi yazın sıcaktan, kışın ise yağmur ve soğuktan koruyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Bendevi Palandöken, semt pazarlarının Türk kültüründe önemli bir yeri olduğunu, vatandaşın her türlü ürünü bir arada görüp satın almayı sevdiğini söyledi.

Hepsi sosyete pazarı oldu

Pazarların tercih edilmesinin nedenlerinden birinin de her bütçeye uygun ürünlerin bulunması olduğunu kaydeden Palandöken, şöyle devam etti: "Bugün artık eski pazar modelleri yavaş yavaş sosyete pazarına dönüşüyor. Daha az sebze satılmaya başladı. Bu açıdan kötü ancak, bir yandan da yeni pazarlarda artık soğuk hava deposuna varana kadar imkânlar var. Hijyen koşullarına daha çok uyuluyor. Çamurla, toprakla uğraşmıyorsunuz" dedi.

250 bin kişi çalışıyor

Türkiye'deki pazarlarda yaklaşık 250 bin kişinin istihdam edildiğini ifade eden Bendevi Palandöken, Türkiye'deki perakende pazarının yaklaşık 2 milyar dolarını semt pazarlarının oluşturduğunu belirtti.

Daha ucuza satıyoruz

Türkiye'deki pazarlarda yaklaşık 250 bin kişinin istihdam edildiğini bildiren Palandöken, perakende pazarının yaklaşık 2 milyar dolarını semt pazarlarının oluşturduğunu belirtti.

Bakırköy’de bir pazar esnafı,marketlerin pazar kurulan günlerde meyve sebzede indirimyaptığını söyledi. Esnaf, “Fiyatlar yarı yarıya fark ediyor. Elimizde mal kalmasın diye zararına satıyoruz" dedi.

Bizde rahat ettik

Bayrampaşa Kocatepe Mahallesi'ndeki kapalı pazar alanında sebze satan bir esnaf, daha önce pazarın sokak arasında olduğunu ancak belediyenin kapalı bir alana taşıdığını söyleyerek şöyle konuştu: "Vatandaş kışın kar falan yağdığında ihtiyacını alamıyordu. Şimdi belediyenin pazarın içine kadar gelen servisleri var. Bizim açımızdan da iyi oldu, bütün gün açık alanda beklemek yerine burada yağmurdan çamurdan uzaktayız."

ZEYNEP CEYLAN - BUGÜN GAZETESİ