Orada bir köy var yakında; Cebeci Köyü

Cebeci Köyü Sultangazi ilçesine bağlı ve ilçeye çok yakın bir köy. Gophaber editörümüz Ali Şükrü Kara, Murat Haşhaş ile yoldan çıkarak Cebeci Köyü'nü ziyaret etti.


Köy yaklaşık 45 haneden oluşuyor fakat muhtarlık olarak Sultangazi Cebeci Mahallesi'ne bağlı. Bu nedenle ilçe merkezine çok yakın ama köy...

Köyde eski okul yıkılarak prefabrik yeni ilkokul yapılmış durumda. Bu yıl toplam öğrenci sayısının 44 olduğunu öğrendik. Okulda 4 öğretmen bir idaresi görev yapıyor. Dört sınıf bulunan okulda sınıf mevcudu ortalama 11 kişi.

Vatandaşlar köy dışına çalışmaya gitse bile küçük çapta tarım ve hayvancılık zor şartlarda devam ediyor. Köyde hayvancılığa kısıtlama getirilmiş, meralarda veya ortada dolaşan bir manda veya inek görülmüyor. Köyde yolda ne tavuk gördük, ne de horoz sesi duyduk. Köyde hayvancılığa gelen kısıtlamalardan dolayı köy halkı memnun değil.

Köye belli saatlerde tek bir İETT otobüsü ile toplu ulaşım sağlanıyor.

Köyün ortasında yüz yılı aşan bir süredir hizmet veren köy kahvesi bulunuyor. Güzel çayı olan bu köy kahvesinde köyde yaşayan insanlarla sohbet ettik. Kapısındaki incir ağacı bile 60 yaşın üzerinde... Burada yaşayanlan insanların çoğu Selanik göçmeni, buraya dedeleri yerleşeli yıllar olmuş. Sonradan köyün tepe ve yanlarına Anadolu'dan kısmı göçler gelmiş.

Bugünlerde köy ile ilgili çeşitli konuların gündeme geldiği ifade ediliyor. Köyün sosyo kültürel, ekonomik, tarımsal ve hayvancılık olarak korunması tarihsel bir miras İstanbul'a değer katacaktır.