Piyasalarda Bekleyiş Hakim

Türkiye’nin sandığa gitmesine sayılı günler kala referandum, siyasette olduğu kadar ekonomide de bekleyişi beraberinde getirdi. Sandıktan çıkacak sonucun ekonomiye olan etkisinin nasıl olacağına yönelik sorulara açıklık getiren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Türkiye için karamsar olmayın, büyük oranda zor günler geride kaldı” sözleriyle piyasaları rahatlatacak sözlerde bulundu. Medya Takip Merkezi’nin (MTM) raporuna göre, Dolar Kuru, İhracat ve Vergi ay boyunca en fazla konuşulan konular oldular.

İşte araştırmanın detayları…

Medya Takip Merkezi (MTM), Mart ayında ekonomide öne çıkan gelişmeleri değerlendirdi. Mart ayı ekonomisinde referandum tartışmaları devam ederken dolar kuru, ihracat, vergi ve faiz öne çıkan başlıklar arasındaydı.

Dolar

Küresel siyasette yaşanan sıcak gelişmeler, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artış tahminleri ve ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomi politikalarına ilişkin beklentilerinin netleşmemesi, Dolar Kuru üzerinde baskı oluşturmaya devam etti. MTM’nin Mart ayı raporuna göre dolar, 169 bin214 haberde yer aldı. 

İhracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat martta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 19 artışla 13 milyar 616 milyon dolara ulaştı. Rapora göre ihracat, 79 bin 285 haberle listenin ikinci sırasında yer aldı.

Enflasyon ve FED

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, mart ayında TÜFE giyim ve gıda öncülüğünde beklentilerin üzerinde artarak yüzde 1,02 artış kaydetti. Yıllık artış yüzde 11,29 ile yaklaşık 9 yılın zirvesine yükseldi. Bu hızlı yükseliş sonrası analistlerin Merkez Bankası'ndan faiz artış beklentileri de arttı. Enflasyon 29 bin 193 haberle medyada yer alırken, FED ise 25 bin 567 habere konu oldu.

Zorunlu trafik sigortası

Hükümet kanadından yapılan açıklamada, zorunlu trafik sigortası primlerinin fiyatlarının düşmemesi nedeniyle tavan fiyat uygulanması kararı aldıklarını, yapılacak uygulama ile trafik sigorta primlerinde ortalama yüzde 30’luk indirim sağlanacağı belirtildi.

Türkiye için en kötüsü geride kaldı…

İzmir Ticaret Odası tarafından düzenlenen “Borsa Söyleşi”leri programına katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, küresel kriz ve Avrupa borç krizinin Türkiye’nin pazarını etkilemesinin yanı sıra içerde ve dışarda yaşanan birçok sorunla karşı karşıya kalarak büyük mücadele verdiğini belirtti. Türkiye’nin yaşanan şoklara karşı büyük direnç gösterdiğini de ekleyen Şimşek, “Türkiye ile ilgili kötümser olmayın evet zor dönem ama büyük oranda geride kaldı” şeklinde konuştu.

Referandumun ekonomiye olacak etkisinin yanı sıra Avrupa ile ilişkileri de nasıl etkileyeceğine değinen Mehmet Şimşek, sonuç evet de çıksa hayır da çıksa Türkiye, Avrupa Birliği ile karşılıklı çıkarlara dayalı güçlü ilişkilerini devam ettireceğini açıkladı.

Mart ayı verilerine göre, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi 24 bin 119 haberle listenin zirvesinde yer aldı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 11 bin 835 haberle ikinci sırada yer bulurken, Mehmet Şimşek 9 bin 410 haberle üçüncü Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan 7 bin 453 haberle dördüncü sırada yer aldılar.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, STK Başkanları listesinin birinci ismi…

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, 3 bin 204 haberle STK Başkanları listesinin zirvesinde yer aldı.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken 2 bin 522 haberle ikinci, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise 2 bin 514 haberle üçüncü sırada bulundular. ATSO Başkanı Davut Çetin, bin 921 haberle dördüncü, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, bin 730 haberle beşinci sırada yer aldı.

KOSGEB, Mart ayında da STK listesinin zirvesinde yer aldı

KOSGEB, 18 bin 286 haberle listenin zirvesinde yer aldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 13 bin 590 haberle ikinci, SPK Sermaye Piyasası Kurulu,  11 bin 86 haberle listenin üçüncü sırada yer aldı. MÜSİAD Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği 8 bin 927 dördüncü olurken, BDDK Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu 4 bin 941 haberle beşinci sırada yer aldı.