Siyah Kalem Oyunu Sultangazi'de Sahnelendi

Makedonya Kültür Bakanı Milevska’nın da izlediği oyuna ev sahipliği yapan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, iki ülke arasındaki kültürel bağların kuvvetlendiğini kaydetti.


Üsküp Türk Tiyatrosu’nun İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Sultangazi’de sahnelediği “Siyah Kalem” isimli tiyatro oyunu büyük ilgi gördü. Makedonya Kültür Bakanı’nın da izlediği tiyatro gösterisi, iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliği pekiştirmek konusunda önemli bir boşluğu doldurdu.

 

MAKEDONYA PROTOKOLÜ SULTANGAZİ’DE

Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay’ın ev sahipliğinde Melahat Öztoprak İlköğretim Okulu’nda 3 gün süreyle 4 kez sahnelenen tiyatro gösterilerine Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kançevska Milevska, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir ile Türk Demokrat Parti Genel Başkanı ve Türk Milletvekili Dr. Kenan Hasip, Üsküp Türk Tiyatrosu Müdürü Atilla Klinçe ile birlikte Türk futbolunun unutulmaz isimlerinden Tanju Çolak, gazeteci Aynur Ayaz, tiyatro oyuncuları Nihal Menzil, Hüseyin Köroğlu, Orhan Aydın ve Nilüfer Açıkalın, Sultangazi Belediye Başkan yardımcıları, birim müdürleri, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

 

ALTUNAY’DAN TEŞEKKÜR

Konuklarıyla tek tek ilgilenen Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, ilk tiyatro gösteriminde yaptığı konuşmada, Üsküp Türk Tiyatrosu’nun iki ülke arasındaki kültür bağlarını kuvvetlendirdiğini söyledi. Başkan Altunay şöyle konuştu: “Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kançevska Milevska, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir ve Türk Demokrat Parti Genel Başkanı ve Türk Milletvekili Dr. Kenan Hasip’i ülkemizde ağırlamaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Yine ülkemizin sanat camiasının önemli isimlerini burada misafir etmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Tiyatro oyunu ‘Siyah Kalem’de Hazreti Adem’den günümüze geçen süreci çok güzel bir şekilde izledik.
Organizasyonu katkı sağlayan bütün arkadaşlarıma ve katılımcılarımıza teşekkür ediyorum.”

NEZİR: TÜRK AZINLIĞI KÜLTÜRÜ YAŞATILIYOR

Konuk Bakan Hadi Nezir de yaptığı konuşmada, “Sultangazi Belediye Başkanı Sayın Cahit Altunay tarafından İstanbul’a davet edilen Üsküp Türk Tiyatrosu ile Makedonya ve Anayurt arasındaki gönül bağlarının pekiştirilmesine katkı sağlanmıştır. 60 yıllık bir geçmişi olan Üsküp Türk Tiyatrosu, Makedonya’daki Türk azınlık için önemli bir kültür görevini yerine getirmektedir. Gittiği her ülkede oyunlarını Türkçe oynayan tiyatro grubu, Makedonya’daki Türk azınlığın dilini yaşatmasını ve kültürünü gelecek kuşaklara aktarmasını sağlamaktadır. Burada Anayurt’ta bulunmaktan büyük mutluluk duymaktayım. Bizleri davet eden Sayın Başkan Altunay’a teşekkür ediyorum” dedi.

HASİP: DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ

Türk Demokrat Parti Genel Başkanı ve Türk Milletvekili Dr. Kenan Hasip ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Makedonya’daki Türk azınlığın hakkını hukukunu korumak, kimliğini yaşatmak ve Osmanlı’dan, ecdattan bize yadigar kalan değerlere sahip çıkmak için siyaset yapıyoruz. Bu anlamda Türk Demokrat Partisi’nin Makedonya’da çok önemli bir misyonu vardır. Bizler dün olduğu gibi bugün de Türk kültürünü, Türk dilini ve Türk kimliğini ilelebet yaşatacağız. Üsküp Türk Tiyatrosu da bu misyonun sanat alanındaki temsilcisidir. Sizlerle birlikte olmaktan dolayı gururluyum ve mutluyum.”

BAŞKAN’DAN KONUKLARA HEDİYE

Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, havaalanında karşıladığı ve makamında ağırladıktan sonra birlikte tiyatro oyununu izlediği Makedonya protokolü onuruna bir de boğaz gezisi düzenledi. Başkan Altunay, ziyaretlerinden büyük mutluluk duyduğu Makedon Bakanlar ve milletvekilinin ziyaretleriyle kendilerini onurlandırdığını belirterek, konuklarına birer tablo hediye etti.

SİYAH KALEM OYUNU

Üsküp’teki soydaşların kurduğu tiyatro grubunun sergilediği Siyah Kalem oyununda, Avrupa ve Asya kültürü karşılaştırılıyor ve gerçek kültürün kaynağının Anadolu’da olduğu vurgulanıyor.

Hz. Adem ile Hz. Havva’nın yasak meyveyi yemelerinin ardından insanoğlunun masumiyetinin ortadan kalktığı temasının işlendiği oyunda, gerçek medeniyet, gerçek Avrupalılık için önce Anadolu’nun görülmesi gerektiği ifade ediliyor. Ortaçağ’da İspanya’dan sürülen Yahudilere Osmanlı Devleti’nin kucak açması ve Osmanlı adaletinin bu insanların bir çoğunun Müslüman olmasını sağladığı anlatılan oyunda ayrıca Avrupa medeniyetinin ikiyüzlülüğü vurgulanıyor. Doğu-Batı karşılaştırılmasının işlendiği oyunda Doğu medeniyetinin İslam Dini’nin, Batı medeniyetinin ise Hıristiyanlığın etkisinde kaldığı kaydediliyor. Her iki medeniyetin dengesinde Doğu medeniyetinin temsilcisi olarak görülen Osmanlı Devleti görülüyor ve sultanın yeryüzünde Allah’ın gölgesi ve temsilcisi olduğu inancı işleniyor. İki farklı güç olan Doğu ve Batı medeniyetinin çekişme içerisinde olduğu ve Batı’nın şiddet, hile ve aldatmaca ile Doğu’nun ise buna karşılık huzur ve güvenle yönetildiği belirtiliyor. Osmanlı Devleti’nin resmedildiği oyunda valide sultanların etkinliği ve zaman zaman devlet otoritesinin zayıfladığı anlatılıyor ve Osmanlı’nın çöküş dönemi ile birlikte güçler dengesinin Batı lehine geliştiği vurgulanıyor.

İlhami Emin ve Yordan Plevneş’in kaleme aldığı tiyatro oyununu Vlado Cvetanovski yönetiyor. Yazar Yordan Plevneş aynı zamanda Makedonya Cumhurbaşkanı danışmanlığı görevini yürütüyor.