Sultangazi'de Osmanlı Arastası...
Sultangazi Belediyesi, her gün Sultangazi’nin farklı sokak ve caddesinde kurduğu iftar sofralarıyla semt sakinlerinin birbirleriyle dayanışmasını ve beraberliklerini arttırmayı amaçlarken, Osmangazi katlı kavşağı üzerinde kurduğu iftar çadırında ise her gün binlerce kişiyi ağırlıyor. İlçenin farklı noktalarına yerleştiren çorba çeşmeleri ise iftara yetişme telaşında olanlara oruçlarını açma imkânı sunuyor.
Kültür Çadırı ise teravih sonrası Türk Tasavvuf Müziği’nden şiir dinletilerine, sema gösterilerinden geleneksel gösteri sanatlarına kadar çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
RAMAZAN ARASTASI
Sultangazi Belediyesi ramazan etkinlikleri Osmanlı’dan günümüze İstanbul’da yaşanan Ramazan gelenekleri ışığında zengin kültür ve medeniyet birikiminden ilhamla gerçekleştiriyor. Bu amaçla Sultangazi’ye kurulan Ramazan Arastası ile bir Osmanlı geleneği hayat buldu.
Osmanlı döneminde büyük camilerin çevresine inşa edilen dükkân topluluğundan oluşan büyük çarşılara denilen Arastalar genellikle medrese, darüşşifa, imaret, hamam gibi hayır kuruluşlarına gelir sağlardı. Günümüzde ise bir örneği Sultanahmet’de bulunurken, en büyük arasta ilk defa Sultangazi Merkez Camii önüne kuruldu. Böylece Ramazan Arastası ile bu gelenek Sultangazi’de yaşatılıyor.
4 bin metrekare alan üzerine kurulan Ramazan Arastası’nda 54 dükkan yer alıyor. Bu dükkanlarda geleneksel el sanatları ürünlerinden yerel tatların sunulduğu stantlara, ev tekstilinden hediyelik eşya satan dükkanlara kadar çeşitli ürünler yer alıyor.
“ESKİ RAMAZANLAR SULTANGAZİ’DE YAŞATILIYOR”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, “Bu yıl Ramazan programlarının ilçenin merkezi konumunda yer alan Sultançiftliği Merkez Cami önünde gerçekleştiriyoruz. Tramvay, minibüs ve otobüsle Sultangazinin dört bir yanından halkımızın alana kolay ulaşım imkânının da düşünülerek organize edildiği alanda tanıtım ve satış stantlarının yer aldığı Ramazan Arastası’nı da halkımızın hizmetine sunduk” diye konuştu.
Ramazan Arastası ile geleneğin Sultangazi’de yaşatıldığına vurgu yapan Başkan Altunay şunları söyledi:
“Kültür Çadırımızda geleneksel ramazan etkinliklerinin de yer aldığı programlarımızda eski ramazanlar adeta Sultangazi’de hayat buluyor. Tarihimize sahip çıkarken, ilçemize yakışan hizmetlerle esnafımızı ve halkımızı buluşturmak, halkımızı hak ettiği modern hizmetleri ayaklarına getirmek gayretindeyiz. Çünkü Sultangazi marka olma yolunda ilerleyen, kentlilik bilincinin oluştuğu bir ilçedir ve hizmetlerimizin kalitesi her geçen gün artarak devam edecektir.”