Taksim'deki AVM'nin Temeli Gaz Bombası İle Atıldı!

Gaz ve tazyikli su kullanan polisin göstericilere yönelik müdahalesi gün boyu devam etti. Olaylar sırasında vekillerin de arasında bulunduğu 12 kişi yaralandı. 63 kişi de gözaltına alındı.

Taksim'deki Gezi Parkı'ndaki yıkımı önlemek için nöbet tutan göstericiler dün şafak vakti yine polisin gazlı müdahalesiyle karşılaştı.  CHP'li vekillerin de olduğu çok sayıda kişi 05.00'teki müdahale sırasında gaz ve tazyikli sudan etkilendi. Eylemcilerin üzerinden atlayıp kaçtığı duvar yıkıldı. Bu sırada çok sayıda kişi de yaralandı.

Yaralılar olay yerine çağrılan ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Taksim Dayanışma Platformu ve CHP'li vekiller, yaşananları bir basın açıklamasıyla protesto etti. Basın açıklaması biter bitmez polis bir kez daha gruba müdahale etti.

Eylemcilerle polis arasında devam eden gerginlik Taksim Meydanı'na taştı. Arbedede cadde ve sokaklar savaş alanına döndü. Çevredeki iş yerleri ve otellerin camlarının kırıldığı görüldü. Çok sayışa kişi yaralanırken polis bazı eylemcileri gözaltına aldı.
 
Çadırlara bu kez zabıta el koydu

Parkta bekleyen eylemcileri saat 05.00'te polis ekipleri biber gazıyla müdahale ederek dağıttı. Polisler, direnen gruba TOMA araçlarının püskürttüğü tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Eylemciler de polise şişe, taş ve sopalarla karşılık verdi. Polisler eylemcilerin çadırlarını ve flamalarını toplayarak zabıtalara teslim etti. Zabıtalar da çadırları kamyonetlere yükleyerek alandan ayrıldı.
 
Gaza karşı polise taş

Öğle saatlerinde Meydan’da oturma eylemi yapan gruba, polis tarafından dağılın uyarısı yapıldı. Aralarında BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in de bulunduğu grup, uyarılara karşı gelince Taksim Meydanı bir anda karıştı. Polislerin müdahalesi sonucu, gazeteciler, bölge esnafı ve vatandaşlar biber gazından etkilendi. Polisle, eylemciler arasındaki çatışma Dolmabahçe ve Harbiye'ye de taştı. Eylemciler polise taşlarla karşılık verdi.

Vekiller de etkilendi

 Gezi Parkı’na girmeye çalışan CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, İlhan Cihaner ve Müslim Sarı, atılan biber gazından etkilenirken, Sezgin Tanrıkulu da biber gazı atan bir polisin üzerine yürüdü. Tanrıkulu polise, "Atmayın atmayın. O gazı kime atıyorsun sen" şeklinde tepki gösterdi.

Araya girenler Tanrıkulu'nu sakinleştirirken, CHP'li vekiller parktan uzaklaştılar. Gazdan milletvekillerinin de etkilendiği görüldü. Gürsel Tekin, ameliyat maskesi takarak gazdan korunmaya çalıştı. Gazeteci Ahmet Şık da çıkan arbedede başından yaralanarak Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.
 
Sırrı Süreyya Önder de yaralandı

Gezi Parkı'ndaki müdahalenin ardından dağılan eylemciler, Sırrı Süreyya Önder'in önderliğinde Taksim Meydanı'nda yeniden toplandı. Burada bir süre oturma eylemi yapan grup basın açıklaması yaptı. Polisin dağılın anonsuna uymayan gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi. Müdahale sırasında Sırrı Süreyya Önder de yaralandı. Kolundan ve ayağından yaralanan Önder, hastaneye kaldırıldı.
 
Polise börek göstericiye gaz
 
 Polisin bariyerlerle çevirdiği alanın hemen yanındaki yeşillik alanda oturan bir grup, tepsilerle getirdikleri börekleri yedi. Eylemciler, böreklerden polislere de ikram etti. Ancak polis, ikramı geri çevirdi. Eylemciler yeşillik alanda böreklerini yemeye devam ederken bir anda ortalık karıştı. Polis eylemcilere tazyikli su ve gaz bombası ile müdahale etti. Börek yerken müdahale edilen eylemciler zor anlar yaşadı.

TURİSTLER DE GÖZALTINDA

Taksim Meydanı'nda çıkan olaylar nedeniyle gözaltına alınanlar arasında turistlerin de olduğu görüldü. İki turisti polise dertlerini İngilizce anlatmaya çalıştı ancak başarılı olmadı. Bunun üzerine kadın turist, bildiği kadar Türkçe ile "Ben turist, ben geziyor" demekle yetindi. Polis de bu sözlere "Turistsin elinde limon niye var? Turist polise taş mı atar" şeklinde cevap verdi. İki turist, polis aracına binmemek için direndi. Ancak tüm çabalarına rağmen iki turist gözaltına alındı.
 
ESNAFTA LİMON KALMADI

Gezi Parkı'ndaki olaylar sırasında polisin sıktığı gazdan etkilenen göstericiler limon satın almak için çevredeki esnafa akın etti. Polisin gün içerisinde sık sık kullandığı gaz bombaları nedeniyle tüm meydanı etkilediği olaylar nedeniyle limon satışı patladı. Bir süre sonra esnafta göstericilere satacak limon kalmadı.

NOTLAR

Taraftar grupları da Polisle çatıştı Önceki gün Gezi Parkı'ndaki protestolara destek vermek için parka gelen Beşiktaş'ın ünlü taraftar grubu 'Çarşı' dün de Taksim'deki protestolara destek verdi. Sloganlar eşliğinde Taksim'e gelen gruba polis müdahale etti.

Turistler neye uğradığını şaşırdı İstanbul'u gezen turistlerin de olduğu otobüs de müdahale sırasında Taksim'den geçiyordu. Polisin sıktığı biber gazı turistleri de etkiledi. Öte yandan trafikteki bazı İETT otobüsleri olayların ortasında kalırken, otobüs içindeki yolcular gazdan etkilenerek inmek zorunda kaldı. Otobüs şoförü biber gazından etkilenince tepki gösterdi.

Metro seferleri iptal Gezi Parkı'ndaki olaylar sırasında polisin sıktığı gazdan metroda yolculuk yapan vatandaşlar da etkilendi. Olayların gün boyu sürmesi nedeniyle metro seferleri iptal edildi.

Polis asker arasında gaz tartışması Gezi Parkı'nın yıkılmasını protesto eden gruplara müdahale eden TOMA'nın geri dönüşü için bariyerlerin açılmasına izin vermeyen Gümüşsuyu Askeri Hastanesi'nde görevli askerlerle polis arasında 'gaz' tartışması yaşandı. Polislerden biri, "Bir dahaki sefere buraya gaz bombası bırakacağım" demesi üzerine ortam iyice gerildi. Görevli bir er de polislere, "Siz gaz bombasını atınca biz de bir şeyler atarız" karşılığını verdi. Gerginlik, bir süre sonra yatıştı.

Bariyerler yere sabitlendi Gezi Parkı'nın bütün çevresi polis bariyerleri ile çevrildi. Demir bariyerler yere sabitlendi. Park içinde bulunan çay bahçesinin çalışanları da dışarı çıkarıldı. Tamamen boşaltılan parka kimsenin girmesine izin verilmedi. Parkın etrafında toplanan gruplara polisin müdahalesi de devam etti.

Haberin linki MEHMET ALİ AY - BUGÜN GAZETESİ