X, Q, W ve Dil Bayramı...
Türk Dil Bayramı’nın 81. yıldönümü nedeniyle Türkçe'nin Doğru Kullanımı Bilinçlendirme Seminerleri Gaziosmanpaşa’da düzenleniyor.
Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen seminerlerin ilk gününe, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem katıldı.
Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin organize ettiği ve Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı ile Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin katkıda bulunduğu “Türkçe’nin Doğru Kullanımı ve Bilinçlendirme Seminerleri”, Türk Dil Bayramı’nın 81. yıldönümünde Gaziosmanpaşa Kültür Merkezi’nde başladı. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen seminerlerin ilk gününe, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem, Gaziosmanpaşa Kaymakamı Seddar Yavuz ile Gaziosmanpaşa’da görev yapan Türkçe ve edebiyat öğretmenleri katıldı.
26 Eylül-5 Ekim 1932 tarihleri arasında Dolmabahçe Sarayı'nda yapılan Birinci Türk Dili Kurultayı’nın 81. yıldönümü nedeniyle düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, “Bir millet, tarihini ve kültürünü en iyi şekilde kendi diliyle yazar. Bizim de en büyük zenginliğimiz Türkçemizdir. Bir toplumu ulus yapan temel ögelerin başında gelen dilimizi, en doğru şekliyle kullanmak ve asırlara dayanan medeniyetimizi tüm dünyaya tanıtmak başta gelen görevlerimiz arasında olmalıdır. Bu anlamda, Türk dilini dünya çapında yaygınlaştırmak ve doğru bir şekilde kullanımını sağlamak için çaba sarf eden tüm dernek ve kuruluşlarımızı gönülden destekliyorum. Türk Dil Bayramı’nı kutluyorum” dedi.
Seminerin ilk gününe konuşmacı olarak konuk olan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem ise, Türkçe’nin doğru kullanımına gönül verdikleri için dernek kurduklarını belirterek, “Çok fazla değerini bilmediğimiz, önemli varlığımız dilimizi, Türkçemizi sizlerle konuşma fırsatını sunan bu güzel organizasyonu yapan değerli Belediye Başkanımıza ve ekibine şükranlarımı sunuyorum. İnsanın değeri, dili kadardır, diyerek sözlerime başlamak istiyorum. İyi insan, kötü insan yok. Kendi dilini iyi konuşanlar var, bir de kötü konuşanlar var. Bizi yüceltecek, değerimize değer katacak olan dilimizdir ve biz onun kıymetini bilmiyoruz” dedi.
Türkçe’yi herkesin sahiplenmesi ve koruması gerektiğini de dile getiren İstanbul Milletvekili ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem, “Dernek olarak biz dilimize o kadar çok bağlıyız ki, arkadaşlarımla birlikte Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’ni kurduk. ‘Bizimki Türkçe Sevdası’ adlı kitabımı da bu sevdamız yüzünden yazdım” dedi.
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Erdem, “Türkçemiz yabancı kelimelerin işgalindedir. Oysa Türkçemiz o kadar zengin bir dildir ki, bir kelimeden birçok anlam çıkarabilir, bir ek getirerek farklı anlamlar yükleyebilirsiniz. Böyle olmasına rağmen yabancı kelimelere özenmek, onları kullanmak dilimiz açısından büyük tehlikedir.Bilindiği üzere; 1928 yılında çıkarılan Harf Kanunu gereği 1930 yılından itibaren tüm resmi kurumlarda Latin alfabesine geçildi. İlgili kanunda Türkçe dilinde hangi harflerin kullanılacağı tek tek simgeleri ile birlikte belirlendi. Bu kanun nedeniyle X, Q ve W harfleri günlük hayatta kullanılmasına rağmen kanunen yasak kapsamında bulunuyor.
Türkçe alfabede bulunmayan bu harflarle ilgili olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Eylül Pazartesi günü kamuoyuna açıklayacağı Demokratikleşme Paketi'nde yer alacağı gündemde.