Gaziosmanpaşa Kaldırım İşgalleri Hakkında!
Gaziosmanpaşa Kaldırım İşgalleri Hakkında!
Genel Yayın Yönetmenimiz KARA’nın önceki yazısını ve şimdiki değerlendirmelerini sizlere sunuyoruz.
Gaziosmanpaşa Belediyesi, bu yazıyı dikkate aldımı bilinmez ama bugünlerde kaldırım işgallerine son verilmesi amacıyla bir çalışma başlatıldı.
Önce 3 Nisan 2010 tarihinde kaleme alınan yazıyı tekrar sizlerle paylaşmak istiyoruz.
“Esnaf çoğu zaman kendi durumundan şikâyet eder. Bilmem, işler durgun, bilmem vergi çok, bilmem seyyar var gibi uzar gider bu şikâyetler…
Bizde doğal olarak esnaftan yana durur elimizden geldiği kadar haklarını korumaya çalışırız. Ama son zamanlarda esnaf işi biraz abarttı! Her zaman yanında olmaya çalıştığımız esnafı bu kez eleştirmek ve kendine çeki düzen vermesini istemek durumundayız…
Kaldırımlar sigara bahçesine döndü!
Sigara yasağı yüzünden birçok kafe, kahvehane, çay ocağı, börekçi, lokanta işyerlerinin önünde ki kaldırma masa sandalye çıkarttı. Şimdi işyerinin önü müsait olup bir iki sandalye çıkartan da var, daracık kaldırımın tamamını işgal altına alanlarda var. Bu öyle bir hal alıyor ki; yer yer vatandaşlar kaldırım da yürüyecek bir adım boşluk bile bulamıyor. Her ne kadar esnaf işgaliye ödeyerek buralara sahip olamaya çalışsa da önce kendisi vatandaşın hakkına, yoluna gasp yapıp yapmadığına bakmalı; sonra belediye ekipleri bu durumu kontrol etmeliler.
Esnaf: Önümüz kapanıyor durak koyamazsınız… Yazık!
Başka bir durum; örneğin Gaziosmanpaşa Meydanı’nda kapalı otobüs durağı yok. Neden? Kapalı durak esnafın önünü kapatıyormuş! Bu kadar komik bir bahane olur mu? Binlerce insan karda, kışta, güneşte korunaksız bir şekilde otobüs bekleyecek, esnaf efendi o bekleyenlere birde birşeyler satacak! Kapalı durak konulunca da esnaf bir gece o durağı kırdırtacak... Yazık! Kamu yararı açısından bakıldığında 'Bir' esnafla 'Binlerce' vatandaşı aynı kefede tartmaya kalkmak akıl işi değildir. Önüne durak koyulan esnafa o durağı zimmetleyeceksin. Çünkü durak dolayısı ile işi artmaktadır. -Yani yol geçsinde benim arsamdan değil- gibi sakat bir mantık bu... Önüne durak koydurtmayan esnafı kınıyor ve alışveriş yapılmamasını öneriyorum.
Yola iki duba özel otopark!
Yine esnaf efendi kaldırım işgallerini bitirdikten sonra, yol işgallerine başlıyor. Araç yoluna koyuyor iki duba; al sana özel müşteri yeri veya durağı… O dükkânla işi olmayan bir başkası beş dakika park edemez buraya… Esnaf efendi dağ başımı burası; orası yol… Kimsenin özel durağı değil… Şahsen ben önüne duba koymuş esnafa uğramamayı tercih ediyorum.
Abarttık artık! Reklam dubaları…
İşgaller bitmiyor… Kaldırım iki metre… Esnaf efendi koymuş bir metre genişliğinde reklam dubasını, kaldırım inmiş bir metreye… Oldu mu ya şimdi… Vatandaş nereden yürüyecek… Her geçen vatandaş, basıyor bir metrelik cilayı geçip gidiyor. Esnafta reklam yaptığını zannediyor; kaçırdıklarının farkında değil...
Esnaf esnaf dedik bağrımıza batık ama kaldırımda yolda yürüyecek yerimiz kalmadı. Artık esnafa dur demenin zamanı geldi. Esnaf işi iyice abarttı… “
BUGÜN NELER OLUYOR?
Bu yazıyı yazalı epey zaman olmuş. Şimdilerde Belediye yönetimi aldığı bir kararla kaldırımlara çeki düzen veriyor. Bunu da kolluk kuvvetleri –zabıta ve polis- mağrifeti ile sağlayamaya çalışıyor. Nitekim zaman zaman esnaf ve kolluk kuvvetleri ile gergin anlar yaşanıyor.
Kaldırım düzenlemelerine katılıyoruz
Daha önce sitemizde de yayınladığımız haberlerin birinde Başkan Yardımcısı Arif Parlakkılıç, kaldırım işgallerinde hakkaniyet gözeterek düzenleme yapılacağını duyurmuştu. İşgallerin müsait olan yerlerde 1 metre –bina çıkmalarına- kadar yapılmasına izin verileceğini, vatandaşların yürüyüşünü engellemeyen ölü noktalarda ise daha fazla işgalin olabileceğini açıklamıştı. Doğru bir uygulama ve yaklaşım. Bu mantığa üstteki yazdığımız yazı çerçevesinde halen daha katılıyoruz.
Kavgayı tasvip etmiyoruz
Uygulama başlaması ile birlikte yollardaki park dubaları, kaldırım ortasında ki reklam panoları ve fazla işgaller toplanmaya başlandı. Fakat önceki gün Şemsipaşa Mahallesi’nde zabıta ile esnaf arasında kavga çıktı. Bu gerginliğin iletişim kopukluğundan kaynaklandığı kanaatindeyiz. Her kim yapıyor veya başlatıyorsa; kavga şiddeti asla tasvip etmiyoruz.
Belediye ne yapmalı?
Belediye kaldırım işgallerine son verme kararını eyleme dökmeden önce esnafı ve işgalde bulunanları yazılı veya sözlü olarak uyarması yerinde olur. Daha sonra uyarıyı dikkate almayanlara gerekli uygulama yapılması daha doğru olur. Esnaflarla iletişim kurulmalı… Gerekirse esnaf odaları veya mahalle muhtarları ile birlikte çözüm üretilmesi; iyi niyetli bir yaklaşım sergilenmesi yerinde olur.
Esnaf ne istiyor?
Esnaf kaldırımı işgal etmek istiyor. Bazı esnaf “işgaliye ödeyerek belli bir metreye kadar işgal olsun ama iş abartılmasın” diyor. Esnaf sektör ayrımı olmaksızın, isteyen herkese kaldırım uygun ise işgaliye yaptırılmasını istiyor. Ayrıca esnaf “bize gelene kadar caddelerde ki seyyarlar” kaldırılsın diyor.
Vatandaş ne diyor?
Pazariçi’nden arayan birkaç vatandaş…”Rahatlık varmış, kaldırımda yürüyebiliyorum” diyor. Vatandaş açısından bakıldığında bir rahatlama belirtisi var… Ama vatandaşlar Gaziosmanpaşa Meydan’da 4-5 metreyi bulan meydan işgallerini de fazla buluyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.