İstanbul’un en önemli 3 sorunu: İstanbul depremi, ekonomik sorunlar ve ulaşım.
İstanbul’un en önemli 3 sorunu: İstanbul depremi, ekonomik sorunlar ve ulaşım.
İstanbul Planlama Ajansı bünyesinde İstanbul İstatistik Ofisi olarak İstanbul halkının ev içi gündeminden duygu durum seviyelerine, ekonomik tercihlerinden iş memnuniyetlerine kadar birçok başlıkta İstanbul’un nabzını tutan araştırma serisinin üçüncüsü olan aralık ayı raporu çıktı
“İstanbul Barometresi”nin son raporu olan aralık ayı raporu, 28 Aralık 2020 – 8 Ocak 2021 tarihleri arasında 827 İstanbul sakini ile telefon üzerinden görüşerek hazırlandı. İstanbul Barometresi ile her ay aynı temada sorular ile yapılan periyodik anketler sayesinde İstanbullunun sıcak gündem konularına dair düşünceleri, belediye hizmetlerine karşı farkındalığı ve tutumu analiz edilliyor.
İstanbul gündemi Barajlardaki su seviyesi ve Covid-19
İstanbul’un aralık ayı gündemi İstanbul’daki baraj sularının kritik seviyeye inmesi, Covid-19 ve İBB’nin ücretsiz Anne kart, üniversite öğrencilerine yardım ve Halk Süt gibi yardımlarının Sayıştay tarafından mevzuata aykırı bulunması oldu. Katılımcıların %59,4’ü İstanbul’daki baraj sularının kritik seviyeye inmesinin, %21,1’i Covid-19’un ve %10,5’i ise
İBB’nin ücretsiz Anne kart, üniversite öğrencilerine yardım ve Halk Süt gibi yardımlarının Sayıştay tarafından mevzuata aykırı bulunmasının aralık ayı İstanbul gündemi olduğunu belirtti.
Türkiye’nin gündemi Covid-19 ve asgari ücret tartışmaları
Türkiye’nin aralık ayı gündemi: Türkiye’nin aralık ayı gündemi Covid-19, asgari ücret tartışmaları ve Türkiye’ye aşı getirme çalışmaları oldu.
Katılımcıların %30,3’ü Covid-19’un, %25,4’ün asgari ücret tartışmalarının ve %23,1’i ise Türkiye’ye aşı getirme çalışmalarının aralık ayı gündemi olduğunu belirtti.
İstanbulluların %49’u Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini düşündü.
Türkiye ekonomisinin yakın dönemde kötüleşeceğini düşünen katılımcıların oranı ekim ve kasım ayına göre azalarak %49 oldu.
Ekonominin yakın dönemde iyileşeceğini düşünenlerin oranı kasım ayına göre artarak %25,1 oldu. Ekonominin seyrinin değişmeyeceğini düşünenlerin oranı kasım ayına göre artarak 25,9 oldu.
Katılımcıların %49,9’u kendi ekonomisinin yakın dönemde kötüleşeceğini düşünüyor.
Kendi ekonomisinin yakın dönemde kötüleşeceğini düşünen katılımcıların oranı kasım ayına göre azalarak %49,9 oldu. Kendi ekonomisinin yakın dönemde iyileşeceğini düşünenlerin oranı kasım ayına göre artarak %20 oldu. Kendi ekonomisinin seyrinin değişmeyeceğini düşünenlerin oranı kasım ayına göre artarak %30,1 oldu.
Katılımcıların %15,3’ü kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini belirtti.
Katılımcıların %31,3’ü kredi kartı borcunun tamamını ödeyebildiğini, %42’si ise asgari tutarı ödediğini belirtti. Ekim ve kasım ayı ile karşılaştırıldığında kredi kartını borcunun tamamını ödeyenlerin oranının azaldığı görülürken, asgari tutarı ödediğini belirtenlerin oranı arttı.
Katılımcıların %70,9’u 1.000 TL tutarındaki acil bir harcamayı kendi imkanları ile karşılayamayacağını belirtti.
Katılımcıların %70,9’u 1.000 TL tutarında, %85,3’ü ise 5.000 TL tutarında beklenmedik acil bir harcamayı kendi imkanları ile karşılayamayacağını belirtti. Kasım ayına göre karşılayamayacağını söyleyenlerin oranında düşüş görüldü.
Katılımcıların %27,3’ü işten çıkarılma korkusu duyduğunu belirtti.
Katılımcıların %49,7’si çalıştığını, %80,1’i ise hanesinde gelir getiren biri olduğunu belirtti. Çalışanların %69,8’i işinden memnun olduğunu, %20,6’sı ise memnun olmadığını belirtirken, %27,3’ü işten çıkarılma
korkusu duyduğunu belirtti.
İş arayan kişilerin %69,1’i yakın dönemde iş bulamayacağına inandığını belirtti.
Çalışmayan katılımcıların %37,2’si ev işleriyle uğraştığını, %19,5’i emekli olduğunu, %15,2’si iş arayıp bulamadığını belirtti. İş arayıp bulamayan grubun %69,1’i yakın zamanda iş bulacağına inanmadığını belirtti. Kasım ayına göre bu oranda düşüş görüldü.
İstanbulluların stres seviyesi aralık ayında 7,4 oldu.
Katılımcılara aralık ayındaki duygu halleri sorulduğunda stres seviyesi kasım ayına göre düştüğü görülse de kaygı seviyesi aynı oranda seyretti.
Aralık ayında stres seviyesi 10 üzerinden 7,4 olarak belirlenirken kaygı seviyesi 7,1 olarak belirlendi. Kadınların ortalama stresi 7,9 iken erkeklerin 7 bulundu.
İstanbul’da düzenli spor yapanların %68,2’si tempolu yürüyüş yaptığını belirtti.
Aralık ayında düzenli spor yapan katılımcıların oranı bir önceki aya göre artarak %36,1’i oldu. Düzenli olarak spor yaptığını belirtenlerin %68,2’si tempolu yürüyüş yaptığını, %20,2’si fitness, vücut geliştirme yaptığını, %4’ü yoga, pilates vb. spor aktivitelerini yaptığını belirtti. Geçen ay ile karşılaştırıldığında tempolu yürüyüş oranı azalırken, fitness, yoga pilates gibi aktivitelerin oranının arttığı görüldü.
İstanbul’un en önemli 3 sorunu aralık ayında da değişmedi: Olası İstanbul depremi, ekonomik sorunlar ve ulaşım.
Katılımcılara yöneltilen “Sizce İstanbul’un en önemli sorunu nedir?” sorusuna %51,8’i olası İstanbul depremi, %47,9’u ekonomik sorunlar, %40,9’u ulaşım yanıtını verdi. Kasım ayına göre olası İstanbul deprem ve ekonomik sorunların oranı azalırken, ulaşımın oranı artsa da ilk 3 sıralaması değişmedi.
2021’de İBB’den beklenen 3 hizmet: Sosyal yardım, ulaşım hizmetleri, depremle mücadele
Katılımcılara göre 2021 yılında İBB’den beklenen en önemli 3 hizmet %44,1 ile sosyal yardımlar, %37,4 ile ulaşım hizmetleri ve %26,6 ile depremle mücadele oldu.
Halk Süt, Anne kart ve öğrenci burslarından memnuniyet: %74,5
Katılımcılardan çocuklu ailelere Halk Süt dağıtımı, ücretsiz Anne Kart ve öğrenci bursları gibi belediye hizmetleri Sayıştay tarafından mevzuata aykırı olarak değerlendirilmesi hakkında görüşleri alındı.
Katılımcılara bu hizmetlerden memnuniyetleri sorulduğunda %74,5’inin memnun olduğu görüldü.
Katılımcıların %40,1’i aşı olmak istediğini belirtti.
Aşı yaptırmak isteyen katılımcıların %61,1’i aşıyı en kısa süre içerisinde yaptırmak istediğini ifade etti. Türkiye’de aşı yaptırmanın zorunlu olduğu durumda katılımcılara hangi aşıyı tercih ettikleri soruldu.
Katılımcıların %44,1’i aşılar hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtirken, %41,1’i ise Alman menşeili BioNtech aşısını tercih etmek istediğini ifade etti.
Katılımcıların %45,3’ü yaz ve kış saati içeren ikili saat sistemini kullanmak istediğini belirtti.
Katılımcılara 2017 yılı öncesine kadar uygulanan ikili saat sistemi hakkındaki görüşleri soruldu. Katılımcıların %45,3’ünün ikili saat sisteminin uygulanması istediğini belirtirken %39,8’i sabit yaz sisteminin uygulanmasını istediğini belirtti. Katılımcıların %14,9’u bu konu hakkında görüş bildirmedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.