Erhan Erol Amerika ve Japonlara Sarıgöl'ü anlattı!
Erhan Erol Amerika ve Japonlara Sarıgöl'ü anlattı!
Dr. Erhan Erol; “Kentsel dönüşüm sosyal bir gerekliliktir”
Gaziosmanpaşa belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, kent yaşamının insan bedeninin özelliklerine sahip bir sistem ve her bedenin aslında bir şehir olduğuna dikkati çekerek,
“Nasıl ki bir organımız rahatsızlandığında bazen cerrahi müdahale gerekir, kent yaşamındaki konut ve yerleşim düzensizliğine karşı uygulanan son yöntem olan kentsel dönüşümde bir cerrahi operasyondur ve biz dünyayı kendi bedenimizden başlayarak tanımalıyız’’dedi. Erol, Kent Kurultayı’nda yaptığı konuşmada Kentsel Dönüşümün, çağımızda kentlerin en önemli sosyal gereksinimi olduğunu belirtti.
TOKİ’nin çağdaş kentleşmeyle doğal afetlere hazırlıklı bir Türkiye için düzenlediği Konut Kurultayı’nın ikinci gününde “Kentsel Dönüşüm Türkiye’de neden gerekli?” konulu oturuma katılan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol’da bir sunum yaptı.
İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşen oturumda konuşan Dr. Erhan Erol, Kentsel Dönüşüm`ün Gerekliliğini de 5 farklı başlıkla ortaya konabileceğini belirterek, bu başlıkları, “Göç ve Gecekondulaşma’’, “Yasal Yönetsel Düzenlemeler bütünü - Düşük Yapı Kalitesi’’, “Deprem ve Doğal Afetler Karşısında Mevcut Konut Stokunun Yetersizliği’’, “Yeni Ekonomik Sistem içinde Kentlerin Değişen Rolü ve Değişen Arazi Kullanımı’’ ve “Yepyeni bir çağda, Toplumun Yeni Gereksinimleri’’ olarak özetledi. Gaziosmanpaşa Belediyesinin, 2005 yılında hazırlamış olduğu yol haritası ile dönüşüm’ün temellerini attığını vurgulayan Dr. Erhan Erol, “3K”adını verdikleri 'Kentsel Dönüşüm', 'Kent Kültürü Dönüşümü’, ‘Kurumsal Dönüşüm' projeleri üzerinde çalışmalarını yürütmeye devam ettiklerine dikkat çekti.
Dr. Erhan Erol konuşmasını özetle şöyle sürdürdü;
“Sarıgöl-Yenidoğan Kentsel Dönüşüm çalışmamızda proje alanımız 285.000 m2`lik bir alanı kapsamakta olup proje alanının yüzde 74’ü gibi büyük çoğunluğu tek katlı yapılardan oluşmaktadır. Proje alanında bulunan yapı cinsleri göz önüne alındığında, 2686 adet binanın çoğunluğunun yığma yapı (%58) ve müştemilat (%26) olduğu görülmektedir. Düşük yapı kalitesi ve deprem riski, bölgenin Kentsel Dönüşüm Alanı olarak belirlenmesinde önemli bir etken oluşturmaktadır. Daha da önemlisi 2006 yılında Sarıgöl Mahallesi`nde yapılan anketlerin sonuçları da bize Kentsel Dönüşüm Projesi`nin gerekliliği hakkında somut fikirler vermektedir. Düşük yapı kalitesi ve deprem riski, bölgenin Kentsel Dönüşüm Alanı olarak belirlenmesinde önemli bir etken oluşturmaktadır’’
Dr. Erhan Erol, yaklaşık 20 dakika süren sunumunda 2006 yılında Sarıgöl Mahallesi`nde yapılan anketlerin sonuçlarının da kendilerine Kentsel Dönüşüm Projesi`nin gerekliliği hakkında fikirler verdiğine dikkati çekerek, “Bölge Sakinleri ile yapılan anketlere göre, bölgede yaşayanların çoğunluğu 52’lik oranla yaşadığı yerden memnun olmadıklarını belirtmişlerdir. Bölge sakinlerinin gelir düzeyi, %85 oranında 600 TL altında kalmaktadır. Ayrıca kamulaştırma yapılması halinde vatandaşın ne talep edeceği sorulduğunda %83 oranında “para” cevabı verilmiştir. Bölgenin en önemli problemlerinden biri de yakın zamana kadar Mahallenin suç ve uyuşturucu sorunuyla akla gelmesidir. Mahalledeki gruplar arasında kendi içine kapanma ve sosyal dışlanma sürecine neden olmuştur’’dedi.
Erol şöyle konuştu; “Sosyal dışlanma, içine kapanma, eğitimsizlik ve yoksulluk halkasının kırılmaması bölgede suça yönelimin devam etmesine neden olacaktır. Özellikle çocukların suça itilmesi konusunda acil politikalar geliştirmek gerekmektedir. Burada gerçekleştirilecek dönüşüm mahallenin olumsuz imajından kurtulması sosyal kaynaşmanın hızlanmasını sağlayacaktır.’’
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın moderatörlüğünü yaptığı oturuma katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Gülerman, TOKİ Başkan Yardımcısı Ayşe Çalkan, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi ile Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci’nin de yer aldığı oturuma katılanlar Kentsel Dönüşümün gerekliliği ve kendi şehirlerinde ve ilçelerinde uygulanan Kentsel Dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi vererek deneyimlerini aktardılar.
Bugün sona erecek Konut Kurultayı 2011’de Amerika, Meksika, Kore, Japonya, Kudüs gibi dünyanın önemli ülkelerinde kentsel dönüşümlere imza atmış yerli ve yabancı mimarlık, mühendislik, şehircilik, jeoloji, çevre ve inşaat uzmanları bir araya geldi.
Dr. Erhan Erol'a konuşmasının sonunda eski İmar ve İskan Bakanı Ahmet Samsunlu tarafından bir plaket verildi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.