Kredi almadan önce bu sorulara dikkat!
Kredi almadan önce bu sorulara dikkat!
ING Mortgage Barometre'nin Mayıs 2011 dönemi sonuçlarına göre, gelecekte konut almayı düşünen ve şu anda konut alma konusunda kararsız olan kişilerin nisan ayında yüzde 67'si, mayıs ayında ise yüzde 68'i faiz oranlarının artması ile konut alım kararını erteledi.
ING Bank'ın İstanbul Bilgi Üniversitesi ve IPSOS ile gerçekleştirdiği ING Mortgage Barometre'nin Mayıs 2011 dönemi sonuçları açıklandı. Barometre Mayıs 2011 dönemi sonuçları, nisan ayına göre bir puanlık düşüş göstererek 83'e indi.
Karar bir yıl ertelendi
Faizler yükseldikçe konut aimak da başka bahara kaldı. Gelecekte konut almayı düşünen ve şu anda konut alma konusunda kararsız olan kişilerin nisan ayında yüzde 67'si, mayıs ayında ise yüzde 68'i faiz oranlarının artması ile konut alım kararını erteledi.
Mevcut piyasa koşullarının konut alımına uygun olduğunu düşünenlerin oranı nisan ayında yüzde 42 iken, mayıs ayında bu oran yüzde 41 olarak gerçekleşti. Gelecekte konut satın alma eğilimi mayıs ayında yüzde 53 olarak ölçülürken, bu oran nisan ayında yüzde 55 düzeyindeydi.
Faizlerdeki artış ile konut alım kararını erteleyecek kişilerin nisanda yüzde 43'ü, mayısta ise yüzde 41'i konut alım kararını bir yıla kadar erteledi. Konut alımını iki yıl ve üzeri ertelediklerini söyleyenlerin oranı nisanda yüzde 57, mayısta ise yüzde 59 olarak gerçekleşti.
Krediye talep arttı
Barometre sonuçlarına göre, konut satın alınırken kullanılacak kaynakların başında yüzde 66 oranı ile kredi kullanımı geliyor. Bu oranın ocakta yüzde 57, şubatta da yüzde 59 olduğu göz önüne alındığında, banka kredisine olan talepte artış gözleniyor.
Çalışmaya katılan tüketiciler, mayısta krediye aylık ödenebilecek ortalama taksit tutarının 1.028 lira olduğunu belirtti. Ortalama 75 aylık vade ile ev kredisi tercih edilirken, alınması düşünülen ev fiyatı ortalama 105 bin lira ayrılıyor.
Tüketiciler konut tercihlerini sıfır daireden yana kullanırken, konut satın almayı planlayanların bir yıl ve daha uzun sürede ev satın almayı planladığı ve en çok içinde oturmak, yaşamak için ev satın almak istedikleri dikkat çekiyor.
SORULARLA KONUT KREDİSİ
REFİNANSMAN, YENİDEN YAPILANDIRMA NEDİR? NE ZAMAN YAPILMALIDIR?
Kredinin yeniden yapılandırılması olarak da adlandırılan refinansman, mevcut kredinin kapatılıp yeni bir kredinin açılması olarak tanımlanabilir. Karar vermek için öncelikle şu noktalara dikkat etmek gerekir:
1. Kalan Borç: Kalan borç alınan kredi miktarının yarısı kadarsa refinansman yapmak tüketici için çok kârlı bir işlem olmayabilir. Bankalar, ilk yıllarında alınan kredinin faizini alırlar. Anaparadan düşüş ilk yıllarda oldukça azdır. Örnek olarak 1.09 faiz oranı, 120 ay vade ile 100.000 TL kredi kullanılsın. Aylık ödeme ortalama 1.500 TL civarında olur. ilk ay ödenen 1.500 TL'nin 1.100 TL'si faiz ödemesidir. Sadece 400 TL anaparadan düşülen miktardır. Yaklaşık ilk 5 yıl faiz ödemesi daha yüksektir. 5 yıl ödeme yaptıktan sonra krediyi kapatmak, refinansman yapmak avantajlı olmayabilir.
2. Mevcut faiz oranı ve yeni faiz oranı: Yeni faiz oranı mevcut krediden daha düşük olabilir. Ancak sadece faiz oranına bakarak karar vermemek gerekir. Aylık ödemelerdeki 100-200 TL düşüş, tüketiciyi ilk bakışta aylık ödemeler düşüyor hemen yapılandırma yapmalıyım yanılgısına düşürebilir. Bu durumda kalan vade sayısına bakmak gerekir.
3. Kalan Vade: Kredinin ilk yıllarında faiz ödemesi yapıldığı için kalan vadeye dikkat etmek gerekir. Yukarıda verilen örneğe göre 1.09 faiz oranı, 120 ay vade ile 100.000 TL kredi kullanılsın. 5. yılda refinasman yapılmalı mıdır: Belirtilen koşullarda (1.09 faiz oranı, 120 ay vade ile 100.000 TL kredi kullaniçin) ödenecek faiz 79.700 TL'dir. 5 yıl boyunca faizin büyük bir kısmı olan 55.500 TL zaten ödenmiştir. Geriye 24.200 TL faiz ödemesi kalmıştır. Bu durumda 5. yıldan sonra refinansman kârlı bir işlem olmayacaktır.
MASRAFLAR:
Refhuınsmanda mevcut kredi kapatılıp yeni bir kredi açıldığı için masraflar da yeni bir kredi için tüketiciden talep edilen I masraflarla aynuhr. Öncelikle kredi ' alman banka ile görüşmek ve anlaşma yoluna gitmek tüketiciyi bazı masrafları ödemekten kurtarabilir. (Komisyon, sigortalar vb). Anlaşma sağlanamadığı ve kredinin başka hir bankaya transfer yapılması gerektiği durumda ise masrafların detaylıca incelenmesi gerekir. Banka, yüzde 2'si erken kapatma cezası talep eder. Masraflar tek tek hesaplanmalı. Çünkii düşük faizli yüksek masraflı kredi; maliyeti arttıracağı için avantaj yerine dezavantaj getirebilir, Ödenmekte olan kredi ile yapılandırma sonrasındaki yeni kredi arusmda maliyet karşılaştırmasına dikkatlice bakılmalı.
Cumhuriyet
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.