Kıbrıs Gazileri 37 yıl sonra Kıbrıs'ta...
Kıbrıs Gazileri 37 yıl sonra Kıbrıs'ta...
O gün doğanlar bugün 37 yaşına girdi. O günü yaşayanların bazıları artık aramızda yok. Yaşayan gençler ise, hemen hemen hiç hatırlamıyorlar bile… Ne barış harekâtını, ne de bunun nedenlerini. Ama hiç unutmayanlar da var; Kıbrıs Barış Harekatına katılan gazilerimiz.
Onlar, delikanlı çağında, millet ve vatan aşkıyla ellerine silah aldılar. Hepsi birer ana kuzusuydu. Yavru vatan Kıbrıs’ta, Rumların Türklere yaptığı zulüm ve soykırıma karşı göğüslerini siper ederken aslan kesildiler. Tek düşünceleri vardı: Kıbrıs’a barış götürmek. Kıbrıs Barış Harekatı, ada da barışın tesis edilmesi, Kıbrıs Türkü’nün özgürlüğüne kavuşmasının ilk adımı oldu.
Barış Harekâtı için Kıbrıs’a asker olarak çıkan Kıbrıs gazileri 37 yıl sonra tekrar Kıbrıs’a, bu sefer, şehit arkadaşlarının mezarlarını ziyaret ve geçmişi yad etmek için gittiler.
37 YIL ÖNCEKİ ANILAR TAZELENDİ
Sultangazi Belediyesi, ilçede ikamet eden 74 gaziyi Kıbrıs’a götürdü. Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay tarafından özel kıyafetler hediye edilen gaziler, üzerlerinde hediye edilen kıyafetler, göğüslerinde gazi madalyası ve başlarında kalpaklar ile Ercan Havaalanı’na indiler.
Büyük çoğunluğu Kıbrıs çıkartmasından sonra ilk kez Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’ne giden gaziler; 3 gün boyunca gezdikleri yavru vatanda 37 yıl önceki anılarını tazeledi. Burada barış mesajı veren Gaziler, “Bizler ada da huzurun ve barışın tesisi için mücadele ettik” açıklamasında bulundular.
Gezinin ilk gününde Ortadoğu’nun en büyük silah kaçakçısı olarak bilinen Pablo Pavilides tarafından Güzelyurt yolu üzerinde yaptırılan Mavi Köşk’ü gezen Gaziler daha sonra Lefke ve civar köylerde Kıbrıs Barış Harekatın dönemindeki savunma mevzilerini ve mücadele ettikleri alanları gezdiler.
DUYGU DOLU ANLAR
Gezinin ikinci gününde ise Şehit Piyade Albay H. İbrahim Karaoğlanoğlu, ve Boğazköy Şehitliği’ni gezen gaziler, duygusal anlar yaşadı.
Yıllar sonra ilk defa Kıbrıs’a gelen gaziler, özellikle şehitlik ziyaretlerinde duygusal anlar yaşadı. Şehitlikte arkadaşlarının mezarlarını gören gazilerden pek çoğu gözyaşlarını tutamadı.
‘KIBRIS MİLLİ DAVAMIZDIR’
Lefkoşa’daki eşi ve çocukları Rumlar tarafından katledilen Nihat İlhan’ın bugün Barbarlık Müzesi olarak düzenlenen evinde uzun süre incelemelerde bulunan gaziler, “Büyük bedeller ödenerek özgürlük ve barışa kavuşuldu. Şehitler verilerek, büyük acılar yaşanarak kazanılmış barış ve huzur ortamını bozmak isteyenler, karşılarında bizi bulacaktır. Kıbrıs davası, milli davamızdır ve asla taviz verilemez” ifadelerini kullandılar.
26 YAŞINDA HAYATIN EN ACI YÜZÜYLE TANIŞTI
Gezinin son durağı ise Muratağa ve Sandallar Köyü toplu mezarlığı oldu. Burada 5 çocuğu ve eşini Rumlar tarafından katledilen Kamil Meriç, o dönemde yaşanılan olaylar hakkında bilgi verdi.
Bugün 63 yaşında olan Meriç, Daha 26 yaşındayken tanışmış hayatın en acı yüzüyle…
Sadece “eli silah tutacak durumda” olduğu için esir alınmış.
O esir kampındayken de eşi ve beş çocuğu Rumlar tarafından Atlılar köyünde öldürülmüş. Olayı, Gazilere anlatırken gözleri buğulanıyor:
“Eşim Fatma, çocuklarım Vedia, Yonca, Ozan, Hakan ve Kaan. Hepsi, atlılar köyündeki diğer kadın ve çocuklarla birlikte katledilip bir çukurda can verdiler. Kimisi ölü, kimisi daha can çekişirken, bir çukura doldurulup, topluca gömüldüler. Üzerlerinden bir de dozerle geçtiler…”
Toplu mezar bulunduğunda ise çukurdan önce eşi Fatma çıkarılmış, kucağında ise sıkı sıkaya sarıldığı 1.5 yaşındaki oğlu Kaan ile birlikte…
Arka sıralarda yer alan bir gazi ise usulca yanındaki arkadaşın kulağına fısıldıyor, “Çocuklarını toplu mezardan çıkartan Türk askeri benim” diye… www.gophaber.com
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.