Sultangazi'de Doktor Yok!
Sultangazi'de Doktor Yok!
Aile Hekimliği sisteminin İstanbul’da çok ciddi sorunlara yol açtığı belirtilirken sistemden bir an önce vazgeçilmesi gerektiği açıklandı. Yapılan basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası'ndan Dr. Selma Okkaoğlu okudu.
"Sağlık Ocakları küçük muayenehanelere dönüştürüldü"
AKP’nin sağlıkta dönüşüm programı adı altında sağlığı piyasa koşullarına göre dizayn ettiğinin belirtildiği açıklamada İMF ve Dünya Bankası'ndan sağlanan finansmanla programa geçildiğini dile getirdi. Sürecin başlarında birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunulduğu sağlık ocaklarının bilinçli olarak desteklenmediğini belirten Okkaoğlu şöyle konuştu: “Aile Hekimliğine geçileceği için sağlık ocakları çalışanları değersizleştirildi. Arkasından bir kurtarıcın gibi sistemi düzeltmek adına döner sermaye sistemi kurulmuş, taşeron çalıştırma biçimi dayatılmıştır. Nihayetinde birinci basamak sağlık hizmetinin verildiği birimler, hekimlerin tamamen kendi imkânlarıyla kurdukları, personelini kendilerinin temin ettiği, her türlü tıbbi donanımı, araç gerecini kendi karşıladığı, hekim ve hemşireden oluşan iki kişilik bir küçük muayenehane topluluklarına dönüştürülmüştür. İşte bu sistemin adı Aile Hekimliği’dir.”
"Sultangazi’de 15 aile hekimi pozisyonu hala dolmadı"
İstanbul’da Aile Hekimliği uygulamasına geçilmesinin ardından geçen bir yılda birçok olumsuzluk yaşandığını belirten Okkaoğlu, çalışma mekânları, donanım ve alt yapı hizmetleri hazırlıkları yapılmadan sisteme geçiş yapıldığını söyledi. Bir yıl aradan geçmesine rağmen hala Sultangazi İlçesinde eksik olan 15 aile hekimi pozisyonunun boş olduğunu belirten Okkaoğlu, yapılan 10 ek yerleştirmeye rağmen eksik olan bu pozisyonları hala boş olduğunu dile getirdi.
“Hekimler sağlık hizmetine vakit ayıramıyorlar”
Uygulamaya geçilmesinin ardından birinci basamak sağlık hizmetlerinde hizmetin niteliğinin olumsuz anlamda değişime uğradığını belirten Okkaoğlu, aile hekimlerinin birinci basamak sağlık hizmetinin temelini oluşturan bebek izlemeleri, gebe izlemeleri, eğitimleri, diyabet ve yüksek tansiyon izlem ve eğitimlerine yeterli vakit ayıramadığının altını çizdi.
“Sevk sistemi kurulamadı aciller doldu”
Sağlık Bakanlığı’nın bütünlüklü ve çağdaş biçimde birinci basamak sağlık hizmetleri sunacağı açıklamalarının geçen bir yılda doğru olmadığının görüldüğünü belirten Okkaoğlu, sistemin olmazsa olmazı olan sevk sisteminin kurulamadığını ve ikinci basamak sağlık hizmetlerinde ciddi yığılmalar olduğunu bunun dışında acillerin sağlık sisteminde kabul edilemez biçimde yoğunlaştığını ifade etti.
“Aşı ile önlenebilecek hastalıklar artabilir”
Okul aşılarının kim tarafından nasıl yapılacağının, tetanos aşısının teminindeki zorlukların, Hepatit B’nin riskli gruplara yapılmasında yaşanan sıkıntıların ve miadı geçmiş kızamık aşılarının Aile Sağlık Merkezlerine ısrarla verilmesinin sorunlara yol açtığını belirten Okkaoğlu, aşı ile korunabilen hastalıklarla ilgili kamusal kaynakların giderek azaldığını ve bunun aşı ile önlenebilecek hastalıkların artmasına neden olacağını açıkladı.
“Aile Hekimliği ücretsiz olacaktı!”
Seçim öncesi hükümetin aile hekimliğinin ücretsiz olacağını açıkladığını hatırlatan Okkaoğlu, şimdi ise hükümetin bütçe açığını telafi etmek adına muayene başına 3 TL ile 15 arasında para alacağını açıkladı. Birinci basamak sağlık hizmetlerini özelleştiren, çalışanlarını sözleşmeli hale getiren Sağlık Bakanlığı’nın birinci basamak sağlık hizmetlerini paralı hale getirecek uygulamaların ilkini başlattığını belirten Okkaoğlu, bu durumun hekimlerle hastaları karşı karşıya getireceğini dile getirdi.
Sağlık çalışanları sıkışmışlık içinde
Sağlık çalışanlarının da süreçten olumsuz etkilendiğini belirten Okkaoğlu şöyle konuştu: her gün yenisi çıkarılan yönetmeliklerin yol açtığı belirsizlikler, idarenin keyfi uygulamaları, daralan özlük hakları, tek taraflı dayatılan sözleşme, birinci basamağı hiç tanımayan yüzlerce hekim ve sağlık elemanı, hekimleri tüccar, hastayı müşteri olarak gören sağlık anlayışının sağlık çalışanlarının bir sıkışmışlık duygusuna ittiğini dile getirdi.
Van’da sistem çöktü
Bugün Van’da yaşanan depremin ardından en büyük ihtiyaç olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin depremin ardından nasıl çöktüğünün gözler önüne serildiğini belirten Okkaoğlu, bu sistemden mutlaka vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdi. [Haber Sol]
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.