SBS Kalıyor, Ön Kayıt Geliyor, Ardından Sınav..
SBS Kalıyor, Ön Kayıt Geliyor, Ardından Sınav..
Liselere giriş sınavı SBS (Seviye Belirleme Sınavı)'de son perde... Milli Eğitim Bakanlığı'na Nabi Avcı'nın gelmesinden sonra herkes 'sistem bundan sonra nasıl işleyecek' sorusunun cevabını arıyor. Avcı'nın masasında duran sistemin ayrıntılarınıise Turgay Polat yazdı. Buna göre, 'her Anadolu lisenin mahalle mektebine dönüştürülmesi, fen liselerin az nüfuslu yerlerde kapanması, öğretmen liselerine kilit vurulmasını' içeren plandan vazgeçiliyor... İşte önümüzdeki yıldan itibaren uygulanacak yeni SBS'nin ayrıntıları:
SINAVLAR İL BAZINDA
- DÜZ liseler kalkacak ve tümü Anadolu liselerine dönüştürülecek.
- BU liselere giriş, öğrencilerin 8'inci sınıfın mayıs ayında gitmek istedikleri okula ön kayıt yaptırmasıyla başlayacak.
- İLKÖĞRETİM başarı puanı, öğrencinin spor, bilim, sanat gibi faaliyetleri de birleştirilerek bir puan oluşturulacak. Ön kabul, bu puana göre gerçekleştirilecek.
- BİR sonraki aşamada ise bir okul kontenjanın üzerinde kayıt almazsa öğrenci kaydını yaptıracak.
- ÖN kayıtta kontenjanın üzerinde öğrencinin başvurduğu okullar için il bazında bir tek sınav açılacak. Ardından yerleştirme yapılacak. Öğrenci isterse başka bir şehirdeki okula da müraacat edebilecek. Verilere göre öğrencilerin yüzde 98'i kendi oturduğu kentte okuyor.
ABD VE ALMAN MODELİ
- SİSTEMİN faydası, sınav cenderesine girecekler 'yüksek puanlı okulları' hedefleyen başarılı öğrencilerle sınırlı kalacak. Diğerleri sınav sisteminde bir milyon 300 bin öğrenci stres, baskı yaşamayacak.
- FEN liselerine giriş sınavla olacak. Farklı olarak puanlama sadece MF (matematik fen) değerlendirmesi yapılacak.
- ÖZEL okullar dilerse fen liseleri sınavı puanıyla dilerse kendi açtıkları ayrı bir sınavla öğrenci kabul edecek.
- HAZIRLIK sınıflı Galatasaray, Kabataş, İstanbul, Kadıköy Anadolu gibi liselerin devamı ve desteklenmesi sağlanacak. Bu liselerde yabancı dil eğitiminin güçlendirilmesi için üniversitelerin hazırlık sınıflarıyla eşleştirme yapılacak.
- SİSTEMİN en önemli özelliği ABD ve Alman modelinin bir tür karışımı olması...
Meselenin başında en kritik olan SBSínin geleceği var. SBS ne olacak? Veliler soruyor, çocuklarımız seneye sınava girecek mi girmeyecek mi? Girecekse bu nasıl bir sınav olacak? Çocuklarımızı neye hazırlayacağız?
İşte tüm bu sorular bir veli için o kadar kritik ki Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir an önce bunlara yanıt vermesini bekliyoruz.
MAHALLE LİSELERİNE SON
Peki SBS ne olur? Ben size öngörülerimi ve ne olacağını yazayım. Milli Eğitim Bakanımız değiştiğinde, yeni bakanımız Sayın Nabi Avcı göreve geldiğinde kendisinden önceki bakanın liselerle ilgili başlattığı çalışmayı durdurdu. Neydi bu çalışma? Bütün liseleri mahalle lisesi yapmak, öğretmen liselerini, hazırlık sınıfı olan Anadolu liselerini mahalle lisesi yapmak. Nüfusu 500 bin ve üstü yerler dışında fen liselerini kapatmaktı. Bu okullara da kaydı adrese dayalı alarak güya sınavı kaldıracaktı. Yani kısacası yıllarca bu ülkenin gözbebeği olmuş okulları sıradan okul haline getirmek. Fakir köylü çocuğuna sen köyünde kal senin ne işin var iyi okulda demekti, yani zenginlikte değil fakirlikte eşitlik kurmayı amaçlamıştı. Yeni bakan bu çalışmayı durdurdu. Kamuoyuna bu çalışmayı durdurduğunu ifade etmedi çünkü eski bakana ciddi eleştiri olacaktı bu. Yeni bakan bunun yerine çalışmaların süresini uzatarak, zamana yayarak kamuoyunu sakinleştirmeyi seçti.
Sistemden biraz bahsedeyim: Sistem ABD Başkanı Barack Obamaínın 'her öğrenci zirveye' projesine benziyor. İlköğretimi bitiren her öğrenciye istediği türden okul için farklı kriterlere göre sınavlara veya projelere girecek. Öğrencinin sınav sonucu kadar okul içi proje, ödev ve sosyal sorumluluk çalışmaları da etkili olacak. Sonuçta öğrenci 4 yıl boyunca topladığı her şeyden kazanç elde etmiş olacak. Böylece süreç içinde de eğitime odaklanmış olacak. Sürecin sonunda girmek istediği okula göre sınava katılacak.
ÖĞRENCİLER ÜST LİMİTE
Sayın veliler lütfen endişelenmeyin, çocuklarınızın eğitimini aksatmayın. SBS devam edecek. Sonuç olarak; liselere girişte yine öğrenciler sınava girecekler ama bu sefer öğrenciler daha farklı okullar için daha farklı sınavlara katılacaklar. Böylece öğrenciler farklı kategorilerde kendilerini gösterme şansı yakalamış olacaklar. Yani SBS adı değişse de aynen devam ediyor. Tek fark sorusu farklı müfredatı farklı, kriterleri farklı ama hedef aynı; bütün öğrencileri maksimum limite taşımak. Sayın bakanın bu projede başarısı için hep birlikte destek olalım derim...
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.