Türkiye yeni kodlarıyla yapılanmaya başladı. Siyasi ve ekonomik yapılanmanın yanında sosyolojik olarak da farklı modelde oluşuyor.
Devlet güven istikrar temelinde ülkenin sorunlarını hızlı çözmek yarına daha hazırlıklı girmek için tüm kurumları yeniden planlıyor. Ticari hayatın muhatapları siyasi planlamacıları daha ciddiye almak, onların gösterdiği hedeflere daha hızlı hazırlanmak zorunda.
Daha önce dur bakalım ne olacak? Bu adam konuşuyor ama ne kadar sürer, ne kadar dediğini yaptırır der burun kıvırıp bildiğini okurdu. İşlerini bürokrasi ile birlikte istediği gibi yürütürdü.
Bu durumda iş çevrelerinin artık kendilerini yeni duruma göre uyarlamaları gerekiyor. Bu kolay olmayacak tabi, önce her değişimde olduğu gibi direnecek strese girecek siyasi ayağın sabit , istikrarlı ve güçlü duruşu karşısında yeni duruma kendilerini uyduracaklar.
İş ve bürokraside değişim olursa toplumun sosyolojik davranışlarında değişim olması kaçınılmaz olur. Toplumun her katmanı bu değişimden ister istemez etkilenecektir. Bu durumda her bir ekonomik yapı siyasette kendine bir yer açmak isteyecek siyasete yeni isimler katacaktır. Böylece siyasete yeni yüzler yeni söylemler girecektir. Merkeze dayalı bir yapı oluşacaktır. Yerel ve merkez arasındaki makas daralacak sistem bu hat üzerinde yürüyecek. Merkeze yakın siyasi yüzler yerel siyasette daha fazla itibar görecektir.
Belediyelerin bu durumdan etkilenmemeleri imkânsız. Değişim önümüzdeki süreçte hızlı bir şekilde kendini gösterecektir. Dar, ben merkezli olan siyasiler pozisyonlarını kaybedecek daha geniş kitlelere ulaşan tipler kazanacaktır. Yaşayıp göreceğiz.