1 Mayıs’ta İşçilere İhanet Vardı!
“1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü.” Olarak tanımlanır.
Bu Türkiye’de nasıl oluyor?
Türkiye’de İşçi Bayramı olarak değil “Polisle Çatışma Günü” olarak kutlanıyor.
Günler öncesinden meydanlarda nasıl davranılacak. Molotoflar, patlayıcı maddeler, yüz maskeleri, taşlar, sapanlar, misketler hazırlanıyor… Sanırsınız savaşa gidiyoruz. Polis’te doğal olarak kendi hazırlığını yapıyor.
Şimdi facebooklarda, twitterlarda bol bol gazların arasında çekilmiş, medydan fotoğları görürüz..
Türkiye’de gerilimin nedeni ise Taksim’de yaşanan katliam. 1 Mayıs’ı kutlamak ve anma yapmak için Taksim’e gitmek isteyiş…. Bu istek masum bir anma ve kutlama için yapılacaksa tamam… Ama onca eylem hazırlığı niye…
Dünya’da geçmişte yaşanan 1 Mayıs günlerinde işçiler birçok hak kazanmış. Türkiye’de ise bu eylemler, işçilerin sorunlarının gündeme gelmemesi ve yeni haklar kazanmaması için yapılıyor.
1 Mayıs’ı kutladıklarını iddia edenler aslında işçilere ihanet ediyor.
1 Mayıs’ın gerçek anlamı işçilerin kaybettikleri kazanma, yeni haklar elde etmenin mücadele günü olmalı. Günler öncesinden buna hazırlanılması, polisle çatışmaya değil…
İşçiler sendikalardan çok mu memnun? İşçileri meydanlarda eyleme davet eden sendikalar, işçilerin maaşlarından ayda kaç lira kesinti alıyor. Onların hangi sorunları ile ilgileniyor.
İşçilerin prim günleri dolduğu halde, yaşı beklemek durumunda oldukları, ödeme yapmasalar sağlıktan yararlanamayacağı, mecburi yapılan prim fazla ödemelerinin maaşlarında artışa neden olması gerekirken, düşüşe neden olması kimin umurunda…
İşçilerin açlık sınırının altında asgari ücret almaları kimin umurunda! Mezarda emeklilik unutulmuş duurmda!
Bunlar birkaç örnek. Bunlarla kim, hangi muhalefet partisi, hangi işçi örgütü, hangi sendika mücadele ediyor. Kitlesel eylemler yapıyor.
Varsa yoksa, şovenist, popülist meydan savaşları, polisle çatışmalar, bol bol fotoğraf vermeler.
Bu iş ideolojik anlamda siyaseten rant sağlamaya dönmüştür. Meydan da verine fotoğraflar ideolojik tabana hoş görünme, mesaj vermeden öte değildir. Bu iş bazı insanlar için ise zevk aldığı bir uğraş haline gelmiştir.
İşçileri sömürmeyi bırakın… İşçilerin sosyal haklarının daha iyi noktaya gelmesi için sorunlarını tespit edip, kitlesel eylemler, hak arayışları yapın…