Türk siyasi hayatında yıllardır klasik bir şablon olduğu, sol oyların yüzde 30, sağ oyların ise yüzde 70 olduğu ifade ediliyordu.
Geçmişte Bülent Ecevit yüzde 40’ları yakalayan bir siyaset sergilemişti. Ardından sol-sosyalist oylar yüzde 30 bandına sıkıştı kaldı.
Sağ oyların yüzde 70’lere oturması dini değerleri sağın temsil ettiği algısının iyi oturtulması idi. Bunda en büyük pay Milli Görüş geleneğine ait… Fakat bu işin kaymağını Ak Parti hükümeti yedi… Ve o kredide bitmiş gibi görülüyor. Şu bir gerçek ki siyasetten arındırılmış, samimi olarak dini yaşayanların oy vereceği yer Milli Görüş’ün temsilcisi Saadet Partisi’dir.
Ama bugün gelinen noktada dini değerler dejenere edildi. Din üzerinden seçmene yaklaşılıp, oy alınırken; yönetimde hakkaniyet ve adalet tam anlamıyla sağlamadı. Yapılan bazı uygulamalar kötü örnek teşkil etti. İnsanların kafasında partilerin çok farkı olmadığı algısı oturdu.
Öncekiler çaldıklarını ne yaptı... Çalıyor ama çalışıyor söylentileri… Dini ve siyasi değerleri yerle bir etti…
Sadece başörtüsü konusunda bir kazanım sağlandı. İmam Hatip Ortaokulları konusunda muhafazakar kesimden dahi tepkiler geldi ve o okulların sınıflarının çoğu neredeyse boş.
Terör örgütleri ile pazarlıklar ülke bütünlüğünü, üniter yapıyı tehdit eder duruma geldi. Artık şehit cenazelerinde eskisi gibi terör örgütüne protestolarda görülmez oldu… Yalnız, şehit cenazelerinde ‘Vatan sağ olsun’ cümleleri de kullanılmaz oldu…
Artık insanlara milli ve manevi değerleri kullanarak oy istemeye gidemiyorsun. Değerler dejenere olmuş durumda…
Buna karşılık sol ve sosyalist kesimde çevre duyarlılığı, sosyal adalet söylemi, hak ve özgürlükler, demokrasi talepleri hep yüksek sesle dile getirildi.
İnsanlar iktidar partilerini artık bir rant gemisi olarak görüyor. Ya çocuğunu işe koymak için orada, ya ihale almak için orada, ya işini yüzdürmek için orada gibi söyleniyor… Bu durum sadece AKP için geçerli değil. Yarın iktidar değişsin, bugün AKP’nin etrafında dolanan birçok insan yeni iktidar partisinin etrafında dolanmaya başlayacak.
Bugün sağ cenahta AKP’nin yüzde 40 oyu, MHP’nin yüzde 16 oyu ve yandan 2-3 puan sağ cenah oyu ile yüzde 60 bandında bir sağ oyu görülüyor.
Sol cenahta ise CHP’nin yüzde 25 ve HDP’nin yüzde 13 oyunun büyük bir çoğunluğu sol oylar. Çünkü HDP sosyalist frekanslı bir parti.
Yani son yıllarda yüzde 70’e 30 olan oran, sol ve sosyalist cenah lehine değişime uğruyor.
MHP ise sistemin kilit partisi… AKP, MHP tabanından oy tırtıklamaya çalışsa da çok başarılı olamıyor. Daha doğrusu AKP seçmeni bu konuda samimi olduğunu MHP tabanına anlatamıyor. Kısa süre önce terör grupları ile yaşananlardan dolayı anlatması da zor gibi görülüyor.
Son süreçte CHP ve HDP’nin oylarının arttığı gözleniyor. AKP’de ise geliştirilen algı terör dursun, istikrar sürsün istiyorsanız bizi seçin yönünde. Dini değerlere yönelik geliştirilen bir söylem yok. AKP’nin bu değerler üzerinden geliştireceği söylemler onlara oy getirmez ama muhalefet kanadı söylem ve eylem gerçekleştirirse onlara oy getirir. Milli değerler konusunda geliştirilecek söylemlerde ise AKP’nin umudu sürüyor…