MHP yerel seçimlerde genel anlamda oylarını yükselterek çıktı. Türkiye genelinde 2 milyonun üzerinde bir oy artışı sağladı. MHP’nin 2015 genel seçimlerinde iyi bir oy alacağını düşünüyorum.
MHP teşkilatlarında yerel seçimlerde ilginç bir algı oluşturuldu. Ankara, İzmir ve İstanbul gibi Büyükşehirlerde kazanmayacak algısı ile CHP ve Ak Parti adaylarına oy verilmesi neden oldu.
Bu algıya karşı MHP genel merkezi özel bir çalışma yapmadı. Büyükşehir adaylarını destekleyici ve ön plana çıkartan atraksiyonlara girmedi. Adeta MHP oylarının Ak Parti ve CHP’ye gitmesine göz yumuldu.
Bu durum, ilçe belediye başkan adayları ve meclis üye seçimlerine de yansıdı. Büyükşehir’de yanlışlık yapmamak için Ak Parti veya CHP adayına oy vermek için oy pusulasını önüne alan MHP tabanı, ilçe adayını da es geçerek sırayla İBB’deki oy verdiği partiye mührü bastı.
Doğal olarak MHP’nin ilçe oylarında da müthiş düşüş oldu. Aslında MHP’nin gerçek oyu bu değil. Adayın çalışması sonucu hak ettiği oyda bu değil. MHP’de de taban kayması müthiş olmuş.
Gaziosmanpaşa’da çıkan sonuçlar üzerinden örnek vermek gerekirse; MHP’nin ilçe oyu yüzde 5, İBB oyu yüzde 3 civarında. Fakat MHP geçtiğimiz 2011 genel seçimlerinde Gaziosmanpaşa’da yüzde 9 oy aldı.
MHP’nin 2015 genel seçimlerinde Gaziosmanpaşa’da alacağı oyun yüzde 10’un üzerinde olacağını çok rahat söyleyebilirim.
Çünkü MHP Büyükşehirlerde ve Gaziosmanpaşa’da genel merkezinde çanak tuttuğu bir algının kurbanı oldu.
Fakat, bu algı Türkiye’nin diğer yerlerinde MHP lehine tezahür etmiş gibi görülüyor. Çünkü Anadolu’da CHP bir çok ilde yok görülürken, MHP’nin kazandığı bir çok il ve ilçe göze çarpıyor. Hatta 2 milyonun üzerindeki oy artışı da net olarak ortaya çıkıyor.
Bu işin artısı da olmuş, eksisi de!
Belki de Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, tabanın ortak hareket edip edemeyeceği test edildi. Çıkacak ortak aday destek verilip, verilemeyeceği test edildi. Bu durum her türlü değerlendirmeye ve yoruma açık gibi görülüyor.
Büyükşehirlerde bu algıya karşı koyulmamasından doğan sonuçtan İstanbul teşkilatları çokta sorumlu tutulmamalı. Teşkilatlarda bariz aksayan, çalışmayan ilçeler olabilir. Değişmesi gerekenler olabilir. Ama yerel seçim sonuçlarına bakarak topyekün bir kıyım doğru olmaz.
Şu da bir gerçek, belediye seçimlerinde herkes ne şartta olursa olsun kendi partisine oy vermeli. Partililer seçim çalışması yaparken, Büyükşehir adaylarına da oy istemeli, kendileri de oy vermeli. Çünkü diğer türlü ilçelerde meclis üyesi bile çıkartamıyorlar. Bu durum Saadet Partisi'nde de aynı oldu. Bir tek HDP'nin oyları ilçede, meclis üyeleirnde ve İBB'de eşit çıktı. Sağlam irade koymuşlar.