İstanbul Büyükşehir Belediyesi imar yönetmenliğini yenileyip meclisten geçirmiş, çevre ve şehircilik bakanlığına tasdik edilmek üzere göndermiş ve Bakanlık bunu kabul etmemiş, geriye göndermiştir. Bu arada mevcut yönetmelik hükümsüz kaldığından yerine Bakanlığın TİP İMAR YÖNETMELİĞİ 01.06.2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Yeni yönetmelikte öncelikle 3 katlı binalara asansör boşluğu şartı getirmekte ve 4 ve üzeri katlara da asansör şartı getirilmektedir, yine yan bahçe ve ön bahçe 5 metre ise çıkma yapılabilir denmektedir. Bodrum katlar ise iskân edilmemektedir. Bu yönetmelik Türkiye çapında geçerli olup daha çok yüksek yapılar için bir avantaj sağlamaktadır (10 kat ve üzeri binalarda balkon ve çıkma yasağı bulunmaktadır). Uzun parsellerde max. 20 metre olan bina boyu 30 metreye çıkmaktadır. Binalarda asmakat geri geliyor, şahıslara ait donatı alanlarında geçici 250m² ye kadar h= 650 m geçici yapı yapılabilecektir. Ayrık nizamlarda bina cepheleri 40 metre, bloklarda 75 metreye çıkabilmektedir. Binalara kot verilmesi yol cephesinin ortasından kot alınır deniyor, burada meyilli arazilerde zemin katın gömülmesine ( sıfır su basman durumunda) yol açması bir başka olumsuzluktur. Saçaklar 1,5 metre yapılabilecek, çatılarda 1.20 metre parapeti üzerinden başlatılabilecek, bütün bu olumlu ve olumsuz hükümlerin vatandaştan yana faydalı olanları birleştirilip yeni bir yönetmelik yazılırsa mükemmel olur. Ancak İstanbul İlçe Belediyeleri için bazı çözüm önerileri mevcut. Bilindiği gibi plan notları yönetmelikten önce gelir. Yani bodrum katlar iskân edebilir, yan ve ön çıkma yapılabilir şeklinde plan notu konursa İstanbul İlçeleri için bu yönetmelik getirdiği kazanımlarla birlikte ala olur ve olay İstanbul İlçeleri için çözümlenir.
Bir başka konu ise KENTSEL DÖNÜŞÜM faydasını anlayanlar son sürat ilerleyip erken yol alıyorlar ve 6306 sayılı kanundan istifade ediyorlar. Bazıları ise menfaatleri uğruna kaybedip depremi bekliyorlar. 6303 sayılı yasa; 18 ay 600 TL ye kadar hibe kira yardımı getiriyor, daire başı 100 000 TL ye kadar düşük faizli 10 yıl vadeli ilk 2 yılı geri ödemesiz ev yenileme kredisi veriliyor. Binanın yıkılıp yeniden yapılması halinde ise belediye harçlarından muafiyet sağlıyor %1 KDV oranı (şuan %18) imkânı tanıyor.
Nasıl yararlanılır, ne gerekir diye sorarsak; 6306 sayılı kanun gereği ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINDAN LİSANS almış mühendislik firmaları ile anlaşıp binaya risk raporu alıp yıktırmak ve yukarıdaki imkânlar çerçevesinde binanın yenilenmesi, yeni binayı hem depreme dayanıklı bir hale getirecek hem de dairenizi kıymetlendirecektir. Binası eski olanlar yetkili lisanlı kuruluşlardan bilgi alarak erken davranırsa hükümetinde katkıda bulunduğu bu krediler ve muafiyetlerden yararlanabilirler. Bilinçli olanlar hemen yararlanmaya başladılar ki bunu bizim de verdiğimiz raporlardan takip etmekteyiz.
Depremsiz günler dileklerimle.
Mustafa DEMİR
İNŞAAT MÜHENDİSİ