Milli Mücadele Kahramanı Karamürtezaoğlu Bilal Kara
1. Dünya Savaşında (1914-1918) Doğu Karadeniz halkı gibi Giresun'da Görele ve Eynesil halkı da çok acılar çekti. Ruslar 18 Nisan 1916 da Trabzon’u işgal ederek buradan da Harşit Çayı’nın sağ kıyısına kadar gelmişler, ancak Tirebolu’yu geçememişlerdir. Eynesil 23 Temmuz 1916 yılında işgal altına girdi.
Ruslar Görele’ye ve Eynesil’e girince zulüm ve işkence yapmaktan geri durmadılar.
Eynesil’e Gagullu olarak bilinen noktadan girdiklerinde orada önlerine çıkan masum halkı Osmanlı ordusuna yardım ve yataklık ettiği gerekçesi ile kurşuna dizdiler. Bu katliamdan sonra Ruslar Eynesil’e tamamen hakim oldular.
Ermeni asıllı Rus askerleri Görele de Daylı ve Karaburun Köylerinde de insanları işkence ile öldürüp parçalayarak teşhir ettiler.
Rus işgali altında bulunan Görele ve Eynesil halkı doğal olarak birlikte hareket etmişler, kendi aralarında teşkilatlanarak mücadele etmeye çalıştılar.
Bu teşkilatı kuranlar arasında Çakır Çavuş, Çakır Çoban, Kakaliçoğlu Abdülmuttalip, Kakaliçoğlu İsmail, Cin Alioğlu Osman, Bayıroğlu Hüseyin, Çürük Velioğlu Mustafa ile Ali, Seyisoğlu Ömer, Hıdıroğlu Tıp Osman, Kodalakoğlu Halil, Eynesil eşrafından Karamürtezaoğlu Bilal, gibi halen sülalesi mevcut olan kimseler vardı.
Karamürtezaoğulları’ndan Bilal Kara, Rus işgali boyunca Eynesil ve yöresinde, çevresine toplamış olduğu bir çok adamıyla, Ruslara baskınlar yapmıştır.
Bilal Kara Eynesil’in köklü ailelerinden birine mensuptur. Dedeleri Çepni Türkmen boylarından olup yöreye 1700 lü yılların başında göç ederek yerleşmişlerdir. Bilal Kara 1890 yılında Eynesil de doğdu.
Eynesil ve yöresinde Rus işgaline karşı kahramanca karşı koyan, oluşturduğu milis kuvvetiyle direnişe başlayan Karamürtezaoğlu Bilal’in çetesinde yine o yöreden Hürüşanoğlu Ali ve Memişoğlu Hasan gibi isimlerde bulunmaktaydı.
İşgalci Rus kuvvetlerinin halka zulümlerinin artması üzerine, Bilal Kara ve arkadaşları harekete geçerek, 3 Rus askerine saldırıp birini öldürdülar. Bunun üzerine yerel direniş resmen başlamış oldu.
O dönemin Rus komutanı Alexandır, Bilal Kara ve arkadaşların peşine düşer. Bilal Kara ve arkadaşları Zıva diye bilinen yere çekilerek eyleme devam ederler. Bilal ve arkadaşlarının bulundukları yeri bir muhbirle tespit eden Ruslar, buraya baskın düzenler. Bu baskına hazırlıklı olan Eynesilli çeteciler, işbirlikçi ile Rus askerlerini öldürüp silahlarını aldılar.
Vur kaç taktiği ile devam eden çatışmalar, Rusya’da ki Ekim ihtilali ve iç karışıklardan dolayı geri çekilmelerine kadar sürdü. Ruslar geri kaçarken yine Bilal ve arkadaşları Kale boynunda yaptıkları saldırı ile birçok Rus askerini öldürdüler. Böylelikle Eynesil’in Rusların işgalinden kurtuluşu 14 Şubat 1918 günü gerçekleşmiştir.
Bilal Kara bu çatışmalar içersinde sol bacağından yaralanmış ve kurşun ölene kadar bacağında kaldı. Kendisi 1958 yılında Eynesil Merkez de Karaciğer yetmezliğinden vefat etti. Mücadele yıllarında Topal Osman, Hüseyin Avni Alparslan ve Trabzon mebusu Ali Şükrü Bey ile yakın dostlulukları oldu.
Karamürtezaoğlu Bilal Kara bizim büyük dedemiz...