Evet, referandum tarihi sonunda netleşti.
Bilindiği üzere 16 Nisan 2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı’nın yetkilerini artıran ve yeniden düzenleyen bir Anayasa referandumuna gidiyoruz.
Bu değişikliği kabul edenler “EVET”, red edenler “HAYIR” diyecek.
Baştan söyleyeyim gülmek için bahane arayan bir milletiz. Dikkat ederseniz yaşamımızda Evet demek, Hayır demekten daha kolay…
Bu millet, darbe ürünü denilen 1982 Anayasası’nı yüzde 92 ile kabul etmiş bir millet!
Fakat 1982 Anayasası’nın mimarı Kenan Evren öldüğünde cenazesinde 92 kişi bile yoktu!
Nitekim o anayasa zaman zaman değişikliğe uğradı. En son 2011 referandumunda değişimler yaşandı. Ardından 15 Temmuz darbesi geldi ve şimdi anayasa ile ilgili olarak bir değişim daha istiyoruz.
Bence halk oylamasına sunularak Anayasa değişebilir. Halk onay verirse değişir. Bunda bir sakınca görmüyorum. Halk sakınca görürse zaten değiştirmez.
Bence devletin temelini teşkil eden Anayasa değişirken yüzde 51 ile onay almamalı. Anayasa gibi değişimler halkın üçte ikisinin (3/2) onayı ile geçmeli. Bu daha şık olur.
Anayasa değişimleri en az yüzde 67 ile gerçekleşmeli. İktidar değiştirmiyorsun, Anayasa değiştiriyorsun. Kurucu irade dışında bence Anayasa değişimlerinde oran bu olmalı. Artık halk çok büyük bir oranda değişim ve dönüşüm istiyor demektir.
Milletimiz şu anda keskin bir şekilde kutuplaştırılıyor. Ortada bir birine vatan haini, terörist diyecek abartıda söylemler duyuyoruz. Bunları doğru ve şık bulmuyorum. Milleti kutuplaştırmadan, bir birine düşman etmeden bu iş yapılmalı.
Evet verende bu memleketin evladı, hayır verende…
Bu millete, referandumda ne değişecek onu anlatın. Her iki tarafta popülist ve algıya yönelik propaganda yapıyor. Anayasa’da neyin değişeceğini tam anlamıyla bilen yok.
Referandumdan ne mi çıkar?
Bence referandumda “EVET” çıkar. Bence hayır çıkması büyük bir sürpriz olur.