Başta siyaset olmak üzere kamuoyunun nabzını tutan anket şirketleri, vatandaşı tercih konusun da fikir sahibi yaparlar. Her zaman aynı amaca hizmet ettikleri pek söylenemez. Ciddiyetlerinin genel kabulü, bağımsız ve objektif olmalarına bağlı olup doğru verilerle partilerin politikalarına ve faaliyetlerine ışık tutarlar.
Bağımsız ve objektif olmalarıyla öne çıkan anket şirketlerinin yanı sıra, herhangi bir partiye ilgi duyan ve elde ettiği verileri o parti lehine manipüle eden şirketler de var. Gayrı-ciddiliği ile dikkat çeken bu şirketlerin, AKP döneminin birer ürünü olduklarını söylemekte haksızlık olmaz.
Maalesef (+2,- 2) makul yanılma payı ile en yakın tahminde bulunmanın gururunu yaşayan bu şirketler artık tükenmek üzere! Adeta meydan, kendilerinden istenen çıkarımlarla, partilerin algı politikalarına alet olanlara ve verileri manipüle edenlere kaldı.
Toplumsal meselelerde öncelik kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Ya da, önemsiz gibi görülen ama seçmen için önemli olan küçük bir nüans farklılıkları bile etkili olabilir. Lakin, bu ve benzeri değişimler, seçim sunucunu etkilemeyecek kadar dar kapsamlı bir seçmen gurubuna hitap eder.
Siyaseti yakınen takip eden biri olarak,%20-30 seviyelerinde olduğu ifade edilen kararsız seçmen gurubunun varlığı bana inandırıcı gelmiyor. Bu kararsızlık olsa olsa, o seçmen ailesine yeni katılanların göstereceği bir davranış hali olabilir.
Partilere gereksiz yere hayalekapılmasın. %2 de %20 de olsa, anket şirketlerine sakız olan kararsız seçmen kitlesinden sakın kimse medet ummasın. Çünkü neredeyse tamamının mutlak bir fikri ve tercihi olduğu gibi tercihini de ona göre kullanır.
Kararsız seçmen oranının yüksekliği aslında demokrasi iklimi ile ilintilidir.Demokratik iklimden yoksun bırakılan seçmen kararsızlığı bir nevi korunma aracı olarak görür. Fikrini alenen beyan etmez.
AKP döneminde artarak süre gelen demokratik yozlaşma,toplum da korku iklimi yarattığı içindir ki kararsızlık seçmenin sığınağı oldu. Sanal olduğuna inandığım kararsız seçmen fazlalığı daha ziyade nicelik olarak küçük ya da yeni kurulan partilerin iştahını kabartsa da sonları hep hüsran oluyor. Bu gerçeği geçmişte defalarca yaşamalarına rağmen yine de inanma kolaycılığına kaçıyorlar.
Hasan TEMEL