OTOPARK YÖNETMELİĞİ
22.02.2018 tarih ve 30340 sayılı resmi gazete çıkan otopark yönetmeliği uygulaması 31.03.2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu yönetmelik bundan sonra yapılacak inşaatlarda her daireye, arsa bünyesinde bir otopark temin etmek zorunda veya 500 m yarı çaplı bir daire içinde yeterli otopark satın almak, mecburiyeti getiriyor.
Yine aynı yönetmelik, yönetmeliğin çıkış tarihi itibari ile, 2 yıl içerisinde belediyeler otopark planlarının yapar, yürürlüğe koyar demesine karşın, hiçbir belediyenin bu hususta bir çalışma neticelendirdiğine rastlanmadı. İstanbul için %95’iyapılaşmış bir ilde, %5’i bu ihtiyacı karşılayamayacağı aşikardır. Üstelik çoğu konuda yetersiz büyüklükte olmayan parsellerde, bunu karşılamak imkansızdır.
Bu yönetmelik uzun yıllar içersinde gerçekleşebilen bir ideal olabilir. Ancak bu mevcut parsellerle veya riskli yapıların dönüşümü için yapılacak yapılara uygulanması imkansızdır. Böylece, bir taraftan 6306 sayılı yasa teşvikleriyle, deprem gerçeğini hasarsız karşılamak isterken, diğer taraftan inşaatı bir nevi durduruyorsun, bu ne yaman bir çelişkidir. Bence bu otopark yönetmeliği uygulanması, en az 5 yıl ertelenmeli ve belediyelerin bu alternatif imkanlarını sunduktan sonra mecbur edilmelidir, tıpkı, enerji kimlik belgesi uygulanmasında olduğu 13 yıl ertelenmiş örneği gibi.
ENERJİ KİMLİK BELGESİ
02.05.2007 tarihli 26510 sayılı resmi gazetesinde çıkan Binalara Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu, 01.01.2020 günü başlamış olup, uygulama devam etmektedir. Bu belgeyi veren kuruluşlar olup, daire başı 80 TL/150TL arasında bir bedel isteniyor ve binanın tamamına verilmektedir. Bunun içinde binanın ısı, ışık, soğuk, sıcak kaybı olmaması gerekir (yalıtımlı olması) A,B,C sınıfı belgeler sınıfı geçmiş D,E sınıfları ise geçmemektedir. EKB’nin geçerli olduğu yerler ise, tapu alım, satım ve tapuya kira şerhi verilmesi durumunda geçerli olmaktadır.
Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Tapu dairelerine, 26.12.2019 da gönderdiği bir genelgeye göre, alım, satım ve kira şerhi işlemleri de alıcı ve satıcıya EKB belgeniz var mı soracak, varsa kopyasını alacak, yoksa taraflar kabul ederse EKB olmadan işlemlerini yapacak ve tapunun beyanlar hanesine EKB yoktur yazacak, kolaylığı getirmiştir.
Bilginize sunarım. Saygılarımla. Depremsiz günler dilerim.
Mustafa Demir
İnş. Yük. Müh.